Hlavní obsah
Knihy a literatura

Čtenářské okénko: Stříbrná cesta, thriller, který vás drapne a nepustí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiná Princezna, vytvořeno s pomocí Canva Media Magic

Román nejen pro fanoušky severské krimi. Text neobsahuje spoilery.

Článek

Znáte ten pocit, když vám do rukou přistane knížka, od které se nemůžete odtrhnout? Občas se to stane, zcela vás pohltí, ať už proto, že vámi rezonuje příběh hlavní postavy, knížkou se vine třeskutá romance nebo autor předkládá tak zajímavá zjištění, že zkrátka musíte číst dál. A pak jsou najednou dvě ráno.

Milovníci thrillerů, pozor

(Stříbrná cesta, Stina Jackson)

Možná jste tuhle knížku už dávno slupli a nepřehlédli, já jsem se k ní však dostala až nedávno díky akci v Luxoru.

Drsným švédským severem se vine Stříbrná cesta. Místem, kde vzdálenosti nehrají roli a sousedé jsou od sebe odděleni nikoliv ploty, ale rozlehlými hustými lesy a močály. Vesnice a města jsou rozesetá po krajině, okolím prostupuje ticho a pusto, stejně se však všichni znají. Možná právě proto? Před třemi lety na takovém místě čekala na autobus brzy ráno mladá dívka. Večer nedorazila domů a nikdo už ji nikdy neviděl.

Hlavním hrdinou, otcem Lellem, zmítá od počátku vztek a pronásledují ho výčitky svědomí. Byl to přece on, kdo ji nechal stát na zastávce a odjel. Odmítá se smířit s tím, že by jeho jediná dcera mohla být po smrti. Ostatní jako by to už vzdali, jen Lelle je rozhodnutý pátrat dál, každý den se proto vydává hledat po okolí. Zjistit nové informace, prověřit další místa, postavit se tváří v tvář starým i novým známým. Protože jednou by mohl narazit na něco, co by mohlo pomoci…

Jenže kdy je čas si přiznat, že nemá smysl hledat dál? Kde je hranice bláznovství a co je ještě normální udělat pro záchranu svého dítěte?

Až když se v sousedství objeví nová dívka, karty se zamíchají.

Jackson vs. Nesbø či Lars Kepler

Síla policie je v románu upozaděna, sympatický vyšetřovatel se objevuje jen okrajově, zlehka, vždy, když je třeba Lellemu podat pomocnou ruku či nastavit hranice. Silným tématem knihy je nejen touha po odpuštění a nalezení pravdy, ale i otázka soběstačnosti, schopnosti přežít a míra, s jakou jsme ochotni bránit sebe i své nejbližší.

Četla jsem řadu knížek od Jo Nesba i starší thrillery z pera dvojice Lars Kepler. Čím déle však píšou, tím více mi jejich romány připadají krvavější. Stále více křičí násilím. Harry Hole (detektiv Jo Nesba) a Joona Linna (detektiv autorů Laps Kepler) jsou neustále konfrontováni s děsivějším provedením, počítají více obětí a prožívají větší masakr. Možná proto jsem cítila potřebu dát od nich před časem na chvíli ruce pryč.

Stříbrná cesta je jiná. Neméně napínavá a temná, nepotřebuje však k zaujetí tolik očividného násilí a krve. Stačí vnímat rozervanou duši otce zoufale toužícího po návratu dcery a podivné chování individuí žijících kolem, kteří jsou stejně jako Lelle připraveni bránit svoje děti zuby nehty.

O autorce

Autorka Stina Jackson nyní žije ve Státech, svůj debutový román však zasadila do prostředí rodného Švédska. Za román Stříbrná cesta získala cenu za nejlepší švédské krimi a prestižní cenu The Glass Key za nejlepší krimi román roku 2019.

Anketa

Čtete rádi severskou krimi?
Ano, velmi
93,2 %
Občas
4,5 %
Ne, raději sáhnu po něčem jiném
2,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 44 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz