Zařizujete obývací pokoj? Vyvarujte se těchto chyb

Chyby v designu obývacího pokoje se dělají snadno. Vyvážit v této obvykle nejrušnější místnosti v bytě či domě vzhled a funkčnost není snadné. Na co si dát pozor?

Televizor jako ústřední bod

Obývací pokoj je místnost, ve které se s televizí setkáváme nejčastěji, což je zcela přirozené. Bohužel s oblibou stále větších obrazovek se v mnoha obývacích pokojích televize často stane jediným středem pozornosti.

Pravdou ale je, že příliš velké televize jsou „zabijáky“ těchto místností. Váš obývací pokoj je prostorem pro setkávání, a tak by neměl na první pohled působit jako kino. Pokud přesto po velké televizi toužíte, řešením mohou být televize decentního stylu, které lze pomocí projekcí „proměnit“ v umělecká díla.

Příliš malý nebo příliš velký nábytek

Při zařizování obývacího pokoje dbejte na to, abyste vybírali kusy nábytku, jejichž velikost a měřítko odpovídají konkrétnímu prostoru. V rodinných domech, které mají velké místnosti, je třeba dát si pozor i při výběru pohovky.

Některé jdou totiž navrhované pro byty, ve kterých jsou místnosti obecně menší, a ve větším prostoru vypadají příliš drobně. Problémy mohou dělat také starožitné kousky, moderní bydlení je jednoduše příliš velké ve srovnání s domy z 19. století se skromnými místnostmi.

Na druhou stranu existují případy, kdy je nábytek pro obývací pokoj příliš velký, což je stejně nápadné. Lidé často kupují nábytek, který je pro jejich místnosti malých rozměrů příliš objemný. To může celkově „rozhodit“ uspořádání místnosti a působit přeplněným a nepřehledným dojmem.

Rozložení nábytku

Problém s nábytkem se nemusí týkat jen jeho velikosti, ale také jeho umístění. Obývací pokoj byste měli rozvrhnout tak, aby byl vhodný pro konverzaci i odpočinek.

Častým problémem je příliš mnoho nábytku podél stěn, což nakonec vypadá jako „přehlídka“. Naopak vytvořit pomocí nábytku různé zóny je v pořádku.

Neuvažuje se o křeslech

Při zařizování obývacího pokoje je pro většinu z nás první volbou pohovka. Pokud máme velký prostor, tak někdy dokonce pohovky dvě. Lepší řešení ale často představuje jeden gauč a dvě křesla. Jsou flexibilnější, neboť je můžete snadno přemístit, a navíc opticky rozbíjejí schéma, které možná potřebuje trochu kreativity.

Dvě pohovky v obývacím pokoji.
zdroj: unsplash.com

Nesprávné koberce

Doby, kdy koberce zakrývaly celou podlahu, už jsou sice pryč, ale mnoho z nás z nejrůznějších důvodů volí alespoň částečné použití koberců. V ideálním případě by měl být koberec dostatečně velký, aby se vešel pod přední nohy každého kusu nábytku v obývacím pokoji. Měřítko koberce určuje efektivní velikost místnosti, malý koberec místnost ještě více zmenšuje.

Nevhodné osvětlení

Osvětlení hraje klíčovou roli při vytváření atmosféry obývacího pokoje. Vhodnější než jedno ostré stropní osvětlení je použití více lokálních svítidel, abyste rozvrstvili úrovně světla v místnosti.

Vynikající volbou je též stmívač, který vám poskytne různé možnosti pro rozmanité příležitosti.Promyšlená kombinace stropních, stolních, nástěnných a stojacích osvětlení a lamp vám umožní vytvořit hřejivou a útulnou atmosféru.

Knihovny bez knih

Pokud váš obývací pokoj obsahuje knihovničky nebo pokud jste do něj jednoduše přidali několik polic na knihy, ujistěte se, že jsou dobře zařízené. To znamená, že jsou na nich skutečné knihy.

Častou chybou je, že tyto police jsou obsazené různými drobnostmi a doplňky, ale knihy na nich nenajdeme. Neříkáme, že by na nich měly být pouze knihy, ale rozhodně bychom je na nich měli najít.

Obrazy jsou příliš vysoko

Žádný obývací pokoj se neobejde bez uměleckých děl na stěnách, ale dejte pozor na to, jak vysoko své oblíbené kousky věšíte. Obecně se doporučuje, aby spodní strana obrazu byla přibližně 130 až 140 cm od země tak, abychom měli střed obrazu v rovině očí. Záleží samozřejmě i na velikosti daného uměleckého díla.

Zdroj: bhg.com, thespruce.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu