Rusové ztratili tisíce tanků a renovují stroje ze studené války. Zásoby jim vydrží ještě roky, tvrdí experti

Rusové přišli na Ukrajině o více než tři tisíce tanků, uvedl ve výroční zprávě Mezinárodní institut pro strategická studia (IISS). Chybějící stroje se daří Rusům rychle doplňovat ovšem na úkor kvality, využívají totiž opravené starší tanky z dob studené války. Ukrajina má tanků výrazně méně, ale západní vojenská podpora jí umožňuje zvyšovat kvalitu.

„Ztráty tanků od zahájení invaze v plném rozsahu nyní pravděpodobně přesahují tři tisíce vozidel. Také odhadujeme, že Rusové přišli v minulém roce asi o 1120 tanků,“ uvedl generální ředitel IISS Bastian Giegerich.

Výzkumný ústav IISS sídlící v Londýně porovnával stavy tanků obou válečných stran. Z výroční zprávy nazvané „The Military Balance“ (srovnává vojenské možnosti více než 170 zemí) vychází, že Rusko má stále k dispozici zhruba dvakrát více tanků než Ukrajina.

Desetiprocentní ztráty u Avdijivky

Největší úbytek tanků zaznamenali Rusové u Avdijivky, kde v posledních čtyřech měsících zvýšili tlak. Ve východoukrajinském městě nedaleko Doněcku se blíží k těžce vybojovanému vítězství. Server Forbes uvedl, že při zisku několika čtverečních kilometrů zdemolovaného a vylidněného města obětoval Kreml téměř celou mechanizovanou divizi tanků. Ztráty jen v okolí Avdijivky tak činí potenciálně více než desetinu všech ztracených ruských tanků na Ukrajině.

Od zesílení ofenzivy na Avdijivku na začátku října tedy ztratila ruská armáda 214 tanků, zveřejnil Forbes s odkazem na analytika se jménem @naalsio26 na síti X. Forbes připomněl, že ruská strana už sáhla ve válce hluboko do svých zásob starých tanků z dob studené války. Ztratili stroje s označením T-72 a T-80, ale také několik novějších T-90. Rusové při invazi používají i velmi staré tanky T-62 a T-55.

Ukrajinská strana se v Avdijivce a jejím okolí neostýchala využít moderní německé tanky Leopard 2A6. A oproti soupeři ztratila jen osmnáct tanků.

Podle vedoucího pracovníka IISS Henry Boyda Rusové nahrazují tanky rychlým tempem. Loni jich ruská armáda uvedla do provozu tisíc až patnáct set. Ovšem Boyd dodal podstatnou informaci – „ve většině případů šlo o renovované starší modely“. Nově sestavených tanků bylo pouze dvě stě.

„Moskva vyměnila kvalitu za kvantitu... Vytáhla přes tisíc starších tanků ze skladu. Vycházelo to mnohdy až na devadesát tanků vyslaných ze skladů za měsíc,“ uvedl Giegerich na základě zprávy IISS. Ministerstvo obrany Velké Británie pak uvedlo, že Rusko je schopné vyslat na bojiště až sto nových tanků měsíčně.

Minimálně deset centrálních základen tanků

Ruské skladové zásoby údajně nabízí stále rozsáhlé možnosti. Nehledě na to, zda by tamní firmy vyráběly nové stroje, je Rusko schopné ještě dva až tři roky při těžkých ztrátách doplňovat tanky z vlastních zásob. Pochopitelně na nižší technické úrovni.

Business Insider také uvedl, že londýnský výzkumný ústav z leteckých snímků zjistil stav ruských armádních zásob. Jde o nejméně dvanáct dělostřeleckých skladišť, deset centrálních záložních základen tanků a nejméně sedmatřicet skladišť smíšených typů zbraní. Přesný počet uložené výzbroje však nelze určit.