Jan Hirt vstoupil skvěle do nové sezony. Z Ománu si odváží druhé místo

Přidat na Seznam.cz

Pouhých dvacet vteřin chybělo Janu Hirtovi k celkovému vítězství a zároveň loňské obhajobě etapového závodu Okolo Ománu. Ale i druhá příčka tohoto cyklistického klání druhé nejvyšší kategorie ProTour je skvělým vstupem do letošní sezony. „Celá Tour of Oman byla pro tým velmi dobrým závodem a myslím, že všichni můžeme být hrdí na to, jak jsme zde jeli,“ řekl člen týmu Soudal-Quickstepteam.

Český cyklista vstupoval do závěrečného dne ze 14. pozice, ale v královské etapě ukázal své kvality. Peloton se postupně dělil na menší skupinky. Tři kilometry před cílem byla vepředu už jen pětice jezdců. Mezi nimi i Hirt, který se před rozhodujícím stoupáním rozhodl svým soupeřům ujet. Jen Adam Yates se ho dokázal udržet. Britský jezdec si nakonec dojel i pro etapové vítězství a následně i celkové prvenství. „V takovýchto závodech není vítězství zadarmo a museli jsme si ho vybojovat. Věděli jsme, že se někdo pokusí zaútočit, a tak jsme s Dieggem Ulissim a Vegardem Stake Laengenem nastavili rychlé tempo. S tempem jsme byli spokojeni, dokud nezaútočil Jan Hirt,“ popsal poslední kilometry Yates z týmu UAE Team Emirates.

Hirt se dostal na pódium po dvaceti měsících. Naposledy se radoval na Giru de Italia 2022, kde v 17. etapě skončil třetí. Den předtím dokonce vybojoval grandtourové vítězství. V Ománu si tak opět dokázal, že má na to bojovat s nejlepšími cyklisty světa. „Před závodem jsem si věřil, protože jsem cítil, že jsem v dobré formě, a jsem rád, že jsem to mohl ukázat v této těžké etapě, zejména poté, co byl zrušen první vrchol týdne. Chtěl jsem dnes jet na vítězství, a pokud to nebude možné, tak na co nejlepší výsledek. Udělal jsem, co bylo v mých silách, a nakonec jsem s tímto výsledkem spokojen, a zejména s mým umístěním v celkové klasifikaci, je to velká morální vzpruha,“ dodal 33letý rodák z Třebíče.

Zdroj: soudal-quickstepteam.com, cyclingnews.com