V obci zakončili masopust netradičně. Pohřbili basistu a hodovali pod „frňákovníkem“

  18:22
Ojedinělým způsobem zakončili období masopustu v Rozsochách u Bystřice nad Pernštejnem. Stejně jako každoročně v noci na Popeleční středu tam groteskním způsobem pohřbili figurínu muzikanta v rakvi.

V mnoha obcích je podle staré tradice zvykem o půlnoci před Popeleční středou jako vyvrcholení masopustního plesu maškar symbolicky pochovat basu na znamení, že skončilo období zábav a začal čas půstu. V Rozsochách však namísto toho pochovávají basistu.

Zvyk se vyvinul do dnešní podoby v šedesátých letech. Zdejší kapela, která hrávala po plesech, se tehdy krátce před masopustem vracela z tancovačky. Přijeli vlakem a nenapadlo je nic jiného, než se ze zasněženého kopce od rozsošského nádraží svézt na base.

„Jenže basa se přitom pochopitelně rozbila. No, a protože jiná basa nebyla, nebylo tedy možné ji o masopustu pochovat, a tak se tehdy poprvé pochovával místo basy basista. U toho už zůstalo,“ vysvětlil starosta Rozsoch Josef Smolka.

Později živého muzikanta při symbolickém pohřbu nahradila figurína a obyčej byl doplněn o předzpěvování veršů o skutečných veselých i tragikomických událostech, které se během uplynulého roku v obci udály. A za jejichž viníka je ve vtipných básničkách vždy označena figurína nebožtíka muzikanta.

Rakev střeží dva vojáci

Typické pro rozsošskou verzi předjarní kratochvíle je, že zde průvod maškar neprochází přes den obcí, ale vše se odehrává výhradně večer při takzvané ostatkové zábavě v místní orlovně uprostřed obce. Scéna s pochováním basisty je pak vyvrcholením večera. U nebožtíka pláče jeho manželka, rakev střeží dva vojáci.

Po čtení veršů pak skupina černě oděných nosičů rakev za doprovodu smuteční hudby snese z pódia do sálu. Před rakví jsou nesena vyznamenání nebožtíka, za rakví se vytvoří průvod truchlících maškar, který několikrát obejde sál, až je z něho nakonec rakev s basistou vynesena ven.

Letos se zábavy zúčastnilo sedmdesát masek a další desítky hostů bez masek. Ve středu sálu byl letos umístěn strom „frňákovník“, kolem kterého bylo rozmístěno drobné občerstvení.

Součástí programu je také odmaskování, kdy účastníci na chvíli nebo i na zbytek večera odkládají své kostýmy a za účast jsou odměněni pořadateli z místní tělovýchovné jednoty drobnými dárečky. Ojedinělý masopust v Rozsochách se v roce 2015 dočkal ocenění Nositel tradic Bystřicka.