Dnes Čtvrtek - jasno 19°C
Zítra Pátek - oblacno 20°C
Pátek 10. 5. 2024
Svátek má Blažena
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
V nádraží Vyšehrad budou obchody i byty, vedle vyrostou domy
U budovy bývalého nádraží vyrostou bytové domy. Zdroj vizualizace: Karlin Port Real Estate

V nádraží Vyšehrad budou obchody i byty, vedle vyrostou domy

Nový majitel chátrající budovy bývalého vyšehradského nádraží v Praze 2 plánuje budovu zrekonstruovat v původní podobě, v dolní části budou obchody a služby a v horní byty. Po obou stranách pak vyrostou budovy s malými byty. Sdělila to Hanka Hejsková, mediální zástupkyně pražské developerské firmy Karlin Port Real Estate, která památku koupila. Architekt projektu Ivo Nahálka řekl, že na projektu pracuje téměř dva roky a je předjednaný s památkáři. Právě na památkové ochraně nádraží v minulosti záměry bývalých majitelů pohořely. 

„Po dlouhých a spletitých jednáních se nám budovu podařilo odkoupit od předchozího vlastníka a jak je z jejího stavu patrné, bylo to takzvaně za pět minut dvanáct. Stav budovy je skutečně žalostný, ale díky naší výjimečné zkušenosti z revitalizací jak Karlína, Libně anebo Smíchova plně věříme, že z tohoto projektu uděláme architektonický skvost, doslova perlu moderní architektury hlavního města Prahy,“ uvedl Milorad Miško Miškovič, zakladatel a Managing Partner Karlin Port Real Estate a spoluzakladatel OREFu.

„Těším se, jak to ve zdech Nádraží Vyšehrad začne znovu žít. Využití bude víceúčelové, na části plochy představíme propracovaný projekt takzvaných micro-apartments v podobě, jaká zatím v Česku není k vidění. Celkově půjde o náklady okolo 700 milionů korun,“ řekl Miškovič.

Při zdlouhavých a sofistikovaných jednáních Karlin Port Real Estate spolupracoval s přední právní kanceláří Rutland Partners. Projekt obojího – jak záchrany secesní budovy, tak dostavby další části – svěřil nový majitel studiu ARCHINA Design architekta Iva Nahálky.

„Na přípravě a technické prověrce projektu již přes rok a půl spolupracujeme s panem architektem Nahálkou a jeho týmem, kteří se na záchranu historických budov specializují. V minulosti, konkrétně v letech 1998 a 2000, jsme společně pracovali na dvou úspěšných administrativních projektech v Karlíně a po více než dvou dekádách mohu opět konstatovat, že spolupráce s panem architektem Nahálkou je na mimořádně vysoké úrovni,“ sdělil Miškovič.

Záměrem je propojit budovy mezi sebou technologicky i technicky, aby byla možnost chodit z jedné do druhé „suchou nohou“ a zároveň vytvořit průchod z ulice do zadní části. Návrh počítá se zhruba 170 mikrobyty a ateliéry o ploše mezi 20 až 43 metry čtverečními, přičemž většina jednotek nepřesáhne plochu 25 metrů. 

Podle Nahálky má rekonstrukce nádraží v co nejvyšší míře zachovat jeho původní podobu. Byty v horní části budovy podle něj vzniknou v podkroví a v prostorách, kde dříve byly kanceláře.

Po obou stranách památky podle plánu investorů vyrostou novostavby s byty, které budou s bývalým nádražím propojené prosklenou pasáží na úrovni ulice.

Propojenými budovami bude podle architekta možné projít i na druhou stranu směrem k železničním kolejím, kde bude další pasáž. V podzemí budou garáže. Koncept takzvaných mikrobytů počítá s tím, že nabídne obyvatelům domů řadu služeb, mezi nimi i sdílené prostory jako prádelnu, tělocvičnu nebo společenskou místnost. 

Oživení nové mikrolokality bude představovat i přízemní promenáda s obchody a službami v parteru, v podzemí pak nebudou chybět garážová stání.

„Budeme připravovat v krátké době záchranné práce," řekl Nahálka s poukazem na špatný stav budovy. Nádraží se před několika lety začala propadat střecha a poté bylo nutné uzavřít kvůli bezpečnosti přilehlý chodník. 

Nový majitel koupil areál i s původním projektem, se kterým bývalý vlastník neuspěl u památkářů. „Budeme navazovat na původní záměr formou změny stavebního povolení, ale fakticky to bude nový projekt," vysvětlil architekt.


Autor: Jan Puci

Veřejnost se může zapojit do plánování proměny Hradčanského rozhraní

Včera ve 14:45

Veřejnost má možnost se zapojit do testovacího plánování, které se týká oblasti Hradčanského rozhraní.

Den dobrovolnictví a volného času v Praze 9

Včera v 11:53

Na náměstí OSN proběhne 17. května od 9 do 16 hodin akce s názvem Den dobrovolnictví a volného času v Praze 9.

Policisté jeli k zásahu, při nehodě převrátili auto

Včera v 10:27

Ve středu večer havarovali policisté na křižovatce Radlická a Pechlátova v Praze 5, když jeli k zásahu, který byl oznámen na tísňovou linku.

Na střeše hotelové restaurace ležela mrtvá žena

Včera v 10:01

Na střeše hotelové restaurace v ulici José Martího na Veleslavíně byla ve středu večer před dvaadvacátou hodinou nalezena mrtvá žena. Na hůř přístupné místo se museli záchranné složky dostal pomocí hasičského automobilového žebříku. Příčinu úmrtí se snaží zjistit kriminalisté. Jednou z variant je...

V koši na Hradčanech se našla atrapa granátu

8. května 2024 ve 13:30

Z důvodu nálezu podezřelého předmětu včera večer kolem osmnácté hodiny uzavřeli policisté část Loretánského náměstí. Informovali o tom na síti X.

Cestou necestou. Běh 13 km Prahou 13

8. května 2024 v 11:14

Běh se koná v neděli 12. května odpoledne závod se koná v Centrálním parku Stodůlky a v Přírodním parku Prokopské údolí. Trasy vedou po zpevněných i nezpevněných cestách, po loukách a pěšinách, asfaltové silnici – prostě cestou necestou.

Pražský hrad se letos zapojí do Open House Praha

8. května 2024 v 10:06

Do jubilejního 10. ročníku festivalu architektury Open House Praha se poprvé zapojí i Pražský hrad. Návštěvníci se budou moci podívat do veřejnosti běžně nepřístupné bývalé Prezidentské rezidence a Nové oranžerie od architektky Evy Jiřičné v Královské zahradě.

Dyzajn market Máj 2024

8. května 2024 v 09:30

Dyzajn market Máj se koná 18. a 19. května na Výstavišti v Holešovicích, oba dny od 10 do 18 hodin. Vstup je zdarma a bez bariér.

Další články
Nahoru