Hlavní obsah

Stadion nebo tréninkové centrum. Nejpozději za 11 let. FAČR začal řešit Strahov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na stadionu Evžena Rošického na Strahově už se nějakou dobu nesportuje. Stánek, který v minulosti hostil například řadu zápasů fotbalové Slavie v Evropě či atletické závody, chátrá. Fotbalová asociace hledá řešení, aby se lokalita na pražském kopci efektivně využila. Vláda předsedy Petra Fouska nyní vypsala mezinárodní soutěž, která situaci vyřeší.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Zápas Bohemians Praha – Teplice na Strahově

Článek

Na Strahově vyroste buď nový stadion, tréninkové centrum, nebo budou pozemky směněny za jiné, na nichž jedna z těchto staveb vznikne. Svůj zájem už v minulosti avizovala Sparta, která by tu ráda vybudovala stadion. Jsou náznaky, že by se do soutěže zapojila i společnost ze zahraničí.

Problematika renovace a využití pozemků na Strahově se táhne už léta. „Asi osm let, možná i více. My jsme se tím po svém nástupu v roce 2021 také museli hned zabývat a vyřešit některé závazky,“ připomněl Fousek.

Jemu a jeho kolegům ve výkonném výboru uložili v minulém roce delegáti na valné hromadě úkol, aby vymysleli sportovní řešení. To bude představovat jedna ze tří vyhlášených variant. Důležitým kritériem bude i tzv. stavební plat, tedy roční částka, kterou bude asociace od vítěze soutěže dostávat po dobu třiceti let. Po této době budou pozemky převedeny novému majiteli, tedy subjektu, který stadion nebo tréninkové centrum postaví.

„Cílem je získat co nejvýhodnější nabídku. Tento stavební plat bude rozhodujícím kritériem,“ předestřel Petr Graca, jeden z advokátů společnosti Deloitte, která FAČR s tendrem pomáhá.

„Slibujeme si od toho dvě věci. Že se zlepší sportovní infrastruktura na Strahově v podobě stadionu nebo tréninkového centra a že bude mít asociace po dobu třiceti let pravidelný významný příspěvek do rozpočtu,“ zmínil svazový místopředseda Jiří Šidliák. „Chtěli jsme i našim následovníkům zanechat trvalou podporu do rozpočtu,“ připojil Fousek.

V podmínkách soutěže jsou pro zájemce jasně definovány podmínky, co musí být splněno. Například stadion bude případně muset mít kapacitu minimálně třicet tisíc diváků. „Budou to minimální parametry, nikdo vítězi nebude bránit, aby je překročil,“ konstatoval Ondřej Chmela, další z advokátů Deloittu.

Nabídky budou chodit do 8. dubna. Deloitte společně s asociací pak budou kontrolovat, zda splňují vypsané požadavky, a vybírat tu nejlepší. Valná hromada, která je naplánována na konec května, by se tím už mohla zabývat a schvalovat vítězný návrh.

Vítěz by pak měl devět měsíců na to, aby vypracoval urbanistickou studii s celou infrastrukturou. Dalších pět let by bylo na obíhání úřadů, zajišťování stavebního povolení a celého přípravného procesu, dalších pět let pak na stavební práce. „To jsou ale maximální termíny, nový stadion nebo tréninkové centrum tak bude nejpozději za jedenáct let. Ovšem i v zájmu vítěze bude, aby vše proběhlo rychleji,“ uvedl Chmela.

Souček s Coufalem ukázali spoluhráčům stadion na Strahově. Fotbalisté West Hamu trénovali v PrazeVideo: Sport.cz

Jako ideální varianta se na první pohled jeví, že by na Strahově vyrostl velký stadion. „Vycházíme z usnesení valné hromady, které žádné z variant nedává prioritu. Stadion tu být nemusí, asociace to stavět nebude,“ poukázal Fousek. FAČR každopádně bude mít ošetřeno, že pro své účely bude moct nový objekt částečně také využívat. V případě stadionu by to platilo pro zápasy reprezentace.

Snahu postavit na pozemcích vedle sídla fotbalové asociace stadion deklarovala Sparta, která už má na Strahově svou akademii. Generální ředitel letenského klubu František Čupr na červnové valné hromadě nabízel stánek zhruba za čtyři miliardy. Hovořil i pronájmu, v terminologii soutěže o stavebním platu, který by se mohl ročně pohybovat v desítkách milionů korun. „Se Spartou jednáme od loňského roku,“ řekl Fousek.

Dohodu jen s Letenskými ale strahovská generalita nechtěla. „Zacházíme s velkým majetkem, hodnota pozemků je podle odhadů okolo miliardy korun. I proto jsme si na to najali renomovanou společnost Deloitte. Chceme, aby vše bylo transparentní a čisté,“ vypíchl předseda FAČR.

Přihlásí se někdo další? Budou i zájemci ze zahraničí? „Neoficiální náznaky jsou jedna věc, my si však počkáme na nabídky během následujících dvou měsíců,“ prohlásil Fousek. „Je možné, že se ze zahraničí někdo přihlásí. Nějaká indikace v tomto směru byla,“ doplnil Chmela.

Reklama

Související témata:
Stadion Evžena Rošického
  2 : 1 Č. Budějovice - Slovácko 2 : 1 67. min Živě
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  0 : 2 Hradec Králové - Slavia 0 : 2 66. min Živě
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 1 Ostrava - Liberec 2 : 1 67. min Živě
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  2 : 0 Plzeň - Teplice 2 : 0 68. min Živě
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 67. min Živě
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  0 : 4 Olomouc - Sparta 0 : 4 69. min Živě
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 0 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 0 67. min Živě
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  1 : 1 Bohemians - Pardubice 1 : 1 65. min Živě
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice