Havel jim dal amnestii a začala krvavá jízda. Muži se vyžívali v rituálních vraždách žen

Soudní líčení s vrahy Josefem Kottem a Michaelem Kutílkem

HLASY ZLOČINU, Josef Kott a Michael Kutílek

Josef Kott a Michael Kutílek. První porevoluční sérioví vrazi. Sadisté, kteří se dostali na svobodu díky kontroverzní amnestii Václava Havla. A načali brutální devadesátky. Zabili čtyři lidi, z toho dvě dívky po odporném satanském rituálu. Příběh vrcholně nebezpečných a poměrně inteligentních zabijáků jako symbolů tehdejší amnestie řeší aktuální díl videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

Dodnes se mluví o tom, jak amnestie Václava Havla „mohla“ za drsné a krvavé devadesátky. „Mnozí nemůžou Havlovi zapomenout, že dal svobodu odsouzeným zločincům, na druhou stranu, jeho čin měl symbolizovat jakousi humánnost nového režimu,‘‘ říká novinář Jakub Kvasnička. „Kott s Kutílkem ji ale bohužel rozhodně nesymbolizovali,“ dodává jeho kolega Václav Janata.

Za 26 hodin od propuštění spáchali čtyři vraždy, z nichž se nejodpornější dopustili na dvou mlaďoučkých stopařkách. Na těch údajně spáchali jakýsi „satanský rituál“, při kterém padlo 57 ran nožem. „Byly to rituální vraždy, které nám měly dodat energii a ochranu,“ vysvětloval později Kutílek, který je už dnes po smrti. Naopak Kott se těší dobrému zdraví a snaží se zvrátit svůj doživotní trest, kdy tvrdí, že vše páchal Kutílek a Kott byl jen pod jeho vlivem. Jejich krvavá jízda naštěstí brzy skončila a oba postupně dostali doživotní tresty.

Právě jejich příběh je nejkřiklavějším negativním symbolem Havlovy amnestie. Jak vlastně ovlivnila brutalitu devadesátek? Proč se vztahovala i na takové „blázny“, jako byl Kott s Kutílkem? Co říkají statistiky a data – kolik recidivistů se brzy po udělení amnestie vrátilo zpět za mříže, jak velkou nesla vinu? A jak za krvavé devadesátky mohla samotná „nová doba“ plná bezcitnosti a touhy po penězích? Jak vysvětloval Kutílek své činy? Zamiloval se do něj Kott? A proč oba cítili nenávist k ženám? Na tyto a další otázky odpoví další díl videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Tagy:
Václav Janata vražda Václav Havel krimi podcast amnestie satanismus Jakub Kvasnička Josef Kott Michael Kutílek Hlasy zločinu