Festival nového divadla Malá inventura

Dvaadvacátý ročník festivalu nového divadla nabídne mezi 20. a 28. únorem 2024 třicet divadelních, tanečních, objektových či multimediálních představení a performancí na osmnácti scénách v Praze. Festival letos zahájí udílení cen Česká divadelní DNA ve Studiu Hrdinů. Ty se předávají každé dva roky na počest výrazným osobnostem a počinům v oblasti nového divadla a živé kultury.

Program festivalu připravili umělecký ředitel Malé inventury Petr Pola s dramaturgyní Karolinou Plickovou. „Pozorujeme rozrůstání prasklin v krajině, v identitě, v systémech, které se zdály být nezviklatelné. Sledujeme linie těchto prasklin, které se vinou a rozpukávají na nečekaných místech, a zkoušíme z jejich tras číst přítomnost a věštit možné podoby budoucnosti,“ říká Karolina Plicková. „Buďme hledači prasklin, detektivové podprahových vrstev a skrytých zdrojů,“ dodává Petr Pola.

K vidění bude například Dušan David Pařízek (Moskoviáda), Handa Gote Research & Development (Třetí ruka), Pomezí (Climax), Depresivní děti touží po penězích (Modrovous revival), Temporary Collective (GEO), Jan Mocek (Happy Hour), formace PYL (How to Just Do It), Miřenka Čechová (IRIS), Daniela Špinar (Objal mě bůh a nic), Tereza Lenerová (Rukavičkářské závody) nebo Janek Lesák a Natálie Preslová (Šmejdi útočí).

„Těšíme se opět na společná setkání, živý networking, sdílení nápadů a nové spolupráce doma i v zahraničí. Do Prahy zavítá na 130 hostů, několik zahraničních delegací z řad uměleckých ředitelů či dramaturgů. Právě pro ně máme letos připravený například i PerformanceBus, unikátní divadelní výlet mimo hlavní město do Valdštejnské lodžie v Jičíně. A nezapomeňte, že se festival dále koná v průběhu roku v dalších šesti českých městech,“ vysvětluje ředitelka Malé inventury Adriana Světlíková.

MAG#art2friends