Dnes je čtvrtek 16.05.2024     svátek má Přemysl

Obří podvod s nebezpečnou kosmetikou

KRÉMY nabízené influencerkou Jarkou Jarulinkou. Foto: PČR
KRÉMY nabízené influencerkou Jarkou Jarulinkou. Foto: PČR

18.2.2024 Aktuality/Komentáře (0), autor:
David Kratochvíl

Podnikatelka Jaroslava Svobodová (41) z Ústí nad Labem využila popularity na sociálních sítích. V průběhu předloňského roku mezi sledující, kterých má jen na TikToku skoro 60 tisíc, nabídla ke koupi podomácku vyráběnou přírodní kosmetiku. Podle vlastní receptury.   


Influencerka vystupující na síti pod nickem Jarka Jarulinka měla podle zákaznic ceny lidové. Balíček deseti kusů sklenic s vlastní kosmetikou, která měla ženám pomoci vyřešit problémy s akné, prodávala prý v součtu za 500 korun.
Jenže od ledna letošního roku čelí podnikatelka společně se svým manželem (44) obvinění z podvodu. Severočeští kriminalisté je oba dva navíc podezřívají ještě z trestného činu nedovoleného podnikání.

 

Počet poškozených je obrovský
„Ona nejdřív na TikToku dávala jen recepty. Jak si třeba na vlastní pěst vyrobit to či ono. Její videa se mi líbila. Začala jsem ji sledovat, a pak když začala nabízet kosmetiku, objednala jsem ji, protože jako matka samoživitelka nemám na to, si ji kupovat draze v drogerii. Teď zpětně se stydím, jak jsem mohla být tak hloupá a naletět, ale evidentně v tom nejsem sama,“ říká otevřeně paní Alena z Jihlavska. 


Počet kupujících se měl podle policie už přehoupnout přes hranici 2,5 tisíce. Řádově desítky z nich jsou také zákaznice z Vysočiny, které na případ redakci JL také upozornily. 
Co se vlastně přesně stalo, že se o případ podomácku vyráběné přírodní kosmetiky začali zajímat ústečtí kriminalisté? Situaci do detailu popisuje Veronika Hyšplerová, mluvčí policie Ústeckého kraje. 
Obviněný manželský pár si podle ní svou finanční situaci přilepšoval výrobou kosmetiky. 
„Bohužel o výrobě nelze vůbec mluvit. Každý z páru měl v tomto byznysu svou roli. Manžel doma v kuchyni v kýblech vyráběl a manželka se starala o byznys objednávek a reklamy,“ přibližuje krajská policejní mluvčí. 

 

Touha být navždy mlád
K výrobě se podle ní používaly neparfémované krémy z obchodu, do kterých muž následně přidával různá koření a bylinky. „Vzhledem k tomu, že po pár objednávkách se roztrhl pytel s dalšími, tak si manželka na pomoc musela vzít další asistentky. Ty jí pomáhaly s objednávkami a vyřizováním případných reklamací,“ pokračuje v popisu případu mluvčí.


Prostřednictvím sociálních sítí se poptávka zvyšovala. Názvy krémů jako Vrásky fuč, Kaviárový král nebo Malinový sen byly podle Hyšplerové doslova klíčem v touze být krásný a navždy mladý. 
„Celý byznys ale nabral obřího rozměru, který se nedal zvládnout. Do toho došlo ke komplikacím s nedodáním objednávek a nevyřízením reklamací. A byznys se začal rychle hroutit,“ podotýká v návaznosti na obvinění manželského páru.
Bortit se začal i tím, že obvinění měli žádat platbu za objednávku předem. Některým z poškozených vůbec zboží nedorazilo, přišla jen část, anebo přišlo zdravotně závadné, protože v kosmetice se po otevření objevila například plíseň. 

 

Před krémy varuje ministerstvo
Před krémy z dílny manželů Svobodových varuje na svých internetových stránkách i ministerstvo zdravotnictví, které výrobky označilo jako nebezpečné. Stěžovat si po aplikaci krému začaly u podnikatelky zákaznice například na alergické reakce a dokládaly to fotografiemi. 


Svobodová závadnost své kosmetiky ve videu zveřejněném na sociální síti odmítla. „Prodalo se 14 tisíc krémů a teď máte všechny alergické reakce. Je to urážka na cti a pomluva. Putuje to na policii,“ napsala v komentáři k příspěvku.  
Jenže celý případ má podle všeho i sociální přesah. Soňa Ch., která v případu vystupuje jako mluvčí poškozených žen, založila na   Facebooku soukromou skupinu „Jarka Jarulinka (Jarka Svobodová) skutečné recenze na Facebooku,“ která sdružuje nespokojené zákaznice.


Soňa Ch. pro JL popisuje, že přírodní kosmetika Svobodových nabrala na popularitě rychle. Zejména poté, co obviněná podnikatelka přes sociální sítě prý prohlásila, že z každé objednávky kosmetického balíčku věnuje 35 korun na pomoc vážně nemocnému Pepíčkovi. Jeho blízcí toho času se pro něj zrovna rozhodli uspořádat sbírku.

 

Z pomoci zbyla pachuť
Rodina Pepíčka však podle Soni Ch. nedostala od podnikatelky ani korunu. 
„Zákaznice jí posílaly i peníze navíc jako příspěvek pro Pepíčka. Ve videu pak sdělila (Svobodová), že vybrala 200 tisíc korun, a pak to umlklo,“ sdělila k případu. 
Babička Pepíčka proto na sociální síti zveřejnila jasný vzkaz, adresovaný podnikatelce. 


„Za to, co jsi provedla, budeš potrestaná zákonem. Je mi ale hrozně líto, že jsi tak bezcharakterní, bezcitná a obohacovala jsi se na nevinném a bezbranném dítěti a prachy jsi zneužila,“ prohlásila babička Pepíčka paní Andrea.
I díky tomu se už o případ zajímají známí advokáti. Na svém účtu na Facebooku ho komentovala například Klára Long Slámová. Podle ní to není poprvé, co se Svobodová dostala do střetu se zákonem. V minulosti měla být dokonce opakovaně trestána pro majetkovou trestnou činnost. 


Osoby, které se podle ní dosud policii neozvaly a byly ze strany Svobodové poškozeny tím, že si objednaly zboží, které jim nedorazilo, nebo přišlo jiné než objednané, prosí, aby na e-mail vyšetřujícího policisty jan.popcak@pcr.cz zaslali základní info ke svému případu. 


„Zejména: kdy a co jste si objednali, kolik jste zaplatili, na jaký účet jste platbu poslali a z jakého svého účtu. Zároveň napište prozatím v základu, že se připojujete k trestnímu řízení vedenému proti Jaroslavě Svobodové s nárokem na náhradu škody ve výši XY, a uveďte tam své údaje: Jméno, datum narození, bydliště a telefon,“ doplňuje k případu advokátka Slámová.

Diskuze k článku

Nový komentář

Reklama
13.05.2024 AktualitySvěty sokola a fyzika Pavla Brady

Ing. Pavel Brada je radiologický fyzik. Narodil se v Jihlavě v roce 1954. Bavila ho fyzika a matematika, a tak z jihlavského gymnázia zamířil do Prahy studovat obor dozimetrie na Fakultu jadernou ...

Komentáře (0)
13.05.2024 AktualityNadcházející víkend vypukne pouť

Příští týden bude ve Žďáru živo. Vypukne druhá největší pouť v Česku. Tradiční Žďárská pouť totiž svým rozsahem šlape na paty vyhlášené Matějské pouti v Praze. Událost ...

Komentáře (0)
12.05.2024 AktualityNevyděste se. U Cityparku budou cvičit zásah proti střelci

Kvůli taktickému cvičení záchranářů, policistů a hasičů bude v noci z úterý 14. na středu 15. května zcela uzavřena Znojemská ulice od Masarykova náměstí ke křižovatce u Cityparku ...

Komentáře (0)
11.05.2024 AktualityTerminál VRT Pávov uvidíte v Cityparku

Jste fandy železniční dopravy a zajímáte se o vysokorychlostní trať (VRT), která se bude stavět v ČR? Tak právě pro vás je určena plánovaná výstava Správy železnic (SŽ) v jihlavském ...

Komentáře (0)
11.05.2024 AktualityNovinářské ceny pro jihlavského rodáka Josefa Pazderku

Nadace Open Society Foundations (Nadace OSF) ocenila v pondělí Novinářskou cenou nejlepší příspěvky uplynulého roku. Ceny se udělují celkem ve 13 kategoriích, do devíti z nich může nominovat ...

Komentáře (1)
10.05.2024 AktualityObčané o dani z nemovitosti: Velká sprosťárna a výpalné!

Finanční úřad začal posílat v Jihlavě pokyny k zaplacení daně z nemovitosti. Daň je splatná do konce května. Lidé se nestačí divit, kolik je to bude letos stát, a stěžují si na sociálních ...

Komentáře (3)
10.05.2024 AktualityRadní David Beke k novému parkování: Lidé slyší bohužel jen na peníze

Okolo 120 osob z řad veřejnosti zavítalo ve středu 17. dubna na veřejné projednání k rozšíření nového systému parkování do oblasti 54 U Hřbitova. Město předpokládá, že tam spustí ...

Komentáře (1)
10.05.2024 AktualityPřivaděč na Pávově změní v kruháč

Řidiči, pozor. Právě dnes začíná přestavba jedné z nevytíženějších a z pohledu dopravní nehodovosti nejnebezpečnějších křižovatek v katastru Jihlavy. Dělníci na pávovském dálničním ...

Komentáře (0)
10.05.2024 AktualityČeské mistrovství světa s vysočinskou stopou

REGION (cio) – Tři, dva, jedna…, hokejový svátek startuje. Dnes bude v Praze a Ostravě rozehráno 87. mistrovství světa. Česko hostí šampionát potřetí ve svojí samostatné historii (2004, ...

Komentáře (0)
10.05.2024 AktualityMia se lekla bouřky, naháněli ji na D1

Na nejfrekventovanější dálnici v Česku jsou policisté na Vysočině po zkušenostech zvyklí už téměř na všechno, ale aby jim po D1 kličkoval mezi auty vyděšený pes, to zažívali premiérově. ...

Komentáře (0)
09.05.2024 AktualityVysočina dá obcím na stavby kanalizací a vodovodů 111 milionů

Kraj Vysočina dá letos obcím nebo jejich svazkům na stavby vodovodů, kanalizací a čistíren odpadních vod 111 milionů korun. Podpoří 27 akcí. V dotačním programu původně slíbil rozdělit ...

Komentáře (0)
09.05.2024 AktualityAuto s kamerami se zaměří na další zákazy

Za stání do 20 minut pokuta nehrozí. O tom opakovaně ubezpečuje jihlavská radnice. Naposledy v souvislosti s tiskovou zprávou o rozšíření funkcí monitorovacího auta. Auto nyní monitoruje ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net