Císařské lázně připomínají i historii chlebíčků, zasloužil se o ně malíř Skramlík

  16:46
Obraz Jana Skramlíka, rytíře z Cronreuthu, zachycující masakr hugenotů v Paříži při takzvané Bartolomějské noci, je jedním z uměleckých děl, která zdobí budovu Císařských lázní v Karlových Varech. Návštěvníci jej najdou v přízemní dámské odpočívárně. Autor jej v roce 1918 lázním věnoval jako poděkování za úspěšnou léčbu.

Do české historie se ovšem Jan Skramlík nezapsal pouze jako malíř a operní pěvec, důležitou stopu zanechal i na poli gastronomie. „Při malování svých rozměrných obrazů totiž velmi rád jedl a měl problém najít pokrm, který se mu bude dobře přikusovat s paletou a štětcem v ruce,“ uvedl Miloš Bělohlávek, manažer návštěvnického centra Císařských lázní.

S tímto požadavkem se prý Skramlík obrátil na svého přítele, pražského lahůdkáře Jana Paukerta. Ten mu měl připravit občerstvení „na dvě, tři skousnutí“. Lahůdkář výzvu přijal. „Někdy kolem roku 1916 přináší svému příteli tác, na kterém malé obložené chleby – první české obložené chlebíčky,“ popsal malířův výlet do oblasti gastronomie Miloš Bělohlávek.

Rekonstrukce Císařských lázní začala 14. prosince roku 2019 a skončila v červnu 2023. Původní rozpočet byl 828 milionů, konečný účet se ale vyšplhal na 1,4 miliardy. Nad původní plán vznikla vestavba sálu pro karlovarské symfoniky i expozice lázeňství.