Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nymburk po třech letech vyhrál Český pohár, ve finále česko-slovenské soutěže vyzve Levice

Basketbalisté Nymburka porazili v semifinále Česko-slovenského poháru v Praze na Královce USK Praha 71:55 a po porážce Děčína s Levicemi 81:96 slaví 16. triumf v Českém poháru a první po třech letech. Děčín na zisk premiérové trofeje z loňska nenaváže a bude hrát ve Final 8 při oslavách 100. výročí basketbalu v bývalé federaci o třetí místo s USK. Přímý přenos sledujte od 15:55 na ČT sport Plus, finále pak od 18:50 na ČT sport.

Basketbalisté Nymburku
zdroj: Basketball Nymburk

K vítězství pomohl čtvrtfinalistovi Evropského poháru FIBA 17 body americký křídelník Myles Stephens, který posílil Nymburk před týdnem z Trenta.

Ty Gordon přispěl 13 body a Sukhmail Mathon deseti. Nejlepším střelcem utkání byl s 20 body Trevor Faulkner z poraženého týmu.

Hráči USK dali první dva koše zápasu a vedení drželi až do 13. minuty, kdy Jaromír Bohačík zařídil stav 21:20 pro Nymburk.

Od konce druhé čtvrtiny už ale favorit definitivně strhnul vývoj na svoji stranu a ve druhém poločase zápas ovládal. V závěrečné desetiminutovce vedl i o 18 bodů.

"Věděli jsme, co od USK čekat. Jsem rád, že jsme to zvládli, ale určitě to nebyl výkon, který bychom chtěli předvádět. Doufám, že ty ne moc vyvedené výkony jsme si vybrali a ve finále už to bude šlapat tak, jak má," řekl kapitán Nymburka Martin Kříž.

"V obraně jeden na jednoho jsme tam měli zmatky a nebylo to nejvydařenější utkání. Věřím, že v pátek to bude lepší," doplnil.

V sobotu USK prohrál doma v lize s Nymburkem 79:84 až po prodloužení. "Hrát proti Nymburku po lize podruhé krátce po sobě bylo náročné. V prvním poločase nás nejvíc trápil útočný doskok soupeře, který nás podle mě stál zápas, ale musíme dát hlavu nahoru a příští ligový souboj v Nymburce už bychom chtěli vyhrát," uvedl rozehrávač USK Matěj Šafařík.

Děčín, který loni na Královce slavil po výhře nad Brnem premiérový triumf v Českém poháru, na slovenského šampiona nestačil.

Výhru Levic řídil autor 28 bodů Aaron Wheeler, double double za 24 bodů a 10 doskoků zaznamenal Jalen Adaway. Děčínu nepomohlo ani 22 bodů Matěje Svobody.

"Klíčů k zápasu tam bylo víc. Velkou roli hrála veliká úspěšnost Levic, které skoro neminuly trojku, obzvlášť na začátku třetí čtvrtiny, kdy se zápas možná lámal. To byl rozdíl oproti jejich minulému utkání, kdy se Olomoucko dokázalo přitáhnout. Nám to Levice dlouho nedovolily," řekl rozehrávač Děčína Tadeáš Slowiak.

"A celkově Levice působily hladovějším dojmem, což rozhodovalo. Když jsme se ve čtvrté čtvrtině dotáhli na dvanáct bodů, věřili jsme ještě, že to půjde, ale je to velmi zkušený tým a proti našemu presu si to dokázal pohlídat. Získali fauly, proměnili šestky, my naopak ne a potom už jsme byli v křeči. Poslední zápasy nemáme úplně útočnou formu, v čemž nám Královka nepomohla, ale nebyl to hlavní faktor naší porážky," dodal Slowiak.

Česko-slovenský pohár basketbalistů v Praze – Final 8:

Nymburk – USK Praha 71:55 (15:18, 36:31, 59:43)
Nejvíce bodů: Stephens 17, Gordon 13, Mathon 10 – Faulkner 20, Fuxa a Švec po 6.

Děčín – Levice 81:96 (24:23, 36:49, 55:77)
Nejvíce bodů: M. Svoboda 22, Šturanovič 18, Ogundiran 13 – Wheeler 28, Adaway 24, Kneževič 14.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články