INZERCE

Jan Hamáček (uprostřed) ještě jako ministr vnitra při předávání hasičských cen. Foto: Královéhradecký kraj

Pro Strnadovo zbrojařské impérium začal pracovat exministr vnitra Hamáček. Stal se ředitelem CSG pro vnější vztahy

Průmyslově-technologická skupina CSG vytvořila novou pozici ředitele pro vnější vztahy, kterou od února 2024 zastává Jan Hamáček. Ten zároveň působí jako viceprezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR a místopředseda Sekce obranného průmyslu při Hospodářské komoře ČR. V rámci CSG bude Jan Hamáček zejména zastřešovat vztahy s oborovými asociacemi a institucemi, government relations, účast v podnikatelských delegacích a monitoring regulace a legislativy ve vztahu k oborům, v nichž CSG působí. S ohledem na to, že se v politických kuloárech spekuluje o možném pokusu o resuscitaci Hamáčkovy domovské partaje Sociální demokracie (SOCDEM, dříve České strany sociálně demokratické) může jít i o zajímavou akvizici pro CSG směrem k politickým špičkám.

Jan Hamáček (45) je dlouholetým členem Sociální demokracie. V letech 2018 až 2021 byl předsedou strany. Od roku 2006 do roku 2021 byl poslancem Parlamentu ČR, vykonával i funkci místopředsedy a předsedy Poslanecké sněmovny. V letech 2018 až 2021 byl ministrem vnitra, krátce působil i jako ministr zahraničí. V roce 2021 odešel z politiky a stal se konzultantem.

Spolupracoval s předními společnostmi českého obranného průmyslu, byl zvolen viceprezidentem Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR a místopředsedou Sekce obranného průmyslu při Hospodářské komoře ČR. Od února 2024 zastává funkci ředitele vnějších vztahů průmyslově-technologické skupiny CSG.

„CSG je dynamicky rostoucí skupina, která má výrobní společnosti na třech kontinentech a vyváží své produkty do celého světa. Zároveň nepřetržitě pracuje na akvizičních příležitostech zejména v Evropě a USA. V souvislosti s tím vznikla potřeba, aby oblast vnějších vztahů CSG zastřešil specializovaný manažer. Proto jsme zřídili pozici ředitele vnějších vztahů, kterou obsadil Jan Hamáček. Jsme rádi, že se nám podařilo do týmu získat osobnost s obrovskými zkušenostmi v české i zahraniční politice, která disponuje jak znalostmi průmyslu, tak vynikajícími vztahy s veřejným sektorem,“ řekl k Hamáčkově vstupu k jednomu z lídrů českého zbrojního průmyslu místopředseda představenstva a výkonný ředitel CSG David Chour.

„S CSG jsem již nějakou dobu spolupracoval z titulu svých funkcí v oborových asociacích obranného průmyslu a také jako konzultant. Bylo fascinující sledovat přerod CSG v globálního hráče, který získává do svého portfolia významné společnosti v Itálii, Španělsku či USA. Jsem hrdý na to, že se stávám součástí týmu CSG a můžu jí pomáhat v dalším rozvoji,“ doplnil Jan Hamáček.

„Stará parta“ ČSSD. Jan Hamáček za kolegy Alenou Gajdůškovou a Zdeňkem Škromachem. Foto: Zdeněk Škromach

Rozkročeni ve světě

Rozpočet ministerstva obrany v tomto roce po dlouhé době dosáhne 2 procent HDP. Resort Jany Černochové (ODS) chce letos investovat téměř 160 miliard korun.

Kvůli válce na Ukrajině je zbrojní průmysl v permanenci v celé Evropa a Strnadova skupina CSG toho hodlá využít. Jen prvním roce konfliktu na Ukrajině stoupl meziročně hrubý provozní zisk (EBITDA) skupiny na více než dvojnásobek na 5,62 miliardy korun. V podnicích začleněných do skupiny CSG a v propojených firmách pracuje více než 10 000 zaměstnanců. V roce 2022 dosáhly konsolidované tržby skupiny hodnoty 25 miliard korun.

Globální průmyslově-technologická skupina CSG vlastněná českým podnikatelem Michalem Strnadem má klíčové výrobní podniky v České republice, na Slovensku, ve Španělsku, v Itálii, Indii, Velké Británii a USA a své výrobky exportuje do celého světa.

CSG soustavně investuje do rozvoje svých společností a zároveň expanduje v hlavních oborech svého podnikání. Součástí skupiny jsou například česká automobilka Tatra Trucks, významný světový výrobce malorážové munice Fiocchi nebo český výrobce radarů Eldis.

Hlavními obory CSG jsou strojírenství, automobilový, železniční, letecký průmysl, obranný průmysl a výroba malorážové munice. S produkty společností CSG se lze díky silné proexportní orientaci setkat na všech kontinentech.

(hrb)