Tereza Bartošová: „Pomáhá mi představovat si příběh jako vánočku.“

Tereza Bartošová: „Pomáhá mi představovat si příběh jako vánočku.“

Tisk

Tereza Bartošová 200Tereza Bartošová se narodila se v Příbrami. Vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a pracuje jako lékařka. Je matka tří úžasných dětí, miluje čokoládu, metal a turistiku. Debutovala v roce 2023 detektivním románem Klekánice, který následoval úspěšný román Vodník. Představila v nich sympatickou dvojici příbramských vyšetřovatelů Tomáše Vyskočila a Honzu Richtera. Dceřina kletba je třetím pokračováním detektivní série z Příbramska.¨

 

Paní Bartošová, vaše kniha Dceřina kletba se objevila na pultech teprve před pár dny, tak řekněte nám na úvod, jaký je to pocit, když autorovi kniha zrovna vyjde?

Jeden nekonečný šok. A k tomu obrovská úleva, že většina reakcí je pozitivní. To je pocit k nezaplacení.

Jaká je podle vás Dceřina kletba oproti Vodníkovi? Co tyto knihy spojuje a naopak odlišuje?

Řekla bych, že Dceřina kletba je trochu temnější, dotýká se hlouběji samotných vyšetřovatelů a ukazuje, že ani oni nejsou svatoušci. Ve Vodníkovi dostala víc prostoru Ema, v Dceřině kletbě se příběh odvíjí z pohledu více aktérů, což dává čtenáři trochu náskok před detektivy.

Osobně jsem četla Dceřinu kletbu jako první a Vodníka přelouskala pár dní na to a potěšilo mě, že se knihy dají bez problémů číst samostatně. Nebojuje s tím na jednu stranu trochu? Respektive, nemáte nutkání to víc propojovat?

Samozřejmě s tím válčím, co můžu prozradit, abych případnému čtenáři, který čte knížky na přeskáčku, nesebrala radost z objevování, luštění. Takže se spíš snažím, aby se mi jednotlivé příběhy příliš neproplétaly.

V knize je hned několik dějových linek. Máte trik na to, abyste se v nich neztratila?

Pomáhá mi představovat si příběh jako vánočku, každá postava má svůj pramen a kráčí po něm, sleduje své cíle a jen občas se potká s ostatními účastníky. A občas si u psaní kreslím, abych si byla jistá, že se potkali ve správném čase a místě.

Tereza Bartošová 1

Byl vám při vytváření postav vyšetřovatelů nebo i někoho dalšího někdo předobrazem nebo inspirací?

Přiznám se, že si naprosto drze půjčuji rysy a vlastností lidí kolem sebe, ale nikdy ne celého člověka. Dobře, jedna výjimka se vyskytuje ve Vodníkovi, a spousta Příbramáků onoho pána odhalila. Naštěstí on sám mě ještě neprokoukl. Možná, až se tak stane, dostanu zmrzlinu zadarmo, nebo plesknutí špachtlí mezi oči.

Přečtěte si naši recenzi knihy: Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Zaujalo mě také motiv toho, jak je v dnešní době snadné někoho vydírat, nebo si o něm zjistit informace. Bylo vaším cílem na to poukázat?

Ano. Děsí mě, kolik informací je o nás velmi snadno zjistitelných, dohledatelných. A zároveň jak jednoduché je druhému člověku s nimi ublížit.

Jste povoláním lékařka, tak by mě zajímalo, jak vám to pomáhá při psaní? A jak se to prolíná časově, tedy kde berete čas na psaní?

Rozhodně mi pomáhá znalost prostředí – zdravotnictví. A snadněji se mi dohledávají věci v učebnici soudního lékařství než lidem z jiných oborů. Na druhou stranu, nemám právní vzdělání, a pátrání v paragrafech trestním zákoníku mi přijde daleko náročnější a složitější. Čas? Ten kradu sama sobě. Jako každý s nějakým koníčkem.

Titul můžete vyhrát v naší soutěži: Začtěte se do detektivky Dceřina kletba

Děj předchozí knihy Vodník se odehrává na Podbrdsku. Jak moc je vám toto území blízké? Máte jej důkladně prochozeno?

Podbrdsko miluji, při procházkách podél Litavky nebo v brdských lesích si čistím hlavu. A zatím, alespoň v téhle naší části, se vyskytují většinou jen domorodci se psy, a někdy ani ti ne. Ještě mi zbývá dost míst k objevování.

Tereza Bartošová 3

Uvádíte o sobě, že máte ráda turistiku, tak máte to tak, že na některých místech už vidíte dějiště vaší knihy? A kde to máte nejraději? Nebo kam byste pozvala naše čtenáře?

To by bylo hezké, udělat turistickou stezku po stopách středočeských vrahů Terky Bartošové, že? Ale ne, na tohle musím být opatrná, abych si okolí “nevyvraždila” jako ve Vraždách v Midsomeru. Čtenáře bych pozvala právě do údolí Litavky, projít se podél bývalých mlýnů, zarůstajících náhonů až dál do Čenkova a Jinec, k nově opravené huti Barbora. Nebo o kus výš v lesích projít se podél hranice vojenského cvičiště.

Dalším z vašich zájmů je metal. Hraje nějakou roli ve vašem literárním zaměření? Že díky němu píšete jinak, než kdybyste poslouchala jemnější muziku?

Kdybych měla u psaní poslouchat pop, tak se asi příběhy koupou v tratolišti krve. Muzika mi pomáhá dokreslovat atmosféru, v které se zrovna v příběhu pohybuji, takže si i podle toho pouštím různé kapely.

A chodíte ráda také na koncerty? Pokud ano, na jakém jste byla naposledy?

Naposledy jsme byli s manželem v listopadu na finských Amorphis ve zlínském Masters of Rock café, což byl pro mě úžasný zážitek, koncert v takovém malém klubíku má úplně jinou atmosféru, než na festivalu nebo v 02 aréně v Praze.

Máte vy sama ráda detektivky? Po jakém autorovi ráda sáhnete, když najdete čas na čtení?

Detektivky čtu ráda, ze současných autorů jsem v poslední době četla knížku od Františka Šmehlíka, Jiřího Březiny anebo Petry Klabouchové. Čím jsem starší, tím víc mě táhne české prostředí, příběhy našich lidí, osudy vycházející z naší kultury.

V závěru nám prozraďte. Klekánice, Vodník, Dceřina kletba, … stále nám zbývá 10 Erbenových balad. Můžeme se těšit na další inspirace?

Těšit se můžeme vždycky. Mám rozpracovaný další příběh, ale jestli bude použitelný, to zjistím, až ho Tomáš s Honzou (a já s nimi) dotáhnu do konce.

Děkuji moc za rozhovor. 

 Tereza Bartošová 2

Zdroj foto: Jaroslav Fikota


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zuzana Hubeňáková: „I když si připadáme všichni vybití jak digitálky, humor si nesmíme nechat vzít!“

Zuzana Hubenakova 200Zuzana Hubeňáková je liberecká spisovatelka, která začínala jako blogerka. V roce 2014 zvítězila v prestižní soutěži Blogerka roku a v několika dalších ročnících na ni byla nominována. Do povědomí širší čtenářské obce se do...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Rozhovor s Monikou Váňovou

200rozS uměleckou fotografkou Monikou Váňovou jsem se před časem seznámila na kurzech tvůrčího psaní a velmi brzy jsem pochopila, že tato křehká blondýnka má nejen výrazně tvůrčího ducha, ale že si také dokáže tvrdě jít za svými sny a dovést je až k realizaci...


Literatura

Nesmrtelná rodina Borgiů opět ožívá, tentokráte v knižní podobě

krev 200Rodina Borgiů nabízí nevyčerpatelnou studnici materiálu na zpracování – ať už se jedná o filmy, seriály či knihy. Nakladatelství Beta představuje historický román z renesanční Itálie, jenž nabízí nový, svěží pohled na tuto nechvalně známou rodinu. J...

Divadlo

Čvachtající labutě? Baletní parodie v Severočeském divadle již tento pátek!

baletparodie perexMám moc ráda balet. A tak se těším do Severočeského divadla v Ústí nad Labem, kde je v pátek 22.5.2015 na programu představení na motivy Labutího jezera. Má být plné komických prvků a komediálního ztv...

Film

Probudím se včera vás udrží v pozoru až do konce
ImageFilmů o mladých a nešťastných láskách či dospívání máme na skladě mnoho. Co takhle se vrátit do minulosti a změnit to, na co nejsme po právu hrdí, a nebo si jen jinak přeplánovat svojí budoucnost. Tak tohle se splnilo hlavnímu hrdi...