Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Babiš (opět) bez viny. A proč se do Prahy chystají traktory

Jana Nagyová a Andrej Babiš přicházejí do jednací síně Městského soudu v Praze. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Jana Nagyová a Andrej Babiš přicházejí do jednací síně Městského soudu v Praze. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Pražský městský soud potěšil expremiéra Andreje Babiše. Znovu jej a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou osvobodil v kauze Čapí hnízdo. Nutno ale dodat, že nepravomocně. A čeští zemědělci se mezitím chystají do Prahy, aby zablokovali magistrálu a požadovali po vládě nemožné. Jenže organizátoři protestu nejsou schopni artikulovat, co přesně by se podle nich mělo změnit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Středeční Pointu N sepsala Dominika Píhová.

Nevinen. Podruhé

„Mám radost,“ reagoval na sociální síti X Andrej Babiš a svůj pocit štěstí podtrhnul ještě culícím se emotikonem. Pražský městský soud jeho i někdejší poradkyni Janu Nagyovou dnes znovu nepravomocně osvobodil v kauze Čapí hnízdo.

Soudci Janu Šottovi stačilo pár hodin na to, aby v kauze vyslechl znalce a svědky, doplnil dokazování a ještě ve stejný den vyhlásil nový rozsudek. „Musím souhlasit s tvrzením obžaloby, že farma byla na začátku prázdnou schránkou. A souhlasím s tím, že by bez financování Agrofertu nemohla financovat své závazky,“ řekl v odůvodnění Šott. Podle něj to nicméně nijak nepotvrzuje trestný čin.

U městského soudu se případem zabývali už podruhé, původní zprošťující rozsudek zrušil odvolací pražský vrchní soud. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají. Expremiér navíc kauzu dlouhodobě označuje za politicky motivovanou. Dnes obžalobu v závěrečné řeči označil za lživou.

„Já jsem taky přesvědčený o účelovosti jako pan státní zástupce,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější