Na zámku Mníšku pod Brdy se bude opět konat tradiční Velikonoční veselice
Šerm v Mníšku, foto: Jana Digrinová
Šerm v Mníšku, foto: Jana Digrinová

Na zámku Mníšku pod Brdy se bude opět konat tradiční Velikonoční veselice

14 února, 2024 0 Od Pavel Žižka

Mníšecký zámek pokračuje ve své dlouholeté tradici a bude opět pořádat každoroční Velikonoční veselici. Letos se koná v neděli 31. března a jedná se v pořadí již o její 21. ročník. Jako pokaždé, tak i tentokrát bude spojena s dobročinnou sbírkou pro hendikepované, která bude věnována rehabilitačnímu centru pro tělesně postižené Rehafit, o.p.s.
Akce bude probíhat po celý den a v zámku, na nádvoří, před zámkem i v zahradě se chystá pestrý program, z jehož nabídky se jistě vybere každý návštěvník. Uvnitř to budou prohlídky reprezentačních salónů nebo soukromých pokojů a pro rodiny s dětmi Pohádkové prohlídky s komtesou nebo Velikonoční prohlídky s vyprávěním o velikonočních tradicích. A otevřená bude také výtvarná dílnička. Venku se těšme na doprovodnou hudbu, šermířská vystoupení, Pašijové hry nebo řemeslné tržiště.

PROGRAM VELIKONOČNÍ VESELICE:

  • 10:00 otevření řemeslného tržiště
  • 10:00 prohlídka Reprezentačních salónů I. okruhu a dále vždy po 60 minutách do 16:00
  • 10:05 hraje country skupina Naboso, v průběhu celého dne
  • 10:20 Pohádková prohlídka s komtesou pro rodiny s dětmi a dále vždy po 45 minutách
  • 10:30 představení Pašijové hry v zahradě zámku
  • 10:30 Velikonoční prohlídka, dále vždy po 60 minutách
  • 10:50 prohlídka Soukromých pokojů posledních majitelů, dále vždy po 60 minutách do 14:50
  • 10:50 otevření výtvarného ateliéru
  • 11:05 šermířská vystoupení skupiny Alotrium – minipřednáška o zbraních středověkých a šerm pro děti
  • 11:30 Barokní šermířské hrátky
  • 12:00 minipřednáška o zbraních středověkých a šerm pro děti
  • 12:30 Dražba zvesela
  • 13:30 Barokní šermířské hrátky
  • 14:30 Barokní šermířské vystoupení
  • 15:30 Barokní šermířské vystoupení
  • 16:00 zakončení Velikonoční veselice

Prohlídky reprezentačních salónů představují návštěvníkům, jak se žilo drobné šlechtě v první polovině minulého století. Prohlédnou si slavnostní a společenské prostory, které poslední majitelé zámku, Kastové z Ebeslbergu, využívali především se svými hosty a návštěvami. Salónky a jídelny měli zařízené dobovým nábytkem, zdobené krásnou výmalbou stěn i stropů a doplněné moderními předměty tehdejší doby. Místnosti jsou v současnosti vybaveny velkou měrou jejich původním mobiliářem, umístěným dokonce podle starých fotografií na svém původním místě. Součástí reprezentačního okruhu je také moderní pracovna nebo kaple, která ukrývá originální oltářní obraz od známého barokního mistra.
Prohlídky soukromých pokojů zahrnují soukromé apartmá manželů Kastových. Ve svých víceúčelových ložnicích mohli trávit většinu svého dne, jelikož si je vybavili tak, aby jim sloužily i jako pracovny, šatny nebo pro očistu a odpočinek. Kromě ložnic a koupelen tu návštěvníci nahlédnou i do hostinského pokoje nebo dětského pokojíčku plného hraček odpovídajících generaci jejich vnoučků. Každého jistě zaujme maketa školní třídy, panenky v námořnickém oblečku nebo domeček pro panenky na elektřinu. Mezi exponáty pak v místnostech nelze přehlédnout moderní technické vymoženosti. Patří sem například telefony, fotoaparát, rádio nebo fén na vlasy.
Pohádkové prohlídky s komtesou jsou vhodné pro rodiny s dětmi již od tří let. Začínají výstavou o pohádce Tajemství staré bambitky 2, která se na zámku a v jeho okolí natáčela roku 2021. Tady si děti prohlédnou pohádkové kostýmy loupežníka Karaby, malé Johanky i krále a královny, dvojitý královský trůn, mapu pohádkového království, velké fotky z natáčení nebo loupežnickou bambitku, ale především zjistí, že se ztratil kouzelný samovarný hrnec. Pomohou ho zámecké komtese najít? Pátrat pak po něm budou i v pohádkovém lese, do kterého sejdou po původním točitém schodišti do přízemí, a také v expozici malých princů a princezen, která je rovněž součástí Pohádkové prohlídky a v rámci které děti i jejich rodiče nahlédnou do vývoje a historie módy v průběhu staletí.
Velikonoční prohlídky jsou určeny především pro rodiny s dětmi od šesti let, ale líbit se budou určitě každému. I na nich provází zámecká komtesa, která návštěvníky zavede do reprezentační části zámku a která pro ně bude mít připravené zábavné a interaktivní povídání o velikonočních tradicích a zvyklostech a o tom, jak mohla svátky slavit rodina Kastů s dcerou a svými syny. Na prohlídkách se určitě každý dozví mnoho zajímavého a možná i něco nového. Třeba co znamenají barvy na pomlázce, jak zní klapot klapačky, proč skákat do výšky, co je to švihačka, proč mít na Velikonoce něco nového na sobě, kdo peče velikonoční preclíky nebo proč se musí třikrát kýchnout.
Výtvarný ateliér bude otevřený v průběhu dne a umělecky projevit se tu budou moci návštěvníci všeho věku. Mohou malovat sádrové odlitky různých motivů a velikostí, malovat na plátno, vybarvovat mandaly, vybrat si výrobky s velikonoční tematikou, například pomlázku s polystyrénovým vajíčkem. Sádrových odlitků je v nabídce několik desítek motivů. Mezi nimi velikonoční zajíček, beránek, velikonoční vajíčko, jarní čtyřlístek, auto, traktor nebo náklaďák, princezna, srdíčka, květiny, zvířátka, medailony, velká houba a mnoho dalšího.
Hudba v podání Naboso bude hrát k poslechu i tanci v průběhu akce na nádvoří zámku. Těšit se můžeme na country skladby i jiné známé písničky a šlágry.
Šermíři ze skupiny Alotrium budou mít také na zámeckém nádvoří připravená představení a ukázky soubojů a dovedností nezbytných pro každého rytíře a statečného bojovníka. Mezi představeními předvedou svou zbroj a další nezbytné rytířské vybavení.
Pašijové hry náleží k tradičnímu velikonočnímu programu a v zahradě zámku je uvidíme opět v nastudování místního komunitního centra Magdaléna, o.p.s.
Řemeslné tržiště také nesmí chybět. Stánky v předzámčí budou nabízet velikonoční suvenýry a jarní zboží, šperky a ozdoby, dřevěné hračky nebo meče i sladkosti a něco dobrého k zahnání hladu a žízně.
Rehabilitační centrum Rehafit započalo svou činnost již před patnácti lety. Řadí se mezi jedinečná centra komplexní péče pro tělesné postižené, zahrnující jak odbornou zdravotní péči, tak i sociální zázemí a další návaznost služeb. Je jediným centrem u nás neomezující počet návštěv a stupeň invalidity. V současné době působí ve zmodernizovaných prostorách na pražském Černém Mostě.

Prohlídky v rámci akce je vhodné rezervovat nebo zakoupit online.

zdroj: Ing. Jana Digrinová, státní zámek Mníšek pod Brdy (tisková zpráva)