ČTK Redakce Epoch Times

a 14. 2. 2024

Opuštěný mrakodrap v centru Los Angeles se stal magnetem pro pouliční umělce a parašutisty. Představitelé kalifornského města se však obávají, že se na místě odehraje tragédie, až z budovy někdo spadne, nebo z ní bude shozen, uvedl list The Guardian.

Minulý týden se na sociálních sítích objevilo video, kde je vidět, jak někdo seskočil z části budovy s padákem. Čin odsoudila losangeleská starostka Karen Bassová. „Děsí mě, že někdo spadne nebo bude strčen,“ řekla Bassová televizi NBC Los Angeles. „Garantuji vám, že se tam odehraje tragédie, pokud to místo nebude rychle zabedněno,“ dodala.

„Tohle není umění. Je to zločin,“ uvedl v pondělí šéf losangeleské policie Michael Moore s tím, že policie, která na místě zatkla několik lidí, zůstává u polorozpadlé stavby, „zatímco město mobilizuje zdroje k odstranění graffiti“ a zabezpečení lokality.

Částečně rozestavěná stavba Oceanwide Plaza v hodnotě jedné miliardy dolarů je v útlumu od roku 2019, kdy její čínský developer oznámil, že výstavba na místě je „dočasně pozastavena“ s odkazem na finanční problémy. Budova měla být nejvyšším obytným mrakodrapem v Los Angeles s 500 luxusními byty, hotelem a obchodními a stravovacími prostory.

„Sprejeři mají talent upozorňovat na zapomenutý městský prostor,“ napsala tento týden kritička umění a designu Carolina Mirandaová v Los Angeles Times.

Desítky umělců pokreslily nejméně 27 pater opuštěného věžáku, uvedl web o umění a designu Hypoallergenic, podle kterého nejméně jeden z nich uvedl, že se inspiroval podobnou proměnou mrakodrapu v Miami během mezinárodního veletrhu současného umění Art Basel.

„Tahle budova už léta potřebuje lásku,“ řekl jeden z umělců serveru. „Pokud s ní majitelé nic nedělají, ulice LA z ní rády něco udělají,“ dodal. Graffiti umělci jsou ochotni budovu použít jako plátno, pokud ji developer nedokáže „dokončit“, uvedl další.

Místní představitelé viní developera Oceanwide Plaza z toho, že staveniště řádně nezabezpečil, a vyzývají ho, aby městu uhradil dosavadní náklady na zabezpečení.

Související témata

Přečtěte si také

Komentář: Život po atentátu. Nastal čas na opuštění politické nevraživosti?
Komentář: Život po atentátu. Nastal čas na opuštění politické nevraživosti?

Kdybych na Slovensku nežil, po pouhé půlhodině sledování médií bych získal dojem, že Slováci mezi sebou bojují v ulicích. Ano, společnost je polarizovaná, ale o nic více než česká, americká či německá. Nicméně...

„Zvyšovat daně z nemovitostí je typicky levicové opatření,“ kritizoval Kovanda ODS
„Zvyšovat daně z nemovitostí je typicky levicové opatření,“ kritizoval Kovanda ODS

Kovanda se domnívá, že vláda nesplnila svůj slib, když podle něj slibovala voličům, že začne šetřit na státě, a ne na lidech. Kritizuje ODS z odklonu od pravice.

„Vytrvalost, přísnost, laskavost, statečnost“. Ocenění manželé a jejich děti inspirovali
„Vytrvalost, přísnost, laskavost, statečnost“. Ocenění manželé a jejich děti inspirovali

Manželé, kteří vložili kus ze sebe do rodiny i okolí, se podělili o svůj příběh a recept na manželství v době, kdy rozvodovost a obavy ze sňatku či založení rodiny podkopávají tradiční uspořádání.

Potíže se světovou vládou
Potíže se světovou vládou

Jinými slovy, stejně jako všechny vládní akce by výsledky světové vlády skončily opakem slibovaného: ne mírem, ale válkou, ne prosperitou, ale chudobou, ne zdravím, ale nemocemi, ne lepším, ale horším životním prostředím.

Datová centra spotřebovávají obrovské množství elektřiny a vody. Řešení se hledá i pod mořem
Datová centra spotřebovávají obrovské množství elektřiny a vody. Řešení se hledá i pod mořem

Obří nároky cloud computingu zatěžují rozvodnou síť a mohou v budoucnu vést až k výpadkům proudu.