Indický premiér otevřel v SAE největší hinduistický chrám na Blízkém východě

foto Otevření největšího hinduistického chrámu na Blízkém východě v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech 14. února 2024. Indický premiér Naréndra Módí.

Abú Zabí - Indický premiér Naréndra Módí dnes slavnostně otevřel ve Spojených arabských emirátech (SAE) největší hinduistický chrám na Blízkém východě. Indie a SAE udržují blízké vztahy a v arabské zemi žije na 3,5 milionu Indů, napsala agentura AFP. Módí využil návštěvu i pro kampaň před jarními parlamentními volbami, ve kterých se uchází potřetí o premiérský mandát. Nový chrám v Abú Zabí má být symbolem přátelství mezi většinově hinduistickou Indií a SAE, kde převažuje islám, proti kterému se však Módího příznivci tvrdě vymezují. Součástí chrámu je i sedm třímetrových dřevěných plastik českého výtvarníka Jaroslava Proška.

Fotogalerie

Módí také během návštěvy SAE vystoupil na stadionu před zhruba 40.000 Indy, kterým sliboval dynamičtější hospodářský růst, pokud se stane znovu premiérem. "Během mých prvních dvou mandátů jsme postoupili z jedenácté na pátou největší světovou ekonomiku," řekl Módí. "Zaručuji, že se staneme třetí světovou ekonomikou během mého třetího mandátu," dodal. To by znamenalo, že by Indie musela v žebříčku přeskočit Japonsko a Německo.

Spojené arabské emiráty a Indie jsou blízkými partnery. Objem vzájemného obchodu činí 85 miliard dolarů (přes dva biliony korun) a oba státy ho chtějí navýšit na 100 miliard dolarů po podepsání dohody o volném obchodě v roce 2022. Indové tvoří největší zahraniční komunitu v SAE.

Hinduistický chrám, který je podle AFP největší svého druhu na Blízkém východě, má symbolizovat přátelství mezi Indií a SAE. Jeho oficiální otevření se děje v době, kdy muslimské komunity v Indii čelí rostoucí útokům ze strany hinduistických nacionalistů, které zastupuje i Módího Indická lidová strana (BJP). Indičtí muslimové si například stěžují, že indická vláda útoky ze strany hinduistů přehlíží, což BJP odmítá.

Módí se na konci ledna zúčastnil na severu Indie otevření velkého hinduistického chrámu vybudovaného na místě Báburovy mešity zbourané hinduistickými aktivisty. Demolice mešity vyvolala v roce 1992 vlnu násilí mezi hinduisty a muslimy, která si vyžádala přes 2000 obětí.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.06.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 5. června 2024

Očekáváme v 14:00 23°C

Celá předpověď