Italský režisér Franco Zeffirelli. Odmítl režírovat Kmotra, dostal dva Oscary a byl potomek Leonarda da Vinciho!

Franco Zeffirelli patří k největším režisérům všech dob. Narodil se 12. února 1923. Pracoval s těmi nejuznávanějšími herci od Laurence Oliviera přes Judy Dench, Elizabeth Taylor či Mela Gibsona. Operní pěvec Placido Domingo o něm řekl: „Franco je ve svém oboru neporazitelný. Umí vytvářet magické obrazy, které zůstanou v člověku navždy.“ Když za Romea a Julii dostal dva Oscary, nabídli mu, aby natočil mafiánský film Kmotr.

Ale právě proto, že mu ho nabídli, to odmítl, protože si rád vybíral témata sám. Pak se režie ujal Francis Ford Coppola a dneska se jedná o filmovou klasiku. Kdyby se Zeffirelli stal hollywoodským režisérem, asi bychom ho dnes znali všichni, ale on chtěl točit umělecky náročnější díla.

Zkrocení zlé ženy navštívila i britská královská rodina

V roce 2017 mu město Florencie věnovala prostory paláce, aby v něm mohl vystavit tisíce kreseb divadelních výprav a kostýmů, které sám navrhoval. Návštěvníci zde mohli obdivovat celou šíři jeho tvorby. A obdivu se během svého života dočkal i od britské královské rodiny, když navštívili jeho představení Zkrocení zlé ženy.

Zeffirelli měl při setkání s nimi v kapse dokumenty dokazující, že i on se může prokázat významnými předky a dopis, ve kterém mu jeho otec psal: „Neponižuj se. Měj hlavu hrdě vztyčenou, protože v tvých žilách koluje krev Leonarda da Vinciho.“

Pokud chcete vědět více o jeho partnerském životě s režisérem Luchinem Viscontim, jak změnil podobu anglického divadla a čím šokoval ruský Kreml, poslechněte si Příběhy z kalendáře.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Jindřich Bíč
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.