JIŽNÍ ČECHY: Vyšší Brod po deseti letech otevřel retro kino, zájem diváků...

JIŽNÍ ČECHY: Vyšší Brod po deseti letech otevřel retro kino, zájem diváků je velký

 

Po deseti letech se ve Vyšším Brodě na Lipensku otevřelo kino. Provozovatel, kterým je zdejší město, mu říká retro kino. Michal Rolčík, tamní vedoucí odboru kultury společně se zdejším zvukařem Janem Friedlem, svépomocí za pomoci odborníků opravili promítačku i nutné technologie, zařídili i stavební úpravy.

„Promítačky jsem opravil, vyčistil, kino jsme uklidili společně se zaměstnanci města, takže ve výsledku promítačky fungují stejně jako ventilace a zvuk. Plátno máme, takže jsme si stanovili heslo: „A jedeme dál,“ uvádí Jan Friedl. Vyšebrodské kino je asi jediné kino v jižních Čechách, které najelo na tento režim.

Promítají se zde filmy novější, domácí i zahraniční produkce, pohádky pro děti i celovečerní filmy pro dospělé. Například Černí baroni, Pelíšky, Kolja, Hoří má panenko, Skřivánci na niti a desítky dalších. Ze zahraničních například Pink Floyd-The Wall, Mlčení jehňátek, Chicago, Psycho, Život Briana atd.

Malé opravy v kinosále byly nutné, zprovoznila se pokladna, zpřístupnila šatna a diváci to ocenili. Starší filmy, které odpovídají parametrům zdejšího promítacího zařízení, tak každý pátek plní zdejší útulný sálek. V neděli sem zase chodí děti na pohádky.

„Všechny filmy jsou většinou starší deseti let, dáváme symbolické vstupné 60 korun. Pokud bychom sehnali aktuální film, vstupné se bude řídit jinými regulemi podle distributorů,“ uvádí Rolčík.

„Lidé nyní berou kino jako místo setkávání. Nabízíme i drobné pohoštění. Návštěvníci kina si po skončení projekce sednou a popovídají si. Toto nám ve Vyšším Brodě chybělo,“ doplňuje.

„Projekt retro kina mě osobně doslova nadchnul. Je to komunitní projekt, který má za cíl, aby se lidi potkali a ještě jako bonus dostali dávku zajímavé kulturní esence. A pro jarní prázdniny je to vážně skvělý počin. Některé filmy na programu mi připomněly má studentská léta, když jsme chodili na klubové filmy. Například si nenechám ujít Amélii z Montmartru, i když jsem ji viděl na vysoké škole mnohokrát, ale to už je 25 let zpátky. Takže i pro mě je to skutečné retro,“ uvádí Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska.

Na cestách po republice učinil mistr zvuku Jan Friedl zajímavý objev. Měl možnost nahlédnout do filmového archivu jednoho nadšence z Opavy.

„Měli jsme koncert v Opavě v kině Odboj, což je prostor z roku 1913. Nádherné secesní kino, které bylo zrušeno z důvodů, že promítací technologie již údajně nevyhovují současným požadavkům kina kvůli digitalizaci. Jenže se toho ujal mladý muž jménem Richard Vacula. Dostal nápad zřídit retro kino, kdy celé vybavení zachová a bude k tomu provozovat i hospodu. Dojel odhodlaně do Prahy na Barrandov. Zde získal kolem 500 filmů určených ke skartaci. Další filmy za stejné situace získal na Ústřední půjčovně filmů a ve Státním filmovém archivu. A jelikož neměl dostatečné skladovací prostory, má filmy uložené po celé republice,“ uvádí Jan Friedl.

„Zmíněný Richard Vacula vytvořil občanské sdružení a má dalších asi pět kin po celé republice, ale v jižních Čechách neměl nic. Zalíbilo se mu, že bychom byli součástí jejich občanského sdružení a byli první vlaštovkou v regionu. Musí se však rozvinout distribuce, vytvořit technické podmínky,“ dodal Friedl.

V současnosti je po celé republice k dispozici zhruba pět tisíc filmů, které je možné znovu použít.

„Na facebooku reagovala na náš záměr spustit retro kino spousta potencionálních diváků, kteří projevili zájem. Jsem rád, že zpátky zprovozníme něco, co dlouhých deset let leželo ladem. Vrátit kino zpátky do provozu, využít ho k účelu, pro který bylo zbudováno, to byl můj cíl už při mém příchodu do funkce vedoucího kultury. Zprovoznit se kino dá, modernizovat pak postupně. Nic nejde najednou. Nebude to jednoduché, ale nebojíme se toho,“ uzavřel Rolčík.

 

Text a foto: Pavel PECHOUŠEK, Turistický spolek Lipenska

 

 

 

 

 


 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře