Lékaři trénují řešení složitých zlomenin na 3D modelech, zkrátí tak operace

  17:16
Modely kostí vyrobené na trojrozměrné tiskárně používají lékaři Fakultní nemocnice Ostrava před operacemi složitých zlomenin. Modelace jim umožňují lepší přípravu na zákrok a zkracují práci na sále.

Modely kostí z 3D tiskárny pomáhají lékařům ve Fakultní nemocnici Ostrava s přípravou na náročné operace složitých zlomenin. | foto: Fakultní nemocnice Ostrava

„Díky nim si operatéři nanečisto vyzkouší postup náročného výkonu,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petra Petlachová.

Podle přednosty Kliniky úrazové chirurgie a ortopedie Pavla Douši si tak lékaři mohou přesně ukázat, jak vrátit jednotlivé úlomky kostí do původní polohy, a podle toho si připraví potřebný materiál.

Epidemie v kraji neustupuje, počty pacientů s chřipkou ještě porostou

Naučit se pracovat s 3D tiskárnou trvalá podle lékařů stovky hodin. „Z množství informací, které poskytuje CT vyšetření, musím vybrat ty, které se týkají kostí. Vysegmentované hodnoty pak musím z medicínského programu převést do programu, kterému rozumí 3D tiskárna,“ řekl Ján Hrubovčák z Chirurgické kliniky FNO.

Ne všechny zlomeniny je totiž výhodné řešit tímto způsobem. Tato metoda se podle lékařů nejvíce hodí na ty, u kterých je lomná linie v kloubu. „U ostatních je otázkou, jestli by měla ten správný přínos. Jsou zlomeniny, u kterých 3D tiskem přípravu zbytečně natahovali, než kdybychom pracovali bez modelů,“ objasnil doktor Hrubovčák, podle kterého výroba velkých kostí, mezi něž patří třeba pánev, zabere i dva dny.

3D modely umožní lékařům mimo jiné i nahlédnout do kloubní plochy, kde v reálném prostoru vidí, jak na sebe jednotlivé fragmenty kostí nasedají, což podle nich CT vyšetření úplně neukáže.

„Za půl roku, kdy s trojrozměrnými modely pracujeme, jsme je použili u zlomenin pánve, kolenního kloubu, patní kosti, distálního předloktí a u několika pacientů se zlomenou lopatkou,“ popsal Jiří Szeliga, který vybírá vhodné případy pro modelaci.

Ve Fakultní nemocnici Ostrava odebírá vzorky robot

20. září 2023

Autor: