Plzeň rozhodla šlágr ve Vršovicích už v úvodu. Baník dal tři góly a poprvé na jaře slaví. Divočinu v Jablonci ovládli domácí

Plzeň rozhodla šlágr ve Vršovicích už v úvodu. Baník dal tři góly a poprvé na jaře slaví. Divočinu v Jablonci ovládli domácí

Baník Ostrava napravil předchozí jarní ligové nezdary a zvítězil v Mladé Boleslavi 3:1. Všechny branky padly ještě v první půli. V sedmibrankové přestřelce Jablonec vyhrál nad Českými Budějovicemi 5:2. Naopak bezbrankovou remízou skončil duel mezi Sigmou Olomouc a Hradcem Králové. Pardubice třetí výhru v řadě neuhrály, s Teplicemi braly bod za remízu 1:1. Plzeň ve večerním duelu vyhrála na půdě Bohemians 2:0, když Viktorii vyšel vstup do duelu a ve 13. vedla 2:0. Západočeši si pojistili třetí místo v aktuální tabulce.

 

Jablonečtí vstoupili do utkání výrazně aktivněji než Budějovice a ještě před koncem první desetiminutovky šli do vedení. Vakhtang Chanturishvili se nejrychleji zorientoval v pokutovém území a z dorážky pohotově uklidil míč do sítě. Severočeši si ale vedoucí pozici dlouho neudrželi, neboť zpoza malého vápna vyrovnal parádním přízemním pokusem Patrik Hellebrand. Pro čtyřiadvacetiletého záložníka to byla teprve první branka v letošním ročníku Fortuna ligy.

Těsně po startu druhé půle se opět měnilo skóre. Po rohovém kopu dopravil míč se štěstím do sítě Martinec. Centrovaný balon skvěle prodloužil Haiderson Hurtado a 25letý český obránce hrudí skóroval. Svěřenci Radoslava Látala se nespokojili s jednobrankovým rozdílem a přidali třetí gól. Sebastián Nebyla našel vynikajícím centrem Tekijaškiho, který hlavou s přehledem zvýšil na 3:1. Hostujícím fanouškům dal následně důvod k radosti výstavní pokus Jakuba Suchana ze 63. minuty, kterým Budějovice opět přiblížil na dostřel domácím. Gólové hody na severu Čech pečetili svými brankami nejprve muž zápasu Nebyla a v samotném závěru upravil na konečných 5:2 střídající Václav Drchal.

Boleslav - sedmý zápas bez výhry

Úvodní minuty měli v režii hosté, kteří se díky několika rychlým kombinacím dokázali dostat do slibných příležitostí. V 17. minutě přišla první branka, když zpoza vápna napřáhl Rigo a přesnou střelou překonal Matouše Trmala. Bolka se ale dokázala vzchopit a o 11 minut později vyrovnala. Matěj Pulkrab ve vápně našel Jakuba Fulneka, který přízemním zakončením dostal míč za záda Jiřího Letáčka. Před koncem prvního poločasu se do slibné střelecké pozice probojoval hostující Adediran. Jeho pokus i díky teči jednoho z obránců skončil v síti. V nastaveném čase se mohli Slezané radovat znovu, když po chybě v obraně krásným lobem překonal Trmala křídelník Ewerton.

Trenér Holoubek poslal do druhého poločasu hned tři náhradníky, ani ti ovšem nedokázali zlepšit kvalitu domácí hry. V 60. minutě mohl vykřesat naději Středočechům Ondřej Karafiát, jenže branku z dobré pozice přestřelil. O pár minut později se opět připomněl útočník Ostravanů Adediran. Jeho střela z hranice vápna ale skončila pouze v rukou brankáře. Na začátku poslední patnáctiminutovky se na gólmana řítil střídající Matúš Rusnák, ke střele se ovšem po zákroku jednoho z obránců nedostal. Boleslav se snažila dostat do závěrečného tlaku, obrana hostů však zůstala pozorná a nekapitulovala.

Třetí výhru v řadě Pardubice nepřidaly

Duel tabulkových sousedů začal pro domácí snově, když se po několika sekundách od úvodního hvizdu ujali vedení. Obrovské nedorozumění v defenzivě Sklářů jednoduše potrestal Zlatohlávek, a připsal si tak již pátou trefu z posledních šesti ligových zápasů. Inkasovaná branka pomohla spíše Teplicím, které hrozily především ze vzduchu. Žádná ze zajímavých příležitostí se však neujala a odskočit na rozdíl dvou gólů mohly po 20 minutách hry Pardubice. Zlatohlávek se tentokrát protlačil k balonu v malém vápně, ale ve skluzu Tomáše Grigara prostřelit nedokázal.

Zdenko Frťala dodal svému mužstvu po poločasové pauze ofenzivní impuls, když na hrací plochu poslal Mohameda Yassera. Ten se krátce po svém příchodu mohl gólově odvděčit, jenže z dobré pozice poslal míč hlavou jen nad břevno. Po hodině hry nebezpečně pálil zpoza vápna kapitán Severočechů Lukáš Mareček, ani jeho projetil se však mezi tři tyče nevešel. Hosté ve vypjatém závěru zasypali vápno Východočechů množstvím centrů a po jednom z nich zaslouženě vyrovnali. Na pas Petra Hronka si totiž naskočil střídající Chaloupek a nechytatelně pro Antonína Kinského usměrnil míč k levé tyči.

Olomoucká ofenziva se neprobrala ze zimního spánku

Votroci začali na Hané aktivně. Během úvodní desetiminutovky se do střeleckých pozic dostali Vašulín a Petr Pudhorocký, obrana Sigmy však jejich pokusy zablokovala. Poté se do zakončení propracovali i domácí, ránu Lukáše Juliše ale chytil Adam Zadražil. Chvíli před odehranou půlhodinou obdržel pas za hostující defenzivu Novák, jenž sice propálil Zadražila pokusem mezi nohy, míč však zamířil jen do tyče. Ve 34. minutě mohl narůstající olomouckou převahu zužitkovat Juliš, špičkou nohy ale tečoval balon vedle brány. Záhy Zadražilovu pozornost otestoval Ebrima Singhateh, gólman Hradce si však i s jeho střelou poradil. Do vedení tak mohli zničehonic jít Východočeši, rána Jakuba Kučery ale o kousek nezamířila mezi tři tyče.

Po změně stran se kvůli zdravotním problémům Matúše Macíka postavil do domácí brány Tadeáš Stoppen, jenž na svůj premiérový zákrok v letošní sezoně Fortuna ligy nečekal dlouho. Pudhorocký totiž ve 48. minutě dostal prostor na pravé straně a prudkou ranou protáhl 20letého gólmana. Na sparťanského odchovance navázal svými pokusy aktivní Michal Leibl, Stoppena ovšem k zákroku nedonutil. Po hodině hry výrazně ubylo ofenzivních šancí a zápas směřoval k bezgólové remíze. Proti sice málem byl Juliš, který v 79. minutě hlavičkou ale minul horní roh brány. Chvíli nato mohl přinést radost hostujícímu kotli Vašulín, z pozice v malém vápně však jen napálil tyč.

Klokani se dál trápí, plzni nedali ani gól

Vstup do duelu se více povedl Viktorii. Už v páté minutě získal na polovině hřiště míč Cadu a poslal ho kolmicí doprava nabíhajícímu Chorému, který zacílil na vzdálenější tyč a rozjásal menšinu fanoušků v Ďolíčku. Plzeň pokračovala v nastoleném tempu a za chvíli zvýšila vedení. Jhon Mosquera odcentroval z levé strany na úplně osamoceného Šulce, který umístil balon k levé tyči. Poté se hra přiostřila, což odnesl zraněný Jan Matoušek, jenž musel být střídán. Iniciativu pak převzali Klokani, ovšem svou převahu nedokázali přetavit v gól.

V úvodu druhé půle byli aktivnější domácí, kteří tlačili na bránu viktoriánů a soupeře nepouštěli do žádných příležitostí. Hráčům Bohemians se však v ofenzivě nedařilo, a tak jen marně dobývali uzamčenou Jedličkovu tvrz. Na konci zápasu se Bohemka snažila snížit, a tak otevřela obranu. Díky tomu jí mohl pláchnout Matěj Vydra, jenž se naskytnuté šance trochu lekl a při pokusu oběhnout domácího gólmana mu míč utekl. Hosté ale smutnit nemuseli, protože svůj náskok už nepustili.

FORTUNA:LIGA, 21. KOLO

Pardubice - Teplice 1:1 (1:0) ONLINE ZDE

Branky: 1. Zlatohlávek - 87. Chaloupek. Rozhodčí: Kvítek - Kříž (34. Zaoral), Šafránková - Adámková (video). ŽK: Ortiz, Kinský - Gning. Diváci: 3028.
Pardubice: Kinský - Mareš (26. Surzyn), Halinský, Ortiz, Chlumecký - Kissiedou (46. Tischler), Icha, Hlavatý - Daněk (69. Vacek) - Zlatohlávek (69. Černý), Patrák (82. Donát). Trenér: Kováč.
Teplice: Grigar (75. Ludha) - Kričfaluši, Knapík, Mičevič - Bílek, Mareček (75. Chaloupek), Trubač, Beránek (56. Hronek), Labík - Fila (56. Čerepkai), Gning (46. Jásir). Trenér: Frťala.

Mladá Boleslav - Ostrava 1:3 (1:3) ONLINE ZDE

Branky: 28. Fulnek - 17. Rigo, 42. Adediran, 45.+2 Ewerton. Rozhodčí: Starý - Nádvorník, Dobrovolný - Kocourek (video). ŽK: Pulkrab, Hilál - Blažek, Juroška. Diváci: 3829.
M. Boleslav: Trmal - Kostka, Suchý, Král (84. Žitný), Fulnek - Karafiát, Kubista (46. Solomon) - Ladra (64. Jawo), Mareček (46. Matějovský), Kušej - Pulkrab (46. Hilál). Trenér: Holoubek.
Ostrava: Letáček - Juroška (68. Ndefe), Blažek, Lischka, Kpozo - Boula, Rigo (90.+2 Miškovič) - Buchta (74. Rusnák), Šín, Ewerton - Adediran (90.+2 Šehič). Trenér: Hapal.

Olomouc - Hradec Králové 0:0 ONLINE ZDE

Rozhodčí: Černý - Paták, Hurych - Berka (video). ŽK: Novák, Zorvan, L. Juliš - Klíma, Pudhorocký, Kodeš, Rolko (asistent trenéra), Hejkal (asistent trenéra). Diváci: 2683.
Olomouc: Macík (46. Stoppen) - Křišťál, Pokorný, Beneš, Novák - Breite, Pospíšil (84. Ventúra) - Vodháněl (60. Langer), Zorvan (73. Fortelný), Singhateh (73. Emmanuel) - L. Juliš. Trenér: Jílek.
Hradec: Zadražil - Klíma, Čihák, Leibl (74. K. Spáčil) - Pudhorocký, Kodeš (74. Čech), Kučera, Horák (60. Šašinka) - Krejčí, Kaštánek (89. Dancák) - Vašulín. Trenér: Kotal.

Jablonec - České Budějovice 5:2 (1:1) ONLINE ZDE

Branky: 8. Čanturišvili, 47. Martinec, 58. Tekijaški, 72. Nebyla, 90.+1 Drchal - 18. Hellebrand, 63. Suchan. Rozhodčí: Machálek - Antoníček, Dohnálek - Zelinka (video). ŽK: Houska, Látal (trenér, oba Jablonec). Diváci: 1443.
Jablonec: Hanuš - Černák (90. Drchal), Hurtado, Tekijaški, Polidar - Kratochvíl, Nebyla - Pleštil (73. Kanakimana) , Martinec (82. Štěpánek), Čanturišvili - Chramosta (73. Houska). Trenér: Látal.
Č. Budějovice: Šípoš - Sladký, Nikl, Králik, Trummer - Suchan, Čermák (79. Tranziska), Hellebrand - Šigut (73. Osmančík), Alli (73. Polanský) - Ondrášek. Trenér: Lerch.

Bohemians - Plzeň 0:2 (0:2) ONLINE ZDE

Branky: 5. Chorý, 12. Šulc. Rozhodčí: Rouček - Ratajová, Slavíček - Volek (video). ŽK: Hrubý, Vondra, Jindřišek, Köstl, Hybš - Cadu. Diváci: 6237.
Bohemians: Reichl - A. Kadlec (65. Hála), Vondra, Hybš - Köstl, Beran, Jindřišek (65. Kozák), Kovařík (81. Mužík) - Matoušek (24. Hrubý), Prekop (81. Puškáč) - Ristovski. Trenér: Veselý.
Plzeň: Jedlička - Hranáč, Hejda, Jemelka - Cadu, Kalvach, Červ (89. Traoré), Souaré - Šulc, Mosquera (71. Vydra) - Chorý (83. Valenta). Trenér: Koubek.

Tabulka:

1. Sparta 20 17 2 1 50:13 53
2. Slavia 20 15 4 1 40:17 49
3. Plzeň 21 13 3 5 49:26 42
4. Slovácko 20 10 5 5 28:21 35
5. Ostrava 21 9 3 9 30:25 30
6. Olomouc 20 8 5 7 28:25 29
7. Liberec 20 7 7 6 30:29 28
8. Mladá Boleslav 21 8 4 9 37:37 28
9. Teplice 20 6 6 8 19:22 24
10. Bohemians 1905 21 6 6 9 17:28 24
11. Jablonec nad Nisou 21 5 8 8 26:32 23
12. Pardubice 21 6 5 10 21:27 23
13. Hradec Králové 21 5 7 9 23:32 22
14. Karviná 20 4 3 13 20:37 15
15. Zlín 20 3 6 11 24:45 15
16. České Budějovice 21 4 2 15 20:46 14

Největší překvapení ligy? Pardubice! Ani proti Teplicím nechtějí pokazit start snů. Cílem jsou tři body, hlásí Patrák