Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
16. února 2024 10:00
Čas čtení 3:39
Lucie Kotvalová

Top 5 pizzerií v Praze, o kterých jsi pravděpodobně ještě neslyšel*a

Top 5 pizzerií v Praze, o kterých jsi pravděpodobně ještě neslyšel*a
Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER
GASTRO GASTRONOMIE PIZZA
Uložit Uložené

Máš chuť na pizzu, jsi v Praze, a nevíš, kam zajít? Co takhle navštívit podnik, který jen tak někdo nezná?

Pizza je oblíbeným jídlem mnohých z nás; například Američané a Američanky denně snědí přibližně 100 hektarů pizzy, což je asi 350 kousků za sekundu. Více než 41 procent z nich jí pizzu každý týden a každý osmý člověk v Americe si ji dá každý den.

Což vlastně ani nezní jako příliš přehnaná statistika. Pizza je oblíbená po celém světě – ať už ta mražená, domácí, nebo připravená v restauraci. Každý z nás má navíc pravděpodobně svou oblíbenou pizzerii, kam se rád vrací. Právě z toho důvodu nám ale může unikat mnoho skvělých podniků, o kterých bychom rozhodně měli vědět.

Právě proto přinášíme seznam pěti top restaurací, které jen tak někdo nezná. Některé z nich vlastní lidé z Itálie či Sicílie, některé Češi. Některé jsou dražší, některé levnější. Všechny ovšem stojí za návštěvu. Buon appetito!

Da Pietro Praha

Otvírací doba: úterý až čtvrtek 11:00–22:00, pátek až sobota 11:00–23:00
Pizzy v rozmezí: 250–440 korun

Pizza Da Pietro se zrodila v Plzni v roce 2013. Nejdříve se jednalo o obchůdek s italskými produkty, který se ovšem následně transformoval v pizzerii. Od té doby se o ní nesly legendy zvěstující, že se jedná o nejlepší pizzu v České republice (nebo přinejmenším o jednu z nejlepších pizz). Da Pietro se proto nakonec objevila i v Praze. Doporučujeme pizzu Napoli nebo Al prosciutto cotto. Výborně ovšem vypadaly i všechny ostatní.

Doporučeno
Top 6 restaurací v Česku, odkud lidé nejvíce objednávají. Dáš si tam nejlepší burger, pizzu i indickou Top 6 restaurací v Česku, odkud lidé nejvíce objednávají. Dáš si tam nejlepší burger, pizzu i indickou 17. dubna 2024 15:00

Pro ilustraci můžeme přiložit odposlechnutou konverzaci od vedlejšího stolu (ano, víme, že se to nemá...). Obsluha došla k postaršímu muži a brala si od něj špinavé talíře od předkrmů. Pán se na ni s úsměvem v očích obrátil a řekl: „Na hodně místech v Praze arancini neumí dělat (rýžové kuličky, které jsou národním sicilským jídlem, pozn. red.). Ty vaše jsou ale výborné.“

pizza Prahapizza Prahapizza Prahapizza Praha
Zobrazit galerii
(4)

Slice Slice Baby

Otvírací doba: středa až neděle 11:30–22:00
Pizzy v rozmezí: 230–280 korun

Slice Slice Baby založila Kateřina Jakusová. Původně se jednalo o pop-up pizzerii (její příběh jsme popsali tady), ovšem v listopadu minulého roku konečně vznikla krásná a útulná kamenná pizzerie. Tamní pizzu si již mnozí spojují s takzvaným „umami stardust“, tedy s posypem z lahůdkového droždí a misa, který má imitovat granu či jiný tvrdý sýr. Výborné.

Překvapí i zajímavé a originální příchutě. Co takhle pizzu s omáčkou z čedaru a piva? I takovou tady najdeš. Když jsme se Kateřiny v rozhovoru ptali, jak to má s těmi italskými tradicemi – dodržovat, nebo nedodržovat –, odpověděla: „Je to pro mě spíš o inspiraci. Nejsem puritán nebo člověk, který by lpěl na tradicích.“

pizza Praha
Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER
pizza Praha
Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER
Mimochodem, věděl*a jsi, že celosvětový trh s mraženou pizzou měl v roce 2020 hodnotu 21,5 miliardy dolarů? Nebo že Pizza Hut je s více než 18 tisíci provozovnami největším řetězcem pizzerií na světě?

AMUNÌ Slow Food Pizza

Otvírací doba: neděle až čtvrtek 12:00–22:00, pátek až sobota 12:00–23:00
Pizzy v rozmezí: 195–405 korun

Rosario Massimo Giuliana se narodil v malém městečku v srdci Sicílie. Giuliana je sice vystudovaný geodet, ale právě vášeň k vaření ho přivedla k tomuto „bílému umění“. Za posledních deset let pomáhal s otevřením dvacítky restaurací v několika zemích: v Itálii, Velké Británii a Belgii. Následně otevřel Amunì na pražských Vinohradech. Dnes se proto považuje nejen za zakladatele, ale také „otce kvásku a autora receptů“.

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

A Amunì určitě nechceš vynechat. Stylová restaurace totiž nabízí ještě lepší pizzu (není divu, že se v roce 2023 objevila v seznamu „excelentních evropských pizzerií“, který dal dohromady projekt 50 Top Pizza). Mají nespočet druhů a z naší zkušenosti si zde nelze vybrat špatně. Mezi ty cenově dostupnější patří klasiky – Marinara, Margherita nebo třeba Prosciutto e funghi. Pak zde ovšem najdeš i skutečně výběrové kombinace. Například pizzu Prosciutto crudo San Daniele, burrata, mostarda di fichi e fior di latte, tedy pizzu s oblíbeným sýrem burrata a sladkou fíkovou hořčicí. 

pizza Praha
Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER
pizza Praha
Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER

SASY The Original

Otvírací doba: pondělí až neděle 11:00–22:30
Pizzy v rozmezí: 219–369 korun

Tohle místo bys asi jen tak nenašel*nenašla. Skrývá se, poměrně nenápadně, přímo v centru u Václavského náměstí. A rozhodně stojí za vyzkoušení, což si nemyslíme jen my. I tento podnik se v roce 2023 zařadil mezi „excelentní pizzerie“ podle 50 Top Pizza.

Majitel pochází z Neapole a jeho pizza tomu odpovídá. Má tenký střed, vyšší okraje, křupavý spodek a je tvořena z kvalitních surovin. Majitele můžeš potkat i v restauraci a do italských končin tě přenese i hojně používaná italština. Nezbývá než říct: Tutto bene!

pizza Prahapizza Prahapizza Praha
Zobrazit galerii
(3)

Le Pizze di Frankie

Otvírací doba: pondělí až sobota 11:30–21:30
Pizzy v rozmezí: 155–250 korun

Když byl Francesco malý, pizzu rád neměl. V 16 letech ovšem poprvé ochutnal tu neapolskou. „Byla to láska na první sousto,“ svěřil nám již dříve. Okouzlila ho natolik, že se ji naučil dělat podle YouTube a o mnoho let později otevřel vlastní pizzerii v pražských Nuslích. A pak ještě druhou, tentokrát u Anděla. Jeho pizzy mnozí označují za nejlepší v Praze. Za nás ovšem nemá cenu porovnávat – všechny z našeho seznamu jsou výborné a každá je specifická tím svým. 

Frankie se nebojí výzev. Nedávno například vystoupil v pořadu CNN Prima News, kde komentoval zásadní dilema. Ananas na pizze: ano, nebo ne?

Již minule nás prosil: „Oproti jiným pizzám ve městě jsou ty naše navíc poměrně malé, mají 25 centimetrů. Mohla bys to tam nějak vtipně napsat? Aby lidi nebyli zklamaní, pokud přijdou.“ A tak to připomínáme i nyní. 

Pizza z Le Pizze di Frankie.„Normální děti mají rádi nezdravé a zelená zelenina jim nechutná, já to měl naopak,“ směje se Frankie.Pizza z Le Pizze di Frankie.
Zobrazit galerii
(3)

Na závěr

Nakonec bychom ještě rádi vyzvedli pražské klasiky. Milujeme například restauraci Pizza Nuova (tento podnik se v roce 2023 zařadil mezi top padesát nejlepších pizzerií v Evropě) nebo San Carlo Pizza Napoletana e Cucina Mediterranea (tato opět bodovala mezi „excelentními evropskými pizzeriemi“). Pokud ovšem chceš vyzkoušet něco nového – příště už budeš vědět.

Domů
Sdílet
Diskuse