Hirtův výkon ve výjezdu na zelenou horu byl možná ještě lepší než před dvěma lety, protože šestikilometrové stupni zvládl mnohem rychleji. V roce 2022 zde vyhrál sólo v čase 19:35, dnes to v mnohem tvrdší konkurenci zvládl za 18:11 a vlastně dost pomohl Adamu Yatesovi zlomit rekord Zelené hory. 

Ale to podstatné je, že po loňském smolném roce je opět ve špičkové formě a svým útokem ve strmé části stoupání dokázal rozhodit taktiku týmu UAE Emirates. „Vlastně jsme doufali, že Finn dnes přežije, ale Jan Hirt za to v závěru vzal hodně tvrdě a já musel za ním. Pak už jsem jen sprintoval o vítězství,“ přiznal Adam Yates. 

GGR9u1oWMAAmZuM.jpeg

„Před závodem jsem si věřil, protože jsem cítil, že jsem v dobré formě, a jsem rád, že jsem to mohl ukázat v této těžké etapě, zejména poté, co tady zrušili první dojezd na kopci,“ vysvětluje Hirt. Zkráceny musely být tři etapy ze čtyř, protože po průtrži mračen ve druhé etapě nebyly silnice v dobrém stavu. Pršelo poprvé ve 13 ročnících Kolem Ománu! „Počasí bylo šílené. Protože dlouho nepršelo, byly silnice velmi kluzké, s čímž jsem se nikdy předtím nesetkal,“ divil se Hirtův týmový kolega  Luke Lamperti.

Hirt ukázal, že do letošní sezony vstupuje v mnohem lepší kondici než loni. „Chtěl jsem dnes jet na vítězství, a pokud to nebude možné, tak na co nejlepší výsledek. Udělal jsem, co bylo v mých silách, a nakonec jsem s tímto výsledkem spokojen, a zejména s mým umístěním v celkové klasifikaci. Je to velká morální vzpruha.“

Český cyklista přispěl k úspěšnému týdnu týmu Soudal Quick-Step, který vyhrál jednu etapu díky Paulu Magnierovi a Luke Lamperti držel na jeden den trikot lídra závodu. Mauri Vansevenant navíc skončil celkově osmý. „Vlastně celý Omán byl pro tým velmi dobrým závodem a myslím, že všichni můžeme být hrdí na to, jak jsme zde jeli,“ dodal Hirt.

Yates se přesouvá do SAE

Kolem Ománu skončilo podle předpokladů, soubojem týmů UAE Emirates a Soudal Quick-Step. Celek ze Spojených arabských emirátů asi nemohl být víc spokojený, první, třetí a čtvrté místo v celkovém pořadí a vítězství ve všech soutěžích se počítá. Navíc je zřejmé, že Yates je připraven na UAE Tour, domácí závod svého týmu. „Celkově to byl velmi dobrý týmový výkon. Téměř celý týden jsme kontrolovali hru a ukázali jsme, že jsme ambiciózní a chceme vyhrávat. Byl to skvělý týden,“ říká anglický vrchař. 

Ve čtyřech z celkem pěti ročníků UAE Tour stál Adam Yates na stupních vítězů, ale letos to bude mít těžší, protože se do programu vrátila časovka. „Pro náš tým je to velmi důležité závod. Jezdím tam už několik let a vždycky se mi tam také daří, zejména v horských etapách. Přijedeme na start se silným týmem. Časovka mi tolik nevyhovuje, takže v horských etapách budu pravděpodobně závodit se ztrátou. Důležité je po časovce předvést v horách špičkový výkon.“