Reklama
Dnes je pátek 03.05.2024     svátek má Alexej

Vykoledované finance podpoří nemocné

Ilustrační foto: archiv JL
Ilustrační foto: archiv JL

14.2.2024 Aktuality/Komentáře (1), autor:
 Antonín Zvěřina

Rozpečetěno, spočítáno. Tří-králová sbírka na Vysočině byla opět rekordní. Na Vysočině se vybralo přes 16 milionů korun.  I když se koledníci potýkali s deštěm, respiračními onemocněními či šetřením domácností. Přesto se naplno projevila lidská solidarita.  

 

Z Jihlavy půjdou peníze mladým 
Oblastní charita Jihlava rozpečetila 473 pokladniček, které v součtu obsahovaly 2.753.055 korun.  Dalších 25.650 korun nastřádali lidé do online pokladniček a 20.863 korun zaslali bezhotovostně. Celkový výtěžek za letošní Tříkrálovou sbírku činí 2.799.568 korun. Loňský rekord tak byl překonán o 201.291 korun.


O tom, že letošní koledování bylo úspěšné, hovoří i některé rekordní výtěžky v jednotlivých místech. Například v Telči a přilehlých obcích se vykoledovalo přes 410 tisíc korun. 
„V malé obci Vápovice, kde žije 40 obyvatel, jsme se po rozpečetění jedné pokladničky nestačili divit. V kasičce bylo 25 bankovek s hodnotou dva tisíce korun,“ prezentoval překvapení Roman Mezlík. 


Tříkrálové sbírce se však dařiloi  na sociálních sítích. „U jednoho našeho kolednického videa jsme zaznamenali 4800 lajků, 175 komentářů a 272 sdílení do celé republiky, což je perfektní zpětná vazba ukazující popularitu Tříkrálové koledy,“ informoval Marek Mašát, koordinátor propagace jihlavské Charity.
Výtěžek pomůže mladým klientům nízkoprahové zařízení ZASTÁVka Telč, kde se chystají stavební úpravy telčského nízkoprahu pro lepší využití a komfort klientů.

 

Rekonstrukce budovy
Část peněz poslouží k podpoře investičního záměru rekonstrukce budovy, kde sídlí domácí hospic Bárka a odlehčovací služba Adapta. 
Charita hodlá odkoupit budovu Centra U Větrníku a následně ji zrekonstruovat do moderního zařízení, které pomůže lidem s látkovou a nelátkovou závislostí.


Část financí použije k uhrazení provozních nákladů služby Charitní záchranné sítě, určené pro lidi, kteří se ocitli na okraji společnosti.
Zajistí materiální a provozní náklady Dobrovolnického centra, potravinovou a materiální pomoc pro lidi v nouzi a jednotlivcům či rodinám, které zasáhla živelní pohroma, autonehoda nebo jiné neštěstí, úraz nebo vážné onemocnění, zdravotní postižení, nízký příjem nebo ztratili člena rodiny.

 

Žďárské peníze pomůžou k autu
Tříkrálová sbírka roku 2024 pořádaná Oblastní charitou Žďár nad Sázavou vynesla 5.020.794 korun. Ty se ukrývaly v 571 zapečetěných kasičkách. 
Získané finance budou použity především na nákup nového svozového auta pro denní stacionář Nesa. Jedná se o speciálně upravený vůz pro uchycení invalidních vozíků pro přepravu lidi s mentálním a kombinovaným postižením do stacionáře a zpět domů. 


Dále výtěžek podpoří terénní sociální a zdravotní služby, a to nákupem celkem pěti osobních vozů, pro sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, osobní asistenci, charitní pečovatelskou službu a Domácí hospic Barborka. 
Pro pracovníky těchto služeb je automobil nezbytným pracovním prostředkem k dopravě k uživatelům a pacientům. Jen v loňském roce ujeli pracovníci žďárské Charity přes 50 tisíc kilometrů a postarali se o téměř dva tisíce klientů v rámci svých terénních služeb.


A v neposlední řadě podpoří výtěžek sbírky i dobrovolnické centrum Kambala, které pracuje s dobrovolníky, podílejícími se na realizaci projektů Charity a dalších sociálních služeb v regionu.
Organizaci sbírky průběžně komplikoval nejen velký mráz, ale i občasný déšť. Jak se shodla většina pamětníků sbírky, mokré kostýmy v jednotlivých ročnících sbírky tu snad ještě nebyly.
„Všech 2300 koledníků na území, ve kterém Oblastní charita Žďár nad Sázavou poskytuje své služby, si proto zaslouží obrovské poděkování,“ zdůraznila ředitelka charity Jana Zelená. 

 

Třebíč hlásí nejvíce stokorun
Oblastní charita Třebíč zaznamenala v 569 pokladničkách plus příspěvky do on-line pokladničky a peněz na účtu 4.131.649 korun. Oproti roku 2023 částka vzrostla o 251.079 korun. 
I letos lidé nejvíce přispívali stokorunami, 9414 kusů a padesátikorunami, 6634 kusů. V kasičkách se objevily tři pětitisícové bankovky. Nejbohatší pokladnička obsahovala 34.077 korun.


Prostředky získané při Tříkrálové sbírce budou v Oblastní charitě Třebíč použity na individuální pomoc lidem v těžké životní situaci a pořízení vícemístného automobilu ke svozu klientů do denního Stacionáře Úsměv Třebíč.
Dále poslouží na podporu mobility v terénu pro Charitní záchrannou síť, na prevenci rizikového chování dětí a mládeže, na péči o dobrovolníky za jejich dlouhodobou nezištnou pomoc a na zkvalitnění a rozvoj poskytovaných sociálních služeb.

 

Brodská a pelhřimovská podpora služeb
V Havlíčkově Brodě 492 pokladniček přineslo 3.387.181 korun. Největší část přispěje na nákup osobního automobilu pro Domácí zdravotní péči, která zajišťuje zdravotní péči v domácím prostředí klienta. 
Pro nově vzniklou ambulantní službu Nízkoprahu Sešlost se uhradí nájem a energie, taktéž se nakoupí potřebné vybavení pro volný čas, výtvarný a jiný materiál pro práci s dětmi.


Charita Pelhřimov rozpečetila 221 pokladniček, ve kterých bylo společně s dary 1.443.169 korun. Peníze pomohou Domácí hospicové péči IRIS, Charitní osobní asistenci a pečovatelské službě, Občanské poradně Pelhřimov a Charitní záchranné síti.

Diskuze k článku

Nový komentář

.......pokud se charita neohradi proti asocialni politice asociala, údajného křesťana, Jurečky, tak je absolutně nedůvěryhodnou organizací.......
km | 2024-02-14 18:15:48 | Reagovat
Reklama
30.04.2024 AktualityVoda z bazénů E. Rošického prosakuje

Jihlava připravuje na rok 2025 opravy bazénových van za 50 milionů korun. Velká rekonstrukce objektu není možná. Město na stavbu bazénu na zelené louce nemá. Více v tištěném ...

Komentáře (1)
30.04.2024 AktualityČarodějnice dorazí na vatru až naposled

Zatímco v minulém týdnu vzhlíželi k nebi majitelé ovocných sadů, zahradnictví a zahrádkáři, dnes k němu upínají zraky pořadatelé oslavy tzv. čarodějnic. Český hydrometeorologický ...

Komentáře (0)
29.04.2024 AktualityNejvíc je u nás Ukrajinců, Slováků a Vietnamců

Na Vysočině žilo koncem minulého roku 30.065 cizinců. Po předchozím nárůstu jejich počet vloni klesl o 2,4 procenta. Mezi regiony v Česku měla Vysočina třetí nejnižší počet cizinců, ...

Komentáře (0)
29.04.2024 AktualitySíť cyklostezek na Vysočině rozroste

V příštích dvou letech se milovníci jízdy na kole mohou těšit například na první kilometry nové stezky z Brtnice na Rokštejn nebo z Chotěboře do Bílku. Vznikat začne i cyklostezka z Třebíče ...

Komentáře (0)
27.04.2024 AktualityVítězové Řidiče Vysočiny 2024 jsou z Třebíče

26. ročník motoristické soutěže Řidič Vysočiny zná vítěze. Po pětaosmdesáti kilometrech a devíti soutěžních úkolech v kategorii automobilů vystoupali na stupně nejvyšší Jan Morávek ...

Komentáře (0)
29.04.2024 AktualityHorácká aréna má mít vybavení za 200 milionů

Zatímco před očima pomalu rostou objekty nové Horácké multifunkční arény (HMA) v Jihlavě, město již nyní řeší její vnitřní vybavení. Jihlavští zastupitelé na svém úterním jednání ...

Komentáře (2)
29.04.2024 AktualityČarodějnické ohně se poslední dubnové úterý rozhoří ve všech městech na okrese

Horko těžko budete napříč Jihlavskem hledat obec, kde by v úterý 30. dubna nepořádali tradiční akci související s pálením čarodějnic. Z velkých měst v regionu ji chystají všechna. ...

Komentáře (0)
29.04.2024 AktualityLidem zkontrolují znaménka

U příležitosti Mezinárodního dne melanomu budou zájemcům v jihlavské nemocnici vyšetřovat znaménka. Kožní ambulance, kterou pacienti najdou v přízemí interního pavilonu, bude otevřena ...

Komentáře (0)
28.04.2024 AktualityUrčili desítku hlavních problémů

Obyvatelé Telče vybrali desítku hlavních problémů ve městě. Po vedení tamní radnice chtějí, aby se prioritně zabývala nedostatkem lékařů, vyžitím pro mladistvé či řešila otázku ...

Komentáře (0)
28.04.2024 AktualityRadní po letech získal městské pozemky. Zaplatí za ně miliony korun

Radní Brtnice Jiří Zelený (39) získal prostřednictvím své firmy euro-floor brtnice s.r.o., v níž je jediným jednatelem, od města necelého půl hektaru pozemků v místní části Komárovice. ...

Komentáře (0)
28.04.2024 AktualityKřižovatku na sjezdu z D1 plnou nehod začnou v květnu přestavovat na kruháč

Čistě z pohledu dopravní bezpečnosti jde o křižovatku, která je na Vysočině vůbec tou nejnebezpečnější. Podle analytiků serveru portalnehod.cz se na ní staly už desítky dopravních nehod, ...

Komentáře (0)
27.04.2024 AktualityProdej pístovských kasáren má zelenou

Celkem 44.900.000 Kč. Takovou cenu má podle znaleckého posudku část bývalých Pístovských kasáren, která patří Jihlavě. Městští zastupitelé odsouhlasili na svém úterním jednání záměr ...

Komentáře (1)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net