Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Měsíc Ukrajiny v MDP

    Městská divadla pražská představí od 24. února do 24. března průřez všemi společnými projekty s ukrajinskými umělci, kteří našli útočiště v České republice, i těmi, které Městská divadla pražská podporují přímo na Ukrajině. V rámci tohoto již druhého Měsíce Ukrajiny uvedou premiéru textu Simony Petrů Zapomenutou cestou Praha–Lvov, která se uskuteční 10. března v 3KINO ART PASÁŽ.

    V rámci tohoto již druhého Měsíce Ukrajiny uvedou premiéru textu Simony Petrů Zapomenutou cestou Praha–Lvov, která se uskuteční 10. března v 3KINO ART PASÁŽ. Foto: archiv MDP

    ZAPOMENUTOU CESTOU PRAHALVOV

    Víte, kde skutečně leží střed Evropy? Ve městě Leopolis – městě lva, Lembergu, Lwówě, Lvově, Lvivě. Sedmkrát za svou existenci změnilo svůj název. S Prahou ho spojuje mnohem víc než kdysi společná náruč Rakousko-uherské monarchie. Právě odtamtud se vydávají napříč 20. stoletím postavy komorního příběhu. Na cestu s mnoha společnými zastávkami, historickými odbočkami, míjením, čekáním, zpožděními a výlukami. Skrz mír i války, radost i bolest. Nechávají za sebou minulé, věří v budoucí a chovají v sobě naději, že i jejich cesta najde svůj cíl. A že se pak třeba šťastně vrátí zpátky domů.

    Autorkou textu je dramaturgyně MDP Simona Petrů, která k okolnostem vzniku říká: S kolegy v Čechách i na Ukrajině jsme se před dvěma roky vydali na společnou cestu. Pro některé to nebyla volba, ale nutnost. Odjezdy a příjezdy jsou náročné a hektické, cesta může být únavná, a mnohdy opravdu je. Už dva roky jsme ale také na cestě, kde se nám daří nacházet pro sebe pochopení a společnou řeč. Našli jsme jeden v druhém inspiraci, oporu a naději. A ano, mluvíme často o historii a prospívá to oběma stranám. Jsem moc vděčná všem hercům, kteří s námi do tohoto projektu šli. Chce to odvahu chtít vidět spíš to, co nás spojuje, než co nás dělí. Pro mne je tato inscenace o tom, že když nepřestaneme hledat cesty jeden k druhému, nemůže nám nikdo náš skutečný domov vzít.

    Na textu spolupracoval i ukrajinský režisér Orest Pastukh: Jedná se o svéráznou cestu 20. stoletím. O cestu našimi společnými dějinami. Jde mi o hledání paralel. Snažím se nahlížet na běh dějin 20. století jako na drama, v němž se stále znovu opakují určité zajímavé refrény. Výchozí pozice českého a ukrajinského národa byla na počátku 20. století v lecčem podobná. Nakonec, narodil jsem se ve městě, které bylo kdysi součástí rakouské monarchie. Mozart, Sacher-Masoch nebo Kafka – to jsou všechno naši společní rodáci.

    V inscenaci, jejíž podstatnou součástí je hudba, dostávají velký prostor mladí herci, kteří tvoří i živou kapelu na jevišti.

    MĚSÍC UKRAJINY 24. 2. – 24. 3. 2024

    S podporou Ukrajiny, Ukrajinců a ukrajinských umělců začala Městská divadla pražská hned na jaře 2022 po vypuknutí války. Postupně realizovala řadu projektů ukrajinských studentů i profesionálů, koprodukovala společný projekt s ukrajinským souborem, představila v Praze skvělá představení přímo z Ukrajiny. Desítky ukrajinských umělců pobývajících nyní v Česku se úspěšně integrovaly MDP do tvůrčí práce. A deset současných ukrajinských autorů napsalo na objednávku MDP deset nových divadelních her. V MDP věříme, že každá aktivita, která zmírní dopady války, je důležitá.

    Koordinaci ukrajinských projektů a komunikaci s tvůrci a studenty se v MDP věnuje Anna Turlo: Je nesmírně důležité, že ukrajinští umělci mohou sdílet své zkušenosti a hlasitě a sebevědomě mluvit k divákům z České republiky i Ukrajiny o tom, co se v jejich zemi děje, jaká byla před válkou, jakou vidí její budoucnost a o čem sní. Ukrajinský program v MDP umožňuje ukrajinským divadelníkům nejen setrvat v profesi, ale také vést kulturní dialog mezi Českou republikou a Ukrajinou a navazovat silná partnerství, která přetrvají dlouho po vítězství Ukrajiny.

    KALENDÁŘ AKCÍ MĚSÍCE UKRAJINY
    24. 2. 19.30, 3KINO ART PASÁŽ – Na východní frontě bez prasátka

    1. 3. 19.30, 3KINO ART PASÁŽ – Zapomenutou cestou Praha-Lvov PREMIÉRA
    2. 3. 19.30, 3KINO ART PASÁŽ – Zapomenutou cestou Praha-Lvov
    3. 3. 19.30, 3KINO ART PASÁŽ – Zapomenutou cestou Praha-Lvov
    4. 3. 19.30, 3KINO ART PASÁŽ – Můj přítel černý elf
    5. 3. 19.30, Komedie – Černobyldorf
    6. 3. 16.00, sraz kavárna Komedie – Pražské intermezzo
    7. 3. 19.30, 3KINO ART PASÁŽ – Café 1933
    8. 3. 19.30, 3KINO ART PASÁŽ – Café 1933
    9. 3. 19.30, 3KINO ART PASÁŽ – Signály života
    • Autor:
    • Publikováno: 13. února 2024

    Komentáře k článku: Měsíc Ukrajiny v MDP

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,