Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Žena žije už rok na Antarktidě: Její tělo se změnilo. „Připadá mi, že stárnu.“

Michelle Endová, která pochází ze San Franciska, se před časem přestěhovala na Antarktidu, kde pracuje jako manažerka na polární stanici. Pobyt na jednom z nejchladnějších míst na Zemi byl podle ní zážitkem na celý život, ale vyžádal si svou daň. Její tělo totiž za pouhý rok na tomto kontinentu zestárlo mnohem rychleji než za normálních okolností.

Dvaatřicetiletá Michelle se do Antarktidy přestěhovala v říjnu 2022, aby zde pracovala jako vedoucí servisu na Amundsen-Scottově polární výzkumné stanici. Kromě ní tam pracuje 42 vědců. Konkrétně se stará o provoz jídelny, ubytování, úklid, maloobchod a poštu. Prozradila, jaké to je žít na místě, kde se teploty běžně pohybují kolem -86 stupňů celsia a kde už půl roku neviděla denní světlo. Svůj pobyt na nejchladnějším kontinentu dokumentuje na Instagramu.

V jednom z videí prozradila, že tamní letiště se na zimu zavírá 15. února, což znamená, že se odtamtud nikdo nedostane ani nepřilétne až do 28. října. Američanka přiznala, že být osm měsíců v kuse v přítomnosti stejných lidí je někdy náročné. „Lidé se s izolací vyrovnávají různými způsoby. Někteří se zavírají do svých pokojů a skoro vůbec je nevidíte. Většinu kolegů mám ráda, ale abych byla upřímná, dochází mi trpělivost.“ Hovořila také o tom, jaké to je, když poprvé po šesti měsících vidí slunce. „Připadalo mi, jako by moje tělo za tu dobu zestárlo o celé desetiletí. Září jsem nesla obzvlášť špatně. Ale zvládla jsem to.“

Autor: Petr Vyskočil, zdroj: Newsweek, topky.sk, Titulní obrázek: Pixabay.com/PublicDomainPictures