Krajská záchranka upravuje sanitky pro obézní pacienty

12. únor 2024 10:35

Počet lidí s nadváhou v české populaci stále narůstá. Podle dat z Ústavu zdravotnických informací a statistiky je nejvíc obézních lidí ve Zlínském, Pardubickém a Karlovarském kraji. Na to reagují třeba i záchranné služby úpravou sanitek.

Česko je v počtu lidí s nadváhou a obezitou čtvrté nejhorší v Evropské unii. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Karlovarský kraj patří mezi regiony, kde je nejvíc obézních lidí. Kvůli tomu například záchranná služba vybavila sanitky lehátky s vyšší nosností a chystá další úpravy.

Často taky záchranářům při manipulaci s obézním člověkem pomáhají hasiči. „Pokud je potřeba transport v leže, potřebujeme pomoc hasičů,“ potvrdil Zdeněk Urbánek, záchranář Záchranné služby Karlovarského kraje.

Zatímco v minulosti byly všechny lehátka v sanitách do 250 kg, teď je to 300 kg. Navíc je většina nosítek hydraulických. „Jsou hydraulické. Ta obsluha samotným záchranářem, nebo řidičem je snazší, že nemusí vyndávat nosítka manuálně z vozidla a zvedat pacienta na nosítkách. Všechno ovládá tlačítko a hydraulický pohon nosítek,“ uvedl mluvčí karlovarské záchranky Radek Hes s tím, že do budoucna by měly být hydraulické systémy součástí většiny vozů.

I tak se záchranáři potýkají při transportu obézních pacientů s problémy. „Na šířku to lehátko má 60 centimetrů. Když si představíte 300kilového obézního člověka, nejsme schopni ho tam fyzicky umístit,“ dodal Urbánek. Pro transport obézních pacientů tak nadále záchranáři používají vakuovou matraci, nebo transportní plachtu.

To, že obézních pacientů přibývá, potvrdila i krajská nemocnice. I kvůli tomu mají například operační stoly vyšší nosnost přes 300 kg. Nemocnice má pro obézní pacienty i speciální lůžka a upravené nové přístroje.

Spustit audio