Hlavní obsah
Lidé a společnost

Po návštěvě Velkého světa techniky dostanou z fyziky a chemie za 1 i totální pětkaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Pohled do Velkého světa techniky v Ostravě - Dolních Vítkovicích

Chemie i fyzika patří spíš k neoblíbeným položkám na rozvrhu. Ale mohlo by to být i jinak. Stačí se zajít přesvědčit do některého z vědeckých center, kde se děti nadšeně vrhají do poznávání všemi smysly.

Článek

Dáte přednost nudnému biflování jednotlivých prvků periodické soustavy, nebo si líp zapamatujete, že bor barví plamen do zelena? A co výroba oceli - stačí vám nákres v učebnici nebo zvolíte raději výpravu přímo do nitra vysoké pece?

Pokud si vyberete druhou variantu, pak je téměř jisté, že si zapamatujete mnohem víc informací o světě kolem sebe a o jeho pravidlech.

Kromě Plzně (Techmania Science Center), Liberce (IQLANDIA) a Brna (VIDA Centrum) patří mezi místa, kde se návštěvníci seznamují s přírodními i technickými poznatky „naživo“ také Velký svět techniky v Ostravě-Dolních Vítkovicích.

Foto: knihoMolka

Část technické expozice vypráví o cestách člověka na Měsíc

V moderní budově s prosklenou fasádou jsou stálé expozice věnované přírodě, kde se můžete třeba na vlastní oči přesvědčit, jak vidí svět psi, včely nebo hadi, či si pomyslně zaplachtit se sovou.

Jinde si zase příchozí mohou vyzkoušet svůj postřeh při odhalování tajemství fotosyntézy či si vyzkoušet, jaké to je žít s tělesným handicapem.

Pokud vás lákají sdělovací prostředky, je k dispozici televizní kamera a nebo se můžete převtělit do televizní „rosničky“ a vyzkoušet si pohyb před zeleným pozadím, na které se promítají jednotlivé meteorologické jevy.

Pak se pro změnu můžete vrhnout třeba na zkoumání souvislostí chemických prvků. V nejvyšším patře je totiž Divadlo vědy, kde několikrát denně probíhá experimentální představení. Moderátoři s chutí zapojují do svých pokusů i publikum a vtipně je provádějí světem chemie.

Foto: knihoMolka

Bude nebo nebude to hořet?

Většinu ostatních pater zabírají exponáty, na kterých si návštěvníci vyzkouší tu sluneční energii, pomocí které rozhýbají letadla, tu souvislosti mezi ukládáním energie do baterií a jejím dalším využitím. Velkému zájmu se těší i model zelené formule, jak ji postavili studenti Technické univerzity Ostrava.

Foto: knihoMolka

Závody formulí poháněných energií, kterou návštěvníci vytvoří šlapáním na rotopedech

S názorným vysvětlením, jak se z rudy stane třeba rendlík do kuchyně, přichází samostatná, ryze „dolně-vítkovická“ expozice o zpracování železa a jednotlivých slitin.

Foto: knihoMolka

Sekce zpracování kovů stylově vyhlíží přímo na areál Dolních Vítkovic, kde se ještě nedávno ocel skutečně vyráběla

Pokud je na člověka té vědy nějak moc, může se kdekoliv v celé expozici uvelebit třeba na lavičkách či sedacích pytlích, chvíli si odpočinout v kavárně nebo si zaskočit třeba na výstavu lega, a pak se opět vrátit do hlavních prostor.

Foto: knihoMolka

Virtuální realita v realitě

K jednoznačně nejoblíbenějším sekcím patří ta věnovaná moderním technologiím 21. století. Několikrát denně lektoři připravují výlety do světa virtuální reality. Ve čtyřech kruzích se střídají zájemci, kteří si chtějí vyzkoušet potápění pod mořskou hladinu bez šnorchlu nebo třeba lezeckou stěnu, aniž by opustili bezpečí podlahy.

Najde se tu i ukázka komunikace s roboty (včetně vysvětlení, kde se vlastně slovo robot vzalo), seznámení s 3D tiskárnami nebo zasvěcení, co všechno už moderní věda dokáže na lidském těle nahradit, aniž by ho omezila ve fungování.

Absolutní jedničkou je ale obří 3D kino s plátnem 18 × 10 m, kde se malí i velcí diváci nenásilnou formou seznamují třeba s šesti rodinami živočišných druhů na naší planetě i s tím, jak mezi sebou jednotlivé druhy souvisejí.

Pro podrobnější informace:

Velký svět techniky - Dolní Vítkovice (dolnivitkovice.cz)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz