Když už nevíte co by a máte chuť na něco příjemného, lahodného a z jednoho pekáčku, je valašský kontrabáš skvělou volbou.

Valašský kontrabáš pochází z Valašska a tak vůbec. Víte co? Budu moc ráda, když mi někdo dáte vědět, co vlastně znamená slovo kontrabáš, protože to jsem nikde nedohledala. Čím si ale můžeme být jisti je to, že kontrabáš je o pohance, bramborách, nějaké té slanince, česneku… A teď tedy do akce.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Valašský kontrabáš

Ingredience na valašský kontrabáš

Množství: 4

200 g pohanky
500 g brambor
2 lžíce sádla (40 g)
2 cibule (200 g)
250 g uzeného masa
3 stroužky česneku
1 špetka soli (3 g)
1 špetka pepře (1 g)
1 lžička sušené majoránky (5 g)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 60 minut

Na kontrabáši je skvělé především to, že jeho příprava je velmi jednoduchá. Vše vlastně jen dáme do pekáčku a necháme napospas tepelnému osudu… tedy téměř.

Připravujeme pohanku

Chápu, že pro mnoho lidí je pohanka díky své velmi specifické vůni a chuti nepříliš oblíbená. Ale víte, dejte ji šanci, protože se s ní dají kouzlit opravdu dokonalé dobroty a hlavně z hlediska nutričního je bezvadnou surovinou. V první řadě je bezlepková a také obsahuje spoustu vlákniny, takže vám střeva poděkují.

Pohanku před samotným vařením propláchneme studenou vodou a poté ji necháme vařit v lehce osolené vodě a to na 10–15 minut.

Chystáme cibulku a brambory

Cibulku si nakrájíme na tenké plátky a na sádle ji osmahneme na středním plameni do zezlátnutí. Uvidíte, že tak v kontrabáši udělá vynikající chuť.

Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostičky. Necháme je vařit na 10 minut v osolené vodě.

Jdeme zapékat

Připravíme si pekáček, do kterého dáme slitou uvařenou pohanku, předpřipravené brambory, nakrájenou slaninu, prolisovaný česnek a také majoránku. Dobře promícháme ještě s troškou sádla a dáme zapékat na 200 °C přibližně na 30-40 minut.

Na kontrabáši by měla vzniknout krásná zlatá krustička.

Hotovou dobrůtku podáváme například s kyselou okurkou, nakládanou řepou nebo nějakou jinou nakládanou zeleninou.

Ať vám chutná
Pája

PS. Do kontrabáše se také tradičně přimíchává ovčí bryndza. Jen směle do toho a také si tuto variantu ochutnejte. Pokud byste chtěli podobné lahůdky, mrkněte do kategorie Pečeme s troubou.