Asociace soukromého zemědělství navrhuje snížit byrokracii a zastropovat dotace

Snížení byrokracie, zastropování dotací nebo zachování současné podoby takzvané redistributivní platby patří k deseti návrhům, které Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) předložila premiéru Petru Fialovi a ministru zemědělství Marku Výbornému. Na dnešní tiskové konferenci v Praze to novinářům řekl předseda ASZ ČR Jaroslav Šebek. Návrhy podle něj řeší současné i dlouhodobé problémy v českém zemědělství. Doplnil, nepomohou jen malým farmářům, ale zemědělství jako celku.

Část návrhů Asociace soukromého zemědělství ČR je obsažena ve vládním prohlášení

Část z návrhů Asociace soukromého zemědělství  ČR je podle Šebka obsažena ve vládním prohlášení. "Pokud by vláda aktivně naplňovala vládní prohlášení, tak celá řada věcí by se dala zmírnit nebo částečně i zcela vyřešit. Je potřeba dělat zásadní systémové změny, které budou spočívat také ve zjednodušení podmínek napříč zemědělkou sférou," uvedl. Výhrady podle něj Asociace soukromého zemědělství ČR vládě sděluje dlouhodobě. ASZ ČR dále navrhuje zrušit navýšení daně ze zemědělské půdy, které v letošním roce přinesl konsolidační balíček, vyplácet evropské dotace v eurech nebo posílit vlastnická práva v mysliveckém zákoně, což by snížilo škody způsobené zvěří. Zlepšit by se podle Šebka ale měly také podmínky pro vznik nových zemědělských podniků a odstranit překážky, které brání potřebným změnám v české krajině. "Hlavním tématem je, abychom pomohli celému zemědělství, ne jen jedné skupině. Každý z podniků má svou roli a je svým způsobem důležitý," doplnil. Na některých tématech, jako například snížení byrokracie, dani z půdy nebo systému kontrol, se Asociace soukromého zemědělství ČR podle Šebka shodne také s jinými oborovými organizacemi. Dlouhodobě se ale rozcházejí v nastavení dotační podpory, uvedl. Šebek se zároveň vymezil proti plánovanému protestu v pondělí 19. února. "My si myslíme, že jsou to aktivity, které mají za cíl rozkolísat zavedené demokratické struktury v tomto státě," uvedl. Agrární komora nebo Zemědělský svaz už dříve sdělily, že s národními protesty vyčkají až na výsledky jednání, které povedou s Výborným a Fialou.

Náměstek ministra zemědělství Miroslav Skřivánek minulý týden uvedl, že by se měl limit pro poskytování redistributivní platby, tedy peněz, které zemědělské podniky získávají na podíl své půdy, zvýšit ze současných 150 hektarů na 450 hektarů. Aktuální nastavení podle něj negativně dopadá na střední a větší podniky, které jsou rozhodující pro konkurenceschopnost českého zemědělství. Proti této změně se Asociace soukromého zemědělství ČR postavila.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down