Do dlouhého úniku se dostali jen tři závodníci: Blake Quick (Jayco AlUla), Rasmus Bøgh Wallin (Uno-X Mobility) a Matteo Malucelli (JCL UKYO). Byli však vydáni napospas pelotonu, který kontroloval Soudal Quick-Step a v polovině etapy už byli dokonce dostiženi a peloton si musel dávat pozor, aby uprchlíky nedojel příliš brzo. 

20240213TOO1037-A.S.O._Oman_Cycling_Association_Pauline_Ballet.jpg

Před výjezdem Al Jissah (3,2 km, 5,5 %) byli definitivně dostiženi a to byla příležitost pro další útočníky. Ve stoupání to zkusilo několik závodníků, ale nikdo nebyl úspěšný a redukovaný peloton držel pohromadě. V cílovém výjezdu se podařilo Nathanu Earleovi (JCL UKYO) uniknout a do posledního kilometru najížděl s malým náskokem před soupeři.

Earle jel skvěle, v cílové rovince měl stále drobný náskok, jenže zrychlit už samozřejmě nedokázal a prohnala se kolem něj skupina, kterou vedl Ide Schelling (Astana Qazaqstan). Zdálo se, že by mohl v novém angažmá poprvé zvítězit, jenže těsně před páskou se před Nizozemce dostal Belgičan Amaury Capiot (Arkéa-B&B Hotels) a s minimálním náskokem vyhrál. Třetí skončil vrchař Davide De Pretto (Jayco AlUla). 

20240213TOO1060-A.S.O._Oman_Cycling_Association_Pauline_Ballet.jpg

Favorité celkového pořadí do boje o vítězství nezasáhli a dojeli pohromadě, přesto se červený trikot opět převlékal, Finn Fisher-Black (UAE Emirates) totiž vyhrál jednu z rychlostních prémií a protože na Luka Lampertiho (Soudal Quick-Step) netrácel před etapou žádný čas, do poslední etapy sem veze náskok 3 sekund. 

Závěrečná etapa s cílem na Zelené hoře by však měla s konečným pořadím zamávat mnohem více. 5,8 kilometru dlouhé stoupání má v průměru 10,1 % a jde o jednoznačně nejtěžší kopec celého závodu. Fisher-Black je favoritem, před ostatními vrchaři má solidní náskok a bude se moci spolehnout na vynikající týmovou podporu. Jan Hirt (Soudal Quick-Step), který na Zelené hoře vyhrál před dvěma lety, je v celkovém pořadí 15. s odstupem 19 sekund a v závěrečném klání by se měl posunout dopředu. Pokud nebude mít týmové úkoly, loňský vítěz Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step) totiž ztrácí na lídra závodu 15 sekund.