Ústecké činoherní studio opouští ředitel Jiří Trnka – město hledá nového šéfa

14. únor 2024 10:05

Jiří Trnka končí jako ředitel Činoherního studia v Ústí nad Labem. Po devíti letech už cítí únavu a chce se věnovat vlastní umělecké činnosti. Město proto hledá nového ředitele nebo ředitelku.

Jiří Trnka cítí, že už Činohernímu studiu města Ústí nad Labem nemá co dát. A chybí mu umělecká tvorba.

„Zároveň s činoherním studiem jsem řediteloval devět let i městské divadlo v Děčíně. Když pominu syndrom vyhoření, který jsem na jaře měl, tak už se roky nevěnuji umělecké činnosti, a nutno říct, že tím velká část mé osobnosti trpí. Na DAMU jsem totiž vystudoval herectví a dramaturgii a léta jsem se tím po různých divadlech v České republice živil a věnoval se tomu,“ vysvětluje Trnka.

Primátora Petra Nedvědického z hnutí ANO ředitelova rezignace mrzí, ale chápe ji.

Ústecký činoherák letos opustí nejen ředitel, ale i umělecký šéf

Jiří Trnka by chtěl ideálně odejít k poslednímu červenci. To se ale zřejmě nepodaří. Zájemci se totiž mohou do výběrového řízení hlásit do půlky dubna. Radní by tak mohli nového ředitele nebo ředitelku jmenovat nejdřív v květnu.

„Spíš si myslím, že skončí později. Pokud bychom v tom květnu vybrali nástupce pana ředitele, tak předávání se neuskuteční během 14 dnů. Pak jsou také divadelní prázdniny a musí se dojet a být předány i všechny umělecké plány. Spíš očekávám, že to faktické převzetí by mohlo proběhnout někdy v září,“ dodal primátor Nedvědický.

Ve výběrové komisi budou jen dva politici z vedení města a zástupce magistrátu. Většinu budou tvořit odborníci.

Kromě výměny ředitele čeká ústecké činoherní studio po této sezoně i změna na postu uměleckého šéfa. Odchází totiž i David Šiktanc.

Spustit audio

Související