Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Tisk

dcerina-kletba200Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

 Vodníka jsem na sociálních sítích zaznamenala, ale nedostala jsem se k tomu, abych si knihu přečetla a Terezu Bartošovou si zařadila například k Michaele Klavisové. Když se mi pak díky soutěžím dostala do ruky Dceřina kletba, říkala jsem si, že zkusím přečíst pár stránek a uvidím. Jak to dopadlo? Uviděla jsem v noci až poslední stranu. Začala jsem číst kolem půlnoci s tím, že jen před spaním zjistím, o co v příběhu půjde, a nakonec jsem Dceřinu kletbu musela přelouskat celou a spánek pak dohánět druhý den.

Vyšetřovaný případ na první pohled nepůsobí vůbec složitě. V Příbrami je nalezen těžce podchlazený opilec, který po pár hodinách v nemocnici umírá. Je to však jednak známý jednoho z vyšetřovatelů, a navíc se zmínil, že mu někdo usiluje o život. Stopy vedou jak k rodině, tak také na jeho pracoviště a nic není na první pohled jasné. Kromě této linky sledují čtenáři také pracovní i osobní život dvou detektivů – Tomáše Vyskočila a Honzy Richtera. Oba působí jako sympaťáci a člověk se do nich tak lehce vcítí.

Dceřina kletba je dělena na dny a dále na číslované kapitoly. Čte se opravdu svižně, prolíná se zde několik linií, ve kterých se dá dobře zorientovat a díky tomu se pořád něco děje. Navíc není vůbec žádným problémem, když knihu čtete samostatně (nečetli jste Vodníka). Autorka k tomu v našem rozhovoru přiznává, že válčí s tím, co může prozradit, aby případnému čtenáři, který čte knížky na přeskáčku, nesebrala radost z objevování, luštění. „Takže se spíš snažím, aby se mi jednotlivé příběhy příliš neproplétaly,“ doplňuje.

Přečtěte si celý rozhovor: Tereza Bartošová: „Pomáhá mi představovat si příběh jako vánočku.“

Kniha je sice inspirována Kyticí, ale jinak je moderní a přináší aktuální témata. Mě například zaujal motiv toho, jak je v dnešní době snadné někoho vydírat, nebo si o něm zjistit informace. Tereza Bartošová uznala, že bylo jejím cílem na to poukázat a dodává, že ji děsí, kolik informací je o nás velmi snadno zjistitelných, dohledatelných. A zároveň jak jednoduché je druhému člověku s nimi ublížit.

Tereza Bartošová je pro mě letošním velkým a velmi milým překvapením a objevem. Dceřinu kletbu jsem si moc užila, myslela jsem na ni i po dočtení a Vodníka jsem si hned půjčila jako e-knihu a opět ji přečetla najednou. Ještě mě čeká Klekánice a vím, že si od autorky už nic nenechám ujít!

Titul můžete vyhrát v naší soutěži: Začtěte se do detektivky Dceřina kletba

Tereza Bartošová se narodila v Příbrami. Vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a pracuje jako praktický lékař pro dospělé. Je matka tří úžasných dětí, miluje čokoládu, metal a turistiku. Debutovala v roce 2023 detektivním románem Klekánice, který následoval úspěšný román Vodník vydaný v nakladatelství Motto. Představila v nich sympatickou dvojici příbramských vyšetřovatelů Tomáše Vyskočila a Honzu Richtera. Dceřina kletba je třetím pokračováním detektivní série z Příbramska.

albatros dcerina kletba
Dceřina kletba
Autor: Tereza Bartošová
Žánr: česká beletrie, detektivka
Nakladatelství: Motto (Albatros Media)
Rok vydání: 2024
Počet stran: 312
Hodnocení: 93 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/88740057/dcerina-kletba/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jirka Hadaš: „Mám vždy velkou radost, když s námi děti blbnou a řádí a jsou spokojené.“

hadas perexZanedlouho se bude v Amfíku Bukovina u Uherského Hradiště konat velká akce pro děti – Pigyáda. Na ní se objeví dětmi oblíbený kouzelník Jirka Hadaš, který je velmi dobrým kamarádem s prasátkem Pigym. Neváhali jsme proto a položili mu několik ot...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kniha pro diváky Zahradních proměn

miluj svou zahradu200Miluj svou zahradu: Zahrady inspirované přírodou je název knihy bratří Richových, které i český divák může znát z televizních obrazovek. Jsou totiž jedni z architektů v pořadu Zahradní proměny vysílaného na Televizi Seznam.


Literatura

Sběratelka příběhů: knižní debut plný překvapení

sberatelka pribehu200V červenci vydalo nakladatelství Ikar v Edici světový bestseller knihu Sběratelka příběhů od britské autorky debutantky Sally Page. Každý má nějaký příběh. Najde však Janice odvahu vyprávět ten svůj?

Divadlo

Drama O myších a lidech se zažere hluboko pod kůži

o mysich a lidech200V sobotu 20. dubna 2013 opanovala zlínské Městské divadlo atmosféra o trochu svátečnější než v jiné soboty. V ten den se konala již čtvrtá letošní premiéra. Poprvé tak diváci měli možnost zhlédnou psychologické drama z pera

Film

SIGNÁL – solidní, trochu pohodlná komedie
ImageProměny, PIKO, Czech Made Man jsou první tvůrčí počiny mladého režiséra Tomáše Řehořka. V 25 letech, kdy takový Stanley Kubrick teprve s režírováním začínal, přichází Řehořek již se čtvrtým celovečerním snímkem, tentokrát s vesnicko...