Nevěsty v současnosti volí tlumené světlé barvy, říká květinářka

foto Začal veletrh módy Styl a veletrh obuvi a koženého zboží Kabo, 16.února 2024, Brno.

Brno - Nevěsty, které si chodí v současnosti vybírat květiny na svatbu, preferují převážně tlumené světlé barvy. Velmi oblíbený je takzvaný boho styl, který lze definovat jako uvolněný a rozevlátý, a tvorbu svatební kytice nesvazuje žádná šablona, řekla ČTK na brněnských veletrzích módy Styl a Kabo Lucie Zukalová z brněnského květinářství Carmen Flora.

Poptávka po svatebních kyticích a květinových výzdobách svateb roste. "Přijde mi, že počet svateb se zvyšuje za těch 20 let, které to dělám. A je postupně čím dál více mladých nevěst, často dvacetiletých," řekla Zukalová. Rostoucí trend potvrzují za posledních deset let i statistiky s výjimkou covidových let, a počet svateb za rok se obykle přesahuje 50.000. Podle Zukalové se také na svatbách nedá poznat, že by lidé šetřili. "Chtějí vypadat pořád krásně," doplnila.

Nevěsty podle ní obvykle přijdou s dílčí představou, vyberou si barvu a pak společně s květinářkou vybírají styl a druhy květin. "Nejvíce trendy je nyní boho styl. Hodně svateb se koná venku a tam se hodí nejvíc," řekla Zukalová. Do kytice se stále nejčastěji dávají růže, oblíbené jsou také hortenzie. "Používáme hodně lučních travin v různých odstínech, používá se hodně zeleně, eukalypt, pistácie," řekla Zukalová. Nejoblíbenější barvy jsou v současnosti bílá, růžová, krémová, meruňková či světle růžová. "Před pěti až deseti lety to byly naopak výrazné barvy, modrá či červená," řekla Zukalová. Zažila však i svatbu v černém. "Byla nejbláznivější, jakou jsem připravovala. Nevěsta byla emo dívka, měla černý asparágus a v tom červené růže," řekla Zukalová.

Za základní sadu květin, tedy pro nevěstu, ženicha a matky zákaznice obvykle zaplatí kolem 5000 až 6000 korun. Ale když se chystá svatba venku včetně slavobrány a květinářky chystají instalaci na místě, může to být i 20.000 korun. "Takovou svatbu chystáme celý den předem a druhý den pak jedeme všechno připravit na místo. V létě je svateb nejvíce a míváme obvykle jednu až dvě svatby týdně," uvedla Zukalová.

Svatby v létě dobře vyplňují právě toto pro květináře jinak slabší období. Pro květináře jsou jinak během roku klíčové Vánoce a svátky, kdy většina mužů kupuje ženám květiny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 23. května 2024

Očekáváme v 09:00 19°C

Celá předpověď