Stromy, cesty i naučná stezka. Napajedla oživují oblíbený lesopark Kalvárie

  8:58
Jedna z nejhezčích odpočinkových ploch v Napajedlích, lesopark Kalvárie, se v poslední době dočkala zásadních úprav. Příměstský smíšený les, který v minulosti poničila kůrovcová kalamita i vichřice, město nechalo v posledních letech obnovit.

Velké úpravy tu nechalo město udělat v předchozích letech. Letos chce navíc prostor oživit novou naučnou stezkou.

„Stromy hodně utrpěly od roku 2015, kdy přišly suché roky. Vlivem kůrovce odtud prakticky zmizely smrky,“ popsal ředitel Služeb města Napajedla Michal Forst.

Další dřeviny museli lesníci vytěžit v roce 2019, když popadaly kvůli silnému větru.

Lesopark se postupem času samovolně omlazuje, vyrůstají tu nové duby, habry nebo akáty. Během posledních dvou let tu navíc město nechalo provést rozsáhlou revitalizaci za zhruba tři miliony korun.

„Odborná firma tu vysázela desítky stromů,“ uvedl Forst. „Vznikla tu také sít mlatových stezek z přírodního materiálu, přibyla odpočinková místa s dřevěnými lavičkami a dlážděním z přírodního kamene.“

Lavičky, dřevěný orloj, nová rozhledna. Kraj láká k podzimním výletům

Podle něj bylo cílem Kalvárii snadno zpřístupnit co nejširší veřejnosti. Park využívají ke sportu či procházkám místní, nyní je lépe přístupný i pro rodiny s dětmi nebo seniory. Lesopark se rozprostírá nad místním hřbitovem, skrývá řadu zajímavých míst jako sousoší tří pískovcových kamenných křížů, kapli nebo zbytek křížové cesty.

„Kalvárie je velmi pěkné místo. Pamatuji si, že už před čtyřiceti lety se tu chodívalo na procházky se školou, a to pokračuje dodnes,“ popsal Forst. „Nyní si slibujeme, že si sem najde cestu ještě víc lidí.“

K tomu by měla přispět i naučná stezka, kterou tu plánuje město vybudovat v letošním roce. Hlavním tématem bude příroda, počítá se s umístěním edukativních prvků podél lesních cest, v prostoru obnoveného lesního hřiště vyroste malé lanové centrum s pěti lanovými prvky. Radnice předpokládá náklady ve výši 1,3 milionu a hotovo by mělo být během letošních prázdnin.