Trumpův výrok o neplatičích je součástí kampaně. Může ale narušit jednotu v NATO, míní Landovský

Donald Trump na setkání s voliči řekl, že pokud členské země Severoatlantické aliance nebudou platit tak, jak mají, Američané jim nepřijdou na pomoc v případě, že je napadne Rusko. „Mrzelo mě to, co Trump řekl o ponoukání Ruska k tomu, aby si dělalo v Evropě, co chce. Takový výrok narušuje jednotu mezi spojenci,“ řekl Českému rozhlasu Plus stálý velvyslanec Česka při NATO Jakub Landovský.

Rozhovor Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump řekl, že pokud členské země NATO nebudou platit tak, jak mají, Američané jim nepřijdou na pomoc v případě, že je napadne Rusko (ilustrační foto) | Foto: Sergio Flores | Zdroj: Reuters

Jak vnímáte výrok Donalda Trumpa?
Je to výrok řečený ve volební kampani, tam se pro ostřejší slovo nejde daleko, ale není úplně překvapivý. Kritika toho, kolik dávají evropští spojenci na obranu, je součástí repertoáru Donalda Trumpa již dlouhou dobu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor s Jakubem Landovským

Na druhou stranu měl podobnou rétoriku před svým prvním zvolením a potom dával do evropské obrany více peněz než jeho předchůdci. Donald Trump usiluje o to, aby pomoc Ukrajině, ale také aby i výdaje na obranu byly vyrovnány po transatlantické linii, a udělá proto všechno.

Je to zkrátka jeho umění udělat dobrou dohodu, která bude výhodná pro Spojené státy. V tomto bodě bych řekl, že je výhodná i pro nás, protože jak kolektivní obrana, tak pomoc Ukrajině jsou naprosto klíčové bezpečnostní výzvy naší současné doby.

Takže vás Trumpův výrok nezvedl ze židle, tak jako podle všeho zvedl ze židle generálního tajemníka NATO Stoltenberga?
Mě mrzelo to, co řekl Donald Trump o ponoukání Ruska k tomu, aby si dělalo v Evropě, co chce. To je výrok, který generální tajemník komentoval, já si to ze své pozice nemohu dovolit takhle zostra. Ale takový výrok narušuje jednotu mezi spojenci.

Jedna věc je nalít si čistého vína, počítat obrané výdaje a snažit se naplnit nějaký závazek, nebo něco podobného udělat pro Ukrajinu. Druhá věc je mluvit o tom, s kým se spolčím, abych to spojenci osladil. Tak se k sobě samozřejmě spojenci nechovají.

Já ten výrok beru jako součást politické kampaně a myslím si, že povolební rétorika je vždy jiná než ta předvolební.

‚NATO nemůže být závislé na rozmarech prezidenta USA.‘ Borrell zkritizoval vyjádření Trumpa

Číst článek

Jaký je to signál do Kremlu?
Pro Kreml je možná druhá část, kterou jsem zmiňoval, zásadnější. To souvisí i s rozhovorem, který provedl Tucker Carlson (s ruským prezidentem Vladimirem Putinem – pozn. red.).

Kreml se určitě těší na možnost vyjednávat v novém uspořádání o Ukrajině, ale bez Ukrajiny. Nebo o našem regionu bez našeho regionu. Ale to je vidění Kremlu. My samozřejmě budeme čekat na to, jak dopadnou volby ve Spojených státech, a snažit se udržet Alianci pohromadě. Právě takové výroky tomu nepomáhají, protože narušují alianční jednotu.

Vraťme se prosím obloukem k tomu, čím jsme začínali. Víte, kolik států v rámci Aliance dodržuje to pravidlo, že dávají dvě procenta hrubého domácího produktu na obranu?
Velice málo, je to nějakých asi dvanáct zemí. Dobrá zpráva je, že po novém sečtení našeho plnění pro rok 2024 by to měla být výrazně nadpoloviční většina spojenců, včetně České republiky.

Mám před sebou nové tabulky, nemohu je samozřejmě ukázat, ale Česká republika tam stojí někde v prostředku toho pole, zatímco doposavad jsme byli úplně na chvostu.

Lukáš Matoška, mst Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme