Hlavní obsah
Sport

Stadion Slavie musel kdysi ustoupit Stalinovu pomníku. Co bude na Letné po stadionu Sparty?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Fotbalová asociace vyhlásila soutěž na využití pozemků na Strahově. Hlavním uchazečem zřejmě bude Sparta, která by zde mohla vybudovat nový stadion. Slavia musela opustit Letnou kvůli Stalinovu pomníku. Jaké využití pozemků najde majitel Sparty?

Článek

O tom, že má Daniel Křetínský s pozemky na Letné jiné záměry, se po Praze šušká už poměrně dlouho. Letenský stadion se už ani nejspíš nedá přestavět na skutečně moderní fotbalovou arénu. Má-li vyhovovat všem požadavkům doby, musel by se celý strhnout a stavět zbrusu nový. I tak by měl problém se dostat na potřebnou kapacitu. Prostor na Letné je omezený. Navíc tyto pozemky jsou atraktivní pro jiné - komerční - účely.

Daniel Křetínský má velké peníze, ale nemá vhodné pozemky pro fotbalový stadion. Fotbalová asociace naopak pozemky má, ale nemá na stadion peníze. Národní stadion na Strahově pro 30-50 tisíc diváků dává smysl pouze za předpokladu, že bude mít stabilního uživatele, tedy ligový klub, který na něm bude hrát prvoligové a mezinárodní zápasy. Pouze pro občasné zápasy reprezentace je to nesmyslná investice. Taková je „obhajitelná“ jen v totalitních režimech, kde se vlastně nic obhajovat nemusí.

Potenciální uživatel takového velkého stadionu je v Praze jediný – Sparta. Slavia vlastní stadion ve Vršovicích má. Navíc s novým majitelem, českým miliardářem Pavlem Tykačem, který klub koupil i se stadionem, zvažuje budoucí rozšíření jeho kapacity. Bohemians sice mají nevyhovující Ďolíček, avšak z Vršovic by nikdy neodešli. A nešli by za nimi ani jejich fanoušci. Tak velký stadion by skromný ligový klub ani „neuživil“. Bohemáci doufají, že dojde časem k přestavbě Ďolíčku.

Fotbalová asociace ČR nyní vyhlásila mezinárodní soutěž na využití pozemků na Strahově, na kterých nyní stojí chátrající stadion Evžena Rošického, který býval v minulosti především atletický. Konalo se zde například Mistrovství Evropy v atletice 1978. Ale také památné zápasy fotbalové. V jednom z nich dal Petr Rada dva góly tehdejším úřadujícím mistrům světa z Itálie.

Současný stadion Evžena Rošického je v havarijním stavu. Hrát oficiální utkání s diváky na něm už nelze. Milionové náklady na jeho „udržování v chátrání“ hradí fotbalová asociace.

Cílem je prý postavit nejpozději do roku 2035 nový stadion nebo tréninkové centrum. Na tiskové konferenci to oznámil předseda FAČR Petr Fousek se zástupci poradenské společnosti Deloitte.

FAČR bude přijímat přihlášky do tendru do 8. dubna, hlásit se mohou i uchazeči z ciziny. Následně se jednotlivé návrhy vyhodnotí a rozhodne o vítězi. Ten bude mít devět měsíců na předložení architektonicko-urbanistické studie. Poté pět let na přípravu a vyřízení náležitostí. Dalších pět let na stavbu. Stadion by měl stát tedy nejpozději do roku 2035. Na tiskové konferenci se sice mluvilo také o tom, že by to nemusel být stadion, ale tréninkové centrum. Nebo, že by mohlo dojít ke směně pozemků za účelem jedné z těchto variant. Takový výsledek však asi nikdo moc nepředpokládá.

Dle podmínek asociace bude majitel stavby třicet let na pozemku v nájmu. Musí na stadionu umožnit fotbalové asociaci hrát reprezentační zápasy a plnit další podmínky. Po třiceti letech připadne také pozemek majiteli stavby a stane se celkovým vlastníkem.

Výkonný výbor FAČR už před časem jednal se Spartou. Ta nabídla na své náklady výstavbu nového stadionu na Strahově. Kromě klubu by na něm hrála také česká reprezentace. Sparta odhadovala postavení arény nejméně za čtyři miliardy korun. Mezi požadavky asociace patří, že nová aréna musí mít kapacitu nejméně 30 tisíc diváků. Musí také splňovat kritéria UEFA pro stadiony druhé nejvyšší kategorie.

Zdá se, že vše směřuje k tomu, že se Sparta časem postěhuje na Strahov. Bylo by totiž velkým překvapením, kdyby se objevil nějaký jiný opravdu vážný a solventní zájemce, který by sparťanskou nabídku dokázal trumfnout.

Co na to sparťanští fanoušci?

Nejspíš si budou muset zvyknout, že za pár let budou chodit fandit na Strahov. Sparta by nebyla první ani posledním velkým fotbalovým klubem, který změnil adresu svého stadionu. Stačí vzpomenout londýnský Arsenal či mnichovský Bayern. Koneckonců i hokejová Sparta hraje na jiné adrese a fanoušci si už zvykli.

Také pražská Slavia se z Letné musela odstěhovat. Bylo to na začátku padesátých let minulého století. Tehdy však rozhodl komunistický režim. Potřeboval místo na oslavný Stalinův pomník. Jak využije volné místo na Letné po fotbalovém stadionu majitel Sparty, ukáže až čas.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz