V chomutovském Aquasvětě prosakuje voda

blank

Aquapark v Chomutově bojuje s vodou, která se do něj tlačí ze spodních vrstev. Město zjišťuje, jestli se nemůže jednat o podzemní zdroj pro blízké Kamencové jezero, který má problém opačný, klesá mu totiž hladina.

Deník informuje o tom, že chomutovský magistrát nechal změřit hodnotu vodíkového exponentu, čili pH, který vypovídá o tom, jestli roztok reaguje kysele, nebo zásaditě. „Voda prosakuje hlavně do výtahové šachty. Měřili jsme u vrtu a také baněk umístěných na podlahách strojovny, aby jímaly podzemní vodu,“ říká náměstek primátora pro investice Milan Petrilák (ANO).

Podle něj se pH pohybovalo v hodnotách od 7,5 do 10,3. „Jen pro ilustraci, voda v Kamencovém jezeře má pH 3,5. To znamená, že se nejedná o vodu kamencovou,“ vysvětluje Petrilák. V současnosti se v aquparku pracuje na nové odvětrávané fasádě za více než 20 milionů korun, díky které by měla být účinně odváděna vlhkost. Kromě toho Chomutov řeší vodu ve výtahové šachtě.

Město také pracuje na vybudování záložního přívodu vody pro Kamencové jezero. Jak vysvětluje Deník, jedná se o potrubní systém skrytý pod povrchem, který nahradí dosavadní provizorní napouštění z Podkrušnohorského přivaděče. Jezero vlastní povrchový přítok nemá.

Aquasvět na Zadních Vinohradech v blízkosti Kamencového jezera nabízí návštěvníkům desítky různých atrakcí. Areál tvoří rekreační, adrenalinová, sportovní a výuková část. Pro sportovní a výukové plavání je určen pětadvacetimetrový osmidráhový bazén, který odpovídá pravidlům FINA pro pořádání plaveckých závodů. K dispozici je také samostatné centrum kojeneckého plavání.

Scroll to Top