ROCK BLOG | Bubenická one-man show Miloše Meiera z Dymytry. Představuje nové video projektu Drumming Syndrome

Vydáno 13.02.2024 | autor: iREPORT

Miloš Meier je předním českým bubeníkem. Hudební fanoušci ho mohou znát především z působení v Dymytry, hrál také v BSP, triu Michala Pavlíčka nebo v Leaders Kamila Střihavky. Zároveň stojí za projektem Drumming Syndrome, v rámci kterého představuje jak skladby speciálně složené pro tento projekt, tak osobitě upravené známé filmové soundtracky a nahrávky jiných interpretů. Aktuálně představuje skladbu Drumming With The Fire, která je instrumentální verzí prvního singlu kapely Mean Messiah Fire z alba In Infinite Illusion. 

ROCK BLOG | Bubenická one-man show Miloše Meiera z Dymytry. Představuje nové video projektu Drumming Syndrome ROCK BLOG | Bubenická one-man show Miloše Meiera z Dymytry. Představuje nové video projektu Drumming Syndrome

Celý nápad k natočení skladby Drumming With The Fire přišel během nahrávání mých bubnů pro novou desku kapely Mean Messiah. Celá je bubenickými party hodně nabušená, brutální a technicky náročná. Proto jsem i tuhle spolupráci přijal. Bylo pro mě výzvou zase si zahrát stylově něco tvrdého a hráčsky komplikovaného.

Miloš Meier předvedl v plzeňské Šeříkovce strhující bubenickou show Drumming Syndrome

Při natáčení videoklipu k prvnímu singlu z alba s názvem Fire jsem se rozhodl udělat i bubenickou verzi téhle skladby. Ponechal jsem základ bubnů i záběry na ně právě z tohoto videoklipu, a později k nim dotočil další dvě sady. Takzvanou "unplugged" sestavu, u které stojím (a tančím (smích)), a která je sestavená z perkusí a netradičních bubnů a činelů. Sólo uprostřed skladby je pak hrané na soupravu z menších rozměrů bubnů z bubingového dřeva s více přirozeným a syrovým zvukem. Písni jsem lehce upravil aranžmá, dal ji do instrumentální verze a vznikla tak Drumming With the Fire. Velký dík patří kapelníkovi a mozku Mean Messiah Danu Frimlovi, který ji složil a pomohl mi k výslednému zvuku nahrávky.

Video k Drumming With The Fire se liší od ostatních mých Drumming Syndrome klipů tím, že nebylo nahrávané živě. Nejprve tedy vzniklo audio a až poté jsme natáčeli. Je to pro mě takto těžší. Aby vše zvukově i vizuálně sedělo, musím mít přesně naučené údery. Což je někdy komplikované, protože v některých brejcích či částech skladby improvizuju a bubnuju spontánně. Tak jsem si na sebe trochu upletl bič. (smích) Ale zase se pak můžou vymýšlet hezké videozáběry a výsledek, myslím, stojí za to. Naopak předešlé snímky vznikaly "živě", respektive tak, že jsem nahrával video se zvukem současně. Tím jsem samozřejmě limitovaný v množství záběrů. Tentokrát jsem si tedy mohl s videem vyhrát, dotáčet různé detaily a vymýšlet zajímavou postprodukci.

ROCK BLOG | Miloš Meier bubnoval pro jihokorejský Seoul Drum Festival

O natočení a střih videa se postaral Martin Vaněk, se kterým jsem spolupracoval už na mnoha svých předešlých videích a líbí se mi jeho práce, nápady a profesionalita. Točil pro mě i téměř dvacetiminutové vystoupení pro online Seoul Drum Festival 2021 v covidové době s názvem Welcome to Korea.

Po Drumming with the Fire mám mám v plánu další tři Drumming Syndrome videa v průběhu příštích měsíců.
Jsem takovej bubenickej workoholik a stále přemýšlím nad novými věcmi. Tak aby jsem celou přípravu natáčení nestrávil jen nad tou jednou skladbou, rozhodl jsem se natočit během jednoho natáčecího dne rovnou udělat tři klipy.  Což se mi popravdě úplně nepodařilo, protože každou píseň točím kvůli různým záběrům třeba patnáctkrát a po druhé skladbě už jsem byl úplně vyšťavenej, tudíž jsem se rozhodl ji nelámat přes koleno. Což vedlo k tomu, že jsem naplánoval další natáčecí den, kde ale nezůstanu u dotáček té jedné skladby, ale ještě k tomu jednu přidám. Celé to shrnu do EP s názvem Drums or Nothing, které bude tedy obsahovat čtyři nahrávky a jeho vydání plánuju přibližně na květen, červen letošního roku. Do té doby se ale budou objevovat samostatná videa.

V některých klipech se objeví různí hosté, dokonce trochu netradiční. Například v příštím videu se můžete těšit na roztleskávačky z prestižních Prague Stars Cheerleaders! O tom už ale zase příště...

Text: Miloš Meier, foto: archiv Miloše Meiera
Témata: Miloš Meier, Drumming Syndrome, Dymytry, rock blog

zavřít