Rusové ve velkém využívají severokorejské rakety. Od prosince zabily už 14 civilistů, tvrdí Kyjev

Rakety dodané z KLDR, které používá Rusko k útokům na ukrajinské cíle, už mají na Ukrajině na svědomí životy nejméně 14 lidí a zranění dalších 70 civilistů, uvedl ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin. Podle serveru Ukrajinska pravda dodal, že přesnost těchto raket je podle něj diskutabilní.

Sledovali jsme online Kyjev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky ruského raketového útoku v Kyjevě

Severokorejské rakety používané na Ukrajině mají podle Kostina maximální dolet 650 kilometrů | Foto: Valentyn Ogirenko | Zdroj: Reuters

Dohromady podle Kostina Rusko od 30. prosince do 7. února vypálilo na Ukrajinu 24 severokorejských raket, jimiž jsou pravděpodobně rakety KN-23 a KN-24. Jen ve dvou případech ale raketa zasáhla zamýšlený cíl, a sice ropnou rafinerii v Kremenčuku a areál letiště Kanatove.

V dalších případech podle něj střely dopadly na místa vzdálená od sebe několik kilometrů, některé další vybuchly ve vzduchu a některé zasáhly rezidenční čtvrti v druhém největším ukrajinském městě Charkově.

Právě úder z 2. ledna na Charkov způsobil z útoků severokorejskými raketami největší újmu civilnímu obyvatelstvu. Ve městě při něm zahynuli tři lidé a 64 dalších bylo raněno.

Severokorejské rakety používané na Ukrajině mají podle Kostina maximální dolet 650 kilometrů. Podle předběžných údajů je Rusko odpaluje z Voroněžské oblasti sousedící s Ukrajinou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme