V Česku začal nejspíš největší drogový proces v historii. Hlava gangu ale stále uniká

V Česku začal proces s českou větví mezinárodního drogového gangu.

Soud v Liberci řeší jeden z největších drogových případů v historii Česka

Za mimořádných bezpečnostních opatření začal v Liberci zřejmě největší drogový proces v Česku. Před krajským soudem stanuli členové české větve mezinárodního gangu, který pašoval do Evropy tuny kokainu a hašiše za miliardy korun.

Výjimečnost procesu potvrzovala skutečnost, že obžalované v soudní síni střežila eskorta se samopaly. Jeden z nich měl na sobě dokonce neprůstřelnou vestu. „Drogy putovaly ve většině případů z Jižní Ameriky nebo Blízkého východu do Evropy, zásilky byly obvykle proclívány v Bratislavě a odtud šly do Liberce. Odtud pak byly v kamionech rozváženy do celé Evropy,“ popsala žalobkyně Petra Pazderková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kvůli zfetovanému závodníkovi uhořel u Klášterce řidič. Mladík si teď u soudu vyslechl trest

Státní zástupkyně četla obžalobu před soudem dvě hodiny, text měl více než 30 stran. Obžalovaných je celkem jedenáct lidí a jedna firma. Hlavní osoba, tedy šéf české části drogového gangu Vilém Kováč, ale před soudem chyběl. Když před rokem policisté po celé Evropě ve stejný čas pozatýkali celkem 44 lidí, Kováče doma zásahová jednotka nenašla. Dostal včas echo a policisté po něm dodnes marně pátrají. Nepomohlo ani jeho zařazení na seznam 50 nejhledanějších zločinců Evropy.

Právě Kováč komunikoval pomocí šifrovaných telefonů s hlavami zahraničních drogových mafií. „Poskytoval logistické služby, zajišťoval fakturace a proclení, za což inkasoval vysoké částky,“ přiblížila žalobkyně. Kováč kolem sebe podle Pazderkové vybudoval organizovanou skupinu, v níž měli jednotliví členové přesně určené úkoly. Někteří se starali o dopravu včetně zabudování skrytých schránek do nákladních automobilů, další obstarávali administrativu fiktivních firem a prali špinavé peníze v řádech stovek milionů korun. Některým obžalovaným hrozí až 18 let vězení. Celkem měl gang z Jižní Ameriky do Evropy převézt tři a půl tuny hašiše a přes tunu kokainu.

Samopaly mířily na celou rodinu

Mezi obžalovanými jsou také dva bratři, kteří podnikali v mezinárodní přepravě. Jeden z nich je ve vazbě, právě on měl být pravou rukou Viléma Kováče. Druhý z bratrů, stíhaný na svobodě, poskytl už před časem rozhovor reportérovi CNN Prima NEWS. Prohlásil, že o ničem nevěděl, přestože oba pracovali ve stejném spedičním areálu. „Problém byl hlavně v tom, že se to všechno mělo odehrávat tady. Byli jsme do toho zataženi všichni, s tím, že jako rodina bychom o tom měli vědět, což bohužel není pravda,“ zdůraznil. Vloni v listopadu při koordinovaném zásahu i do jeho domu vtrhla zásahová jednotka. „Vůbec si nebrali servítky, na tu chvíli, kdy mířili samopaly na celou moji rodinu, na to nikdy nezapomenu,“ svěřil se muž obžalovaný z legalizace výnosů trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz.

Státní zástupkyně ani policisté ale jeho slovům, že o ničem nevěděl, nevěří. „Každý se může hájit způsobem, jaký uzná za vhodný,“ řekla stručně žalobkyně Petra Pazderková. Obžalovaný muž popsal, že vše se mělo odehrávat v noci, přesto to nikomu nepřišlo podezřelé. „Já se to opravdu dozvěděl až z policejního spisu. Tady se běžně překládá ve dne, v noci, přiveze se zboží, ze dvou kamionů se to složí do jednoho, protože to jede do cílové destinace. Takže pokud tady brácha něco překládal, nepřišlo to nikomu divné,“ tvrdil.

Europol chválí úspěšný zásah

Pašeráci drogy ukrývali mezi nejrůznější zboží a komodity. „Byly mezi žulovými deskami, v železné rudě, ale i v zásilkách banánů nebo tuňákových konzerv,“ přiblížila Pazderková. Obžaloba směřuje i na spediční firmu z Liberce, jejíž kamiony drogy po Evropě vozily. O tom, jak sofistikovaná byla logistika drogových zásilek, svědčí i to, že do Liberce putovaly právě přes zmíněnou Bratislavu. Tam pomáhal při proclení vše „přikrýt“ tamní celník, který je teď jedním ze stíhaných ve slovenské větvi celé kauzy. „Zločinecká skupina měla strukturu podobnou byznysovému prostředí, kde jednotlivé skupiny a překupníci navázali přeshraniční vztahy a měli pod kontrolou celý řetězec - od organizování obřích zásilek drog až po distribuci v Evropě i jinde,“ uvedl Europol.

Podle policejní organizace tato skupina působila v Litvě, Lotyšsku, Česku, Polsku, Francii, Německu a na Slovensku. „Zločinci umějí dobře spolupracovat bez ohledu na hranice - a operace jako tato ukazuje, že justiční a policejní orgány to dovedou rovněž. Úspěch této operace ukazuje, jak účinné a dalekosáhlé mohou být naše akce, když spojíme síly,“ prohlásil už před rokem ředitel odboru závažného a organizovaného zločinu Europolu Jari Liukku. Podle Europolu při obřím mezinárodním zátahu zatkla policie vloni v listopadu v deseti převážně evropských zemích 44 lidí podezřelých ze zločinného spolčení, pašování drog a praní špinavých peněz. Kromě Česka devět podezřelých zadrželi ve Francii a sedm lidí zatkli policisté na Slovensku a v Litvě. Kromě toho policie zasahovala také v Lotyšsku, Polsku, Norsku, Německu, Španělsku a USA. Informovala o tom unijní policejní organizace Europol.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Matka se po 20 letech přiznala k vraždě novorozence v Krupce. Policie nyní případ odložila

Tagy: