Mladá Boleslav (mb-net.cz)
Kultura  |  17.02.2024 09:39:00

Městské divadlo Mladá Boleslav uvedlo detektivní komedii Splašené nůžky

Městské divadlo Mladá Boleslav uvedlo v pátek 16. února premiéru detektivní komedie Šílené nůžky v režii Michaely Doleželové. Světoznámou hru, v níž diváci spoluurčují vývoj děje, tvůrci tentokrát napasovali do boleslavského prostředí. To vše v součtu s výbornými hereckými výkony hlavních aktérů i velkou dávkou humoru po právu vyvolalo velký potlesk a spokojenost publika.
Hra Splašené nůžky. Foto Jarmila Vlčková
Hra Splašené nůžky. Foto Jarmila Vlčková
 

 
 
Hned od počátku je publikum nenásilně vtaženo do děje, protože pěkně vystavěný kadeřnický salón Splašené nůžky na jevišti začíná žít svým životem již před oficiálním zahájením inscenace. Od počátku do konce představení na sebe upoutává pozornost především kadeřník Tony v podání Radima Madeji, který svého škatulkově pojatého kadeřníka gaye s kaskádou bláznivých historek, přehnaných gest i neskrývaných narážek pojal velmi dynamicky a často zcela ovládl jeviště. Jeho kolegyně kadeřnice Barbora, ztvárněná Magdalénou Jirounkovou, dávkuje své vstupy sice zpočátku úsporněji, ale postupně dokazuje i ona na sebe strhávat pozornost nejen ženskými zbraněmi, ale přesnými replikami i vtipnými poznámkami a improvizacemi. V salonu se pohybuje i chladně a drsně působící obchodník se starožitnostmi Eda Lorenc v podání Petra Prokeše, který působí na pohled i chováním zajímavě kontrastně k ostatním aktérům. Hostem salónu je i paní Schubertová, klientka z vyšší společnosti, kterou Karolina Frydecká pojímá také s taktem i humorem. Vše na scéně plyne v dynamicky humorné nadsázce a gejzír vtipných replik i nečekaných reakcí aktérů vyvolávají salvy smíchu.
Když je ale v bytě nad salonem zavražděna majitelka domu a začne policejní vyšetřování, vše se mění. Policejní poručík Pankrác Rosický v kompaktním podání Romana Teprta a jeho pomocník, nedůvtipný a zbrklý detektiv Milan Veverka ztvárněný Milanem Ligačem se naplno pustí do vyšetřování vraždy za pomoci diváků.
Právě část, v níž policisté na jevišti komunikují s publikem a sbírají jejich poznámky a podněty, je rozhodující nejen pro finále celého vyšetřování, ale také pro udržení tempa představení. I když premiérové obecenstvo spolupracovalo aktivně, samozřejmě je to část, kdy dynamice inscenace trochu padá řemen. Přináší ale i kouzlo nechtěného, když například kadeřnice Barbora bouřlivě zareagovala na rýpavou poznámku malé divačky, která se jí tak polekala, že v panice vylezla z lóže dolů mezi diváky.
Inscenace se na závěr dostává do fáze, kdy diváci na pokyn policistů hlasují, kdo z podezřelých je podle nich vrahem. Na základě výsledku hlasování byla tentokrát označena za vraha kadeřnice Barbora a následná rekonstrukce dovedla hru do finále s touto verzí. Půvabné na celém pojetí hry je ale možnost, že při dalších reprízách diváci vyberou jako vraha někoho jiného a vše se nakonec odehraje trochu jinak.
Hra německy píšícího autora Paula Pörtnera pochází z 60. let a může se pyšnit zápisem do Guinessovy knihy rekordů jako nejdéle hraná činoherní inscenace na světe, v níž diváci rozhodují, kam se děj posune. Boleslavská inscenace s celou formací narážek a upoutávek na zdejší reálie včetně konkrétních míst a ulic i reprodukovaným vstupem reportéra (Bohumila Horáčka) hlásící v médiích zprávu o vraždě určitě najde vděčné publikum. A to především kvůli značné dávce humoru i díky schopnosti improvizace, kterou všichni aktéři na jevišti v bohaté míře předvádějí.

Tvůrčí tým: Zdeněk Nedorost (scéna), David Janošek (kostýmy), Kateřina Suchanová (dramaturgie), Michaela Doleželová (režie) Hrají: Magdalena Jirounková (Barbara Marková, kadeřnice), Milan Ligač (Milan Veverka, zákazník -policejní detektiv v civilu), Radim Madeja (Antonín Řezníček – Tony, kadeřník), Petr Prokeš (Eda Lorenc, obchodník se starožitnostmi), Roman Teprt (Pankrác Rosický, zákazník - policejní poručík v civilu), Karolína Frydecká (paní Schubertová, klientka z vyšší společnosti).
 

Hra Splašené nůžky

foto Jarmila Vlčková
 
Zveřejnil: Pavel Šubrt
Vytvořeno / změněno: 16.2.2024 / 17.2.2024 | Zveřejnit od: 17.2.2024

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688