Gangster s odznakem: Tajný život agenta FBI Johna Connollyho, který 20 let spolupracoval s mafiánským bossem Bulgerem

Toto je příběh Johna Connollyho, zaprodaného agenta FBI, který se ve snaze posílit vlastní kariéru spojil s jedním z nejznámějších bostonských zločinců.

Connolly údajně téměř dvě desetiletí chránil Bulgera tím, že mu dával tipy na vyšetřování, která proti němu byla vedena. To Bulgerovi umožnilo úspěšně vybudovat své zločinecké impérium a vyšvihnout se na vrchol bostonské irské mafie. Jejich nezákonná spolupráce trvala nejméně do roku 1990, kdy Connolly odešel z FBI. Odhalení však proběhlo až v roce 1998. Tehdy Connolly čelil federálnímu obvinění z vydírání, maření výkonu spravedlnosti a dokonce i z vraždy kvůli svému spojení s Bulgerem – a nepřímému podílu na smrti bostonského podnikatele. Connolly byl odsouzen na 40 let.

„Vyklubal se z něj gangster s odznakem, který ničil rodiny a jejich blízké. Dnes se nevrátí domů ke svým rodinám,“ řekl detektiv Mass State Police ve výslužbě poručík Bob Long.

Nekonečná inspirace

Vztah Connollyho a Bulgera, či život samotného mafiána inspiroval mnoho filmových a televizních tvůrců k natočení filmů, seriálů, dramat či dokumentů: „The Departed“ (2006, v ČR pod titulem Skrytá identita), „Brotherhood” (2006 – 2008,, Bratrství), „The Blacklist” (2013, Černá listina), „Ray Donovan” (2013), „Whitey: United States of America vs. James J. Bulger” (2014), „Black Mass” (2015, Black Mass: Špinavá hra) atd.

Rozhovor s bývalým pobočníkem FBI Johnem Connollym | Greater Boston. Zdroj: youtube.com

Co je s agentem nyní…

V roce 2021 rozhodli v poměru 2:1 úředníci Floridské komise pro kontrolu pachatelů, že Connolly může být propuštěn z vězení ze zdravotních důvodů, informoval web Boston25News. „Pachatel má rakovinu a je přesvědčen, že mu zbývá méně než rok života.“ Connolly byl tehdy podmínečně propuštěn. To znamená, že musí pobývat pouze v místě svého bydliště a smí odejít pouze na návštěvu lékaře nebo na bohoslužbu. Vrátil se do Massachusetts, ale zůstane pod dohledem až do roku 2047. Connollyho lékař řekl, že jeho zdravotní stav mu dovoluje chodit na procházky po okolí. 

(Tajný) život agenta

John Joseph Connolly Jr. se narodil 1. srpna 1940 v Bostonu. Jeho otec pracoval pro společnost Gillette a matka byla ženou v domácnosti. Rodina byla chudá a Connolly vyrůstal na sídlišti Old Harbor. Jen o pár domů dál žila rodina Bulgerových. Podle serveru Boston.com byl Connolly dobrým přítelem Billyho Bulgera, mladšího bratra budoucího mafiánského bosse Jamese „Whiteyho“ Bulgera. I když se Connolly a starší Bulger kvůli věkovému rozdílu (Bulger byl o 11 let starší než Connolly) nestýkali často, věděli o sobě.

Deník Boston Globe uvedl, že Whitey Bulger jednou odehnal „tyrany“ osmiletého Connollyho během rvačky o míč. V té době byl 19letý Bulger již nechvalně známý tím, že vedl pouliční Mercer Street Gang. Když bylo Connollymu 12 let, jeho rodina se ze sídliště odstěhovala a s Bulgerem se pravděpodobně setkal až v 70. letech. Do té doby vedli značně odlišné životy, popisuje web Allthatsinteresting.

„Tuto fotografii jsem pořídil 12. března 2002. Bývalý agent FBI John Connolly odchází od federálního soudu Moakley v Bostonu. Connolly bude ze zdravotních důvodů předčasně propuštěn z floridského vězení. Předpokládá se, že bývalý spojka Whiteyho Bulgera je nevyléčitelně nemocný.“ Zdroj: twitter.com

Bulger v bostonském zločineckém podsvětí stále stoupal na žebříčku a brzy se z gangu na Mercer Street dostal do mnohem většího – a vraždícího – Winter Hillu. Connolly mezitím navštěvoval na Boston College kurzy právničiny a v roce 1973 získal práci agenta FBI v bostonské pobočce. O dva roky později se znovu setkal se svým starým sousedem Whitey Bulgerem.

Nečekané partnerství agenta FBI a zločineckého bosse

V roce 1975 John Connolly údajně přesvědčil Whiteyho Bulgera, aby se stal informátorem. Dohoda byla jednoduchá: Bulger poskytne Connollymu informace o členech konkurenčních gangů a Connolly ochrání Bulgera před stíháním za jeho vlastní nezákonnou činnost. Po více než deset let tento plán fungoval dokonale.

Díky tipům, které dostával od Bulgera, se Connollymu podle listu Miami New Times podařilo dopadnout tzv. velké ryby, jako byl Gennaro Angiulo, šéf bostonské italské mafie. Pomohl také rozložit zločineckou rodinu Patriarca. Jak napsal bývalý agent FBI Joseph D. Pistone ve své knize The Ceremony: „Vláda rodiny Patriarca prakticky skončila. Podstatnou zásluhu na zániku této mafiánské rodiny má jeden muž, zvláštní agent John Connolly.“

Díky FBI procházely vraždy

Bulger měl z dohody stejný prospěch jako Connolly. Dostat své nepřátele z ulic znamenalo snížit konkurenci, pokud jde o obchodování s nelegálními látkami. Bulgerovi a jeho zločineckému partnerovi Stephenu Flemmimu se podařilo vybudovat drogové impérium, které z gangu Winter Hill udělalo jednu z nejmocnějších frakcí bostonské mafie. Díky Connollyho ochraně Bulgerovi doslova procházely vraždy.

Úvodní snímek článku: „Toto je fotografie bývalé hiearchie gangu Winter Hill z 80. let 20. století pořízená FBI. Šéf mafie James J. Bulger (vpravo) a poručík Stephen Flemmi (vlevo). Jedná se o federální fotografii, která je veřejně přístupná. Zdroj snímku: U.S. Federal Bureau of Investigation, Public Domain, Wikimedia Commons

V roce 1990 odešel John Connolly po 22 letech do důchodu jako agent FBI. Bulger byl vyřazen jako informátor a v roce 1995 ho FBI obvinila z vydírání a kuplířství. Symbiotický vztah mezi zločincem a orgány činnými v trestním řízení dospěl k hořkému konci – a Bulger nebyl jediný, kdo nakonec čelil spravedlnosti.

Zatčení, soud a uvěznění Johna Connollyho

V roce 1998 se začaly objevovat podrobnosti o tajném partnerství Johna Connollyho s Whitey Bulgerem. V následujícím roce byl obviněn z prvních federálních trestných činů a v roce 2002 byl odsouzen za vydírání, maření výkonu spravedlnosti a lhaní agentovi FBI.

Tato obvinění vyplynula z toho, že Connolly dal Bulgerovi a Flemmimu před jejich obviněním v roce 1995 tip a řekl jim, aby uprchli. Poté lhal agentovi FBI o svém zapojení. V roce 2002 byl usvědčen a odsouzen k deseti letům vězení.

Nejzávažnější Connollyho obvinění však pochází z jiného incidentu. V roce 2008 byl odsouzen za vraždu druhého stupně. Podle deníku Boston Herald Connolly jednou vyzradil Bulgerovi informace, na jejichž základě nechal mafián zabít člověka.

Tímto mužem byl John Callahan, bývalý prezident společnosti World Jai Alai. Bulger již dříve nechal zabít jiného vedoucího pracovníka společnosti World Jai Alai a Callahan měl informace, které ho mohly do vraždy zapojit. Connolly údajně tento tip vyzradil Bulgerovi, což ho přimělo objednat si vraždu Callahana, aby se ochránil.

John Connolly byl za tento čin odsouzen k dalším 40 letům vězení. Za mřížemi zůstal až do roku 2021, kdy byl z důvodu zhoršujícího se zdravotního stavu propuštěn na svobodu. Whitey Bulger mezitím v roce 2018 násilně zemřel ve vězení, kde si odpykával doživotní trest.

Zdroje: boston25news.com, ticklethewire.com, allthatsinteresting.com, thewrap.com, respekt.cz.

Titulní foto: Toto je fotografie bývalé hiearchie gangu Winter Hill z 80. let 20. století pořízená FBI. Šéf mafie James J. Bulger (vpravo) a poručík Stephen Flemmi (vlevo). Jedná se o federální fotografii, která je veřejně přístupná. Zdroj fota: U.S. Federal Bureau of Investigation – http://bulger.wbur.org/story/1977/?location=15813, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10359988