Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Vědci tvrdí, že vyřešili největší problém fotovoltaiky. Účinnost panelů se může výrazně zvýšit. Jedná se o boční diody

Mezinárodní tým vědců z USA, Velké Británie a Itálie tvrdí, že vyvinul zařízení, které řeší problém tzv. hotspotů – míst, kde se fotovoltaické panely přehřívají, což snižuje jejich účinnost. Jedná se o jeden z největších problémů, s nimiž se potýkají výrobci fotovoltaických modulů.

Informace o novém řešení se objevila v časopise Optik – zařízení, které řeší problém horkých míst ve fotovoltaických panelech, vyvinuli tři inženýři, a to Mahmoud Dhimish z University of York (Velká Británie), Marios Theristis ze Sandia National Laboratories (USA) a Vincenzo d’Alessandro z Neapolské univerzity (Itálie).

Dosud se k eliminaci horkých míst používaly tzv. šuntovací diody, ale mezinárodní tým výzkumníků vyvinul mechanismus, který bude dynamicky reagovat na měnící se tepelné podmínky. Horká místa na fotovoltaických panelech mohou dosahovat teploty vyšší než 55 °C, což podle vědců výrazně snižuje účinnost celého zařízení.

“Pro řešení tohoto kritického problému jsme v rámci našeho výzkumu představili inovativní elektronické zařízení, které je navrženo tak, aby účinně zmírňovalo horké skvrny na fotovoltaických panelech,” uvádějí autoři.

Řešení navržené výzkumníky se skládá z proudového komparátoru, integrovaného obvodu používaného mimo jiné v termostatech, který detekuje místa, kde teplota prudce vzrostla. Druhým obvodem je zase proudové zrcadlo, které reguluje napětí, aby se snížilo riziko negativního jevu.

Bylo také zjištěno, že tato zařízení zvyšují účinnost celého zařízení – bylo zaznamenáno zvýšení o 3 až 5,35 %. “Náš výzkum je průlomový. Nejenže poskytuje praktické řešení dlouhodobého problému účinnosti solárních panelů, ale také otevírá nové možnosti pro zlepšení bezpečnosti a životnosti fotovoltaických systémů,” dodává studie.

Autor: Stanislav M., zdroj: ScienceAlert, Titulní obrázek: Pixabay.com/Klas_lu