Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Jde to i bez rýže. Harmonii tradičních a nových chutí slibuje variace na srbské rizoto podle šéfkuchaře Drdela

Srbské rizoto s hrachovými chipsy foto: Pavel Drdel

Recept
Zamýšlet se nad každou položkou jídelního lístku, kde se asi tak vzala, to by taky člověk mohl zůstat bez oběda. Srbské rizoto si ale o výpravu ke kořenům svého názvu vyloženě říká.
  5:00

Tradiční italské risotto se od své české alternativy samozřejmě v mnohém liší a zdaleka nejde jen o chuť: aby se výsledný pokrm mohl pyšnit líbezným názvem risotto, musí si rýže nejprve projít krátkým osmažením a až poté je vařena, obvykle ve vývaru, do krémové konzistence (v Itálii se na přípravu používá tradiční kulatozrnná rýže, například arborio či carnaoli).

„Kdo někdy italské risotto ochutnal, ví, že jeho konzistence je v zásadě kašovitá – může za to právě druh rýže s velkým podílem škrobu,“ doplňuje jeho charakteristiku šéfkuchař Pavel Drdel.

To pro „naše srbské“ rizoto samozřejmě neplatí: protože se vaří z „obyčejné“ dlouhozrnné rýže, je spíš jenom lehce lepivé.

Podobnost těch dvou jídel je ale pořád docela dobře patrná – rýžový základ doplněný o více nebo méně bohatou škálu chuťově výraznějších složek; v základní italské verzi především másla, vína a cibule (případně šafránu, hub, česneku či mořských plodů), v té naší, středoevropské, především kostiček (vepřového nebo drůbežího) masa, mrkve a hrášku.

Rizoto aka džuveč

Pavel Drdel

Strakonický rodák a šéfkuchař populární restaurace Sůl a řepa propojuje gastronomii s přírodou. Vaří z lokálních a čerstvých surovin, spolupracuje s místními dodavateli. Nakládá, fermentuje, suší a snaží se pracovat šetrně a beze zbytku.

Pavel Drdel

Mnohem zajímavější než italská stopa je tak v „našem“ rizotu ta srbská – či spíše „srbská“. Totiž, balkánská země opravdu jídlo zapojující rýži, maso, mrkev, hrášek a další zeleninu zná, ovšem pod názvem džuveč. Ten se stejně jako většina krajových jídel jinde ve světě vaří dům od domu trochu jinak; zeleninový základ, červenou paprikou (či rajčaty) podpořený odstín a typická chuť však zůstávají.

Kdy přesně došlo k tomu, že se balkánský vliv na naši kuchyni potkal s tím italským, a proč to bylo právě nad miskou rýže, už jen stěží kdo vypátrá, jisté je, že džuveč a srbské rizoto k sobě mají tak blízko, že některé recepty je ani nerozlišují (a jiné zarputile trvají třeba na tom, že džuveč je v zásadě maso-zeleninové jídlo, k němuž se vždy podává i kus chleba, protože rýže obsahuje jen menší množství).

Srbské rizoto – džuveč se každopádně postupem času stalo jednou z nejoblíbenějších položek školních i závodních jídelníčků od Aše po Jablunkov. Trik je v poctivé porci sterilovaného hrášku, měkkém mase a také protlaku, který jídlu dodává tolik ceněnou šťavnatost.

„K některým jeho složkám, třeba hromadě strouhaného eidamu, která to všechno korunuje, můžeme mít výhrady. Rizotu se ale nedá upřít, že dohromady to všechno funguje,“ shrnuje Pavel Drdel.

Jedním dechem ale taky vypočítává možnosti, jak tohle klasické jídlo ozvláštnit, aby si uchovalo typickou chuťovou stopu, a přitom ukročilo o ždibec stranou, třeba směrem k nutričně zajímavějším surovinám.

Česká čočka s asijskou stopou. Krokety podle Pavla Drdela si s kimči i rýžovým papírem skvěle rozumějí

„Klasickou rýži je možné nahradit fermentovanou pšenicí, která je skvěle stravitelná a hlavně bohatá na minerály. Hodí se ale i další obilniny, například kroupy.“ (Při použití pšenice je jen stejně jako u jakéhokoli jiného fermentování potřeba počítat s několikadenní „výrobní lhůtou“: obilovina bude v solném láku při pokojové teplotě kvasit asi pět dní.)

Namísto hrášku kuchař v receptu použil hrachovou mouku, klasickou „zimní surovinu“, tady upravenou do tenkých křupavých chipsů. Komu zas na rizotu přece jen trochu vadí zmíněná závěj sýra, který se někdy umí proměnit v kompaktní krustu, ocení v něm kousky ovčího pecorina, vmíchané rovnou do směsi.

Srbské rizoto s hrachovými chipsy

  • 250 g pšenice ozimé
  • 1,5 l vody
  • 30 g soli
  • 50 g másla
  • 2 menší cibulky
  • 400 g loupaných rajčat
  • zeleninový vývar
  • 1 čerstvá červená paprika
  • 1 stroužek česneku
  • 30 g ovčího pecorina
  • sůl, pepř

Na dokončení

  • nakládané papriky, nakládaná zelená rajčata, nakládané cibulky

Hrachové chipsy

  • 100 g žluté hrachové mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • mléko
  • olej

1. Nejprve je potřeba pár dní předem zfermentovat pšenici: Nasucho ji necháme rozvonět na rozpálené pánvi, pak přendáme do velké zavařovací sklenice a zalijeme vychladlou převařenou osolenou vodou. Hrdlo lahve zakryjeme plátýnkem a obsah necháme pět dní při pokojové teplotě fermentovat. Poté pšenici i s nálevem přelijeme do hrnce, doplníme podle potřeby vodou a uvaříme takzvaně na skus.

2. Dopředu si upečeme také hrachové chipsy na ozdobu rizota: hrachovou mouku, vejce, sůl a mléko (podle potřeby) důkladně vymícháme do těsta, které konzistencí připomíná palačinkové. Plech vyložíme pečicím papírem, potřeme troškou oleje a rozetřeme na něj hrachové těsto tak, aby vrstva byla co nejtenčí. Pečeme v předehřáté troubě na 150 ˚C zhruba 40–60 minut.

3. Postup pro přípravu rizota: na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, na drobné kostičky nakrájenou červenou papriku, na tenké plátky nakrájený česnek. Přidáme posekaná loupaná rajčata, osolíme, opepříme a podlijeme zeleninovým vývarem. Dusíme na mírném plameni asi 20 minut. Teprve potom přidáme uvařenou pšenici a v omáčce ji krátce provaříme. Hrnec sundáme ze sporáku a do hotového základu vmícháme nastrouhané pecorino, které jídlu dodá chuť i krémovitost.

4. Rizoto při podávání doplníme nakládanou zeleninou a hrachovými chipsy.