Lázně Bohdaneč postaví lávku přes Opatovický kanál

blank

Město Lázně Bohdaneč na Pardubicku postaví lávku, která povede přes Opatovický kanál do přírodní oblasti. Starý mostek je ve špatném technickém stavu. ČTK o tom informuje starosta Josef Štěpanovský (ODS).

„Ještě na to nemáme stavební povolení. Začneme na podzim nebo příští rok. Starý mostek je z panelů, je tam možná 50 let. Máme na to revizi, že musíme udělat nový, tento je ve špatném stavu,“ říká Štěpanovský.

Opatovický kanál, technická památka, který byl vybudován v 15. století, nejprve fungoval pro napájejí okolních rybníků. Nove lávka bude postavena do oblouku, aby pod ní mohla projekt kanoe. Lávka bude sloužit pro pěší a cyklisty. Dva miliony korun na stavbu město zaplatí ze svých zdrojů.

Opatovický kanál začíná u Opatovic nad Labem a do Labe se zpět vlévá u obce Semín. Kanál dosahoval délky 34,7 kilometru, dnes je jeho délka 26 kilometrů. Bylo na něm postaveno 32 mlýnů, z nichž dva jsou dodnes v provozu – v obci Břehy, kde je v provozu vodní elektrárna, a v Lázních Bohdaneč.

blank

Foto: Město Lázně Bohdaneč

Město s 3 500 obyvateli leží severozápadně od Pardubic v malebné polabské krajině. V okolí najdeme rozsáhlé plochy smíšených lesů, které jsou doplněny hladinami rybníků, pozůstatku z kdysi rozsáhlé rybničné soustavy z dob panování Pernštejnů.

Lázně Bohdaneč se navíc nachází v blízkosti dálnice D11, která nabízí rychlé spojení s Prahou, ale zároveň negativně ovlivňuje život města silným provozem nákladní dopravy. Město proto prosadilo zákaz průjezdu vozidel těžších než 12 tun a snaží se o další omezení tranzitní dopravy.

Scroll to Top