Domů
Elektrárny v ČR
Jaderná elektrárna Temelín letos investuje 4,1 mld. Kč do modernizace
JE Temelín
Autor: Petr Šmolík

Jaderná elektrárna Temelín letos investuje 4,1 mld. Kč do modernizace

Jaderná elektrárna Temelín letos investuje 4,1 miliardy korun do modernizace. Kromě toho chce přijmout 100 nových zaměstnanců na různé pozice. Novinářům to dnes řekl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

„Budeme například rekonstruovat zařízení na dodávání tepla do Českých Budějovic, Týna nad Vltavou a areálu jaderné elektrárny. Loni jsme začali dodávat teplo do Českých Budějovic a zatím k tomu využíváme pouze druhý blok (jaderné elektrárny). Letos chceme podobné zařízení rekonstruovat i na prvním bloku, abychom si vytvořili zálohu,“ uvedl Kruml.

Dodal, že ve spolupráci se společností Westinghouse pracuje ČEZ na záměně systému řízení elektrárny. „Svým rozsahem a technologickou náročností se jedná o jednu z nejnáročnějších záměn systému řízení. Začali jsme v roce 2021 a potrvá to do roku 2029,“ uvedl ředitel.

Ilustrační foto

Jaderná elektrárna Temelín je v provozu od roku 2000. Za tu dobu investovala do modernizace a rozvoje 31 miliard korun. V současnosti v elektrárně pracuje více než 1300 zaměstnanců. I přes poptávku po dalších pracovnících se personální stav nijak zásadně nezmění. „Máme za sebou více než 20 let provozu a první generace energetiků, která zde začínala, pomalu odchází do důchodu. Proto je musíme vyměnit, což je pro nás důležité. Pro řízení provozu sháníme absolventy z dobrých technických vysokých škol a spolupracujeme s univerzitami v Praze a Brně. Ale stejně tak musíme vyměnit i ten střední personál a potřebujeme i svářeče, zámečníky a tak dále,“ řekl Kruml.

Jaderná elektrárna Temelín překonala v roce 2023 podruhé za sebou hranici výroby 16 TWh. Na letošek plánuje na každém ze svých dvou bloků jednu odstávku, a to v dubnu a v říjnu.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(0)
Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se