Hlavní obsah
Názory a úvahy

Úklidové firmy do škol. Soukromé gastropodniky místo školní jídelny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Franz Bachinger z Pixabay

Tak vám tu šarádu ohledně škrtání uklízeček, školníků a kuchařek se zaujetím sleduji posledních pár dnů a nějak mně to začíná být čím dál jasnější. Pojďme si hypoteticky přestavit, co se bude dít, když škola přijde o nepedagogický personál.

Článek

Vezměme si příklad. Ve středně velké škole máme třeba kolem 400 dětí. To je asi nějakých 16 tříd, učitelské kabinety, spousta metrů chodeb, tělocvična, jídelna, herna družiny. Dejme tomu, že škola má 3 patra, každé uklidí uklízečka každý den za 4 hodiny.

Firma Koště a syn, úklid tříd a kabinetů

Koukněme se tedy na uklízecí firmy. Třeba taková vymyšlená firmička Koště a syn. Nabídka: úklid kanceláří (říkám si, že školní třída po 25 dětech asi moc kancelář připomínat nebude, že to přeci jen bude trochu více práce, ale dejme tomu). Cena? 250 Kč na hodinu (cenu jsem si vypůjčila od jedné uklízení firmy z internetu). Čili jedno patro denně tisíc korun krát tři, což jsou tři tisíce korun každý den. To máme krát 22 pracovních dnů 66 tisíc korun a za školní rok 660 tisíc. Škol máme ve státě kolem 4 tisíc. Nezačne to být v Česku zajímavý byznys? Co říkáte.

Firma Dlabanec nakrmí každého malého Pepíka

No a teď jdeme na ty jídelny. Ta samá škola, 400 dětí. Jídelna nevaří, nejsou kuchařky. Soukromá gastrofirma Dlabanec nabízí jídla všeho druhu, výběr z pěti jídel. Rodiče si jen zakliknou, co jejich dítko nejraději papá (nějaký spotřební koš už je dávno zrušen, dětem chutnají přeci nejvíce hranolky, pizza a špagety). Firma Dlabanec doveze jídlo do jídelny ve várnicích, nandá do jednorázových plastových misek (není na kuchařky, není ani na pomocný personál, co myje nádobí). Cena za nedotovaný oběd (z čeho by ho stát chtěl zadotovat, když ani na kuchařky nejsou peníze) 100 Kč na osobu a den. 400 dětí krát 22 dní za cenu stokoruny za oběd 880 tisíc za měsíc. Samozřejmě odečteme náklady za potraviny a dovoz, ale i tak. Opět uvažujme, že je tu přes 4 tisíce škol. Znovu se ptám, není to zajímavý byznys?

Jsou opravdu premiér a ministr financí tak mimo?

Někomu se to možná může zdát přitažené za vlasy. Takový vývoj rozhodně neočekává. Ale já si říkám, když může předseda vlády s ministrem financí vypustit do světa takový nesmysl, že o počtech kuchařek a uklízeček či školníků se bude jednat až o prázdninách, když ředitelům škol už teď v únoru kvůli tomu stojí vlasy hrůzou na hlavě a hrozí stávkou, že tady u nás je ve školství možné už úplně všechno. A jedním dechem dodám, jestli to vlastně nakonec není záměr.

Nakonec malá anketka.

Anketa

Jak podle vás dopadne situace s úklidem a jídelnami v naších českých školách?
Bude stávka škol, a nakonec se na personál najdou peníze.
66,8 %
Ředitelé budou doufat a po prázdninách se situace vyřeší.
1,5 %
Peníze nebudou a školy budou nucené najímat soukromé firmy.
10,5 %
Zřizovatelé škol (města, obce, kraj) to nevydrží a začnou tento personál škol dotovat ze svého.
21,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 717 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz