Připojte se

Dýmějový mor znovu na scéně! V Oregonu se muž zřejmě nakazil od své kočky

Zdroj: Wikimedia

Zahraničí

Dýmějový mor znovu na scéně! V Oregonu se muž zřejmě nakazil od své kočky

Dýmějový mor se může zdát jako záležitost dávné minulosti, ale bakterie, která za touto nemocí stojí, stále existuje a rok co rok způsobuje tisíce infekcí u lidí po celém světě, i když jsou případy poměrně vzácné.

Dýmějový mor se může zdát jako záležitost dávné minulosti, ale bakterie, která za touto nemocí stojí, stále existuje a rok co rok způsobuje tisíce infekcí u lidí po celém světě, i když jsou případy poměrně vzácné.

Ve státě Oregon byl potvrzen první případ nákazy za posledních osm let a podle úředníků pravděpodobně pochází od domácí kočky, u které se také projevily příznaky.

Oregonský hygienik Richard Fawcett řekl Arii Bendixové z NBC News, že pacient, který se nakazil od svého domácího mazlíčka, „velmi vážně onemocněl“.

Infekce tohoto druhu obvykle začínají příznaky podobnými chřipce, včetně únavy, horečky, zimnice a bolesti hlavy. Nedávná infekce v Oregonu však postoupila až k abscesu s otokem, kterému se říká „bubo“, což je v dnešní době vzácný nález.

Moderní antibiotika naštěstí znamenají, že dýmějový mor již nemusí být rozsudkem smrti. Bakterie Yersinia pestis, která je původcem infekce, se málokdy ukáže jako smrtelná, pokud je včas zachycena a léčena.

Pacient v Oregonu zřejmě dobře reaguje na moderní léky a jeho blízcí jsou už také léčeni, aby se omezila možnost dalšího šíření.

Úřady neuvedly, jak se infekce přenesla z kočky na majitele, ale pokud kočku pokousaly infikované blechy, mohlo si zvíře přinést blechy domů a vystavit tak nákaze i majitele. Buď to, nebo se majitel mohl dostat do kontaktu s kontaminovanými tekutinami kočky.

Y. pestis obvykle infikuje malé savce a blechy a v závislosti na způsobu přenosu na člověka, buď kousnutím, kontaminovanými tekutinami nebo kapénkami ve vzduchu, může způsobit dýmějový mor nebo mor v krvi či plicích.

Yersinia pestis - Zdroj: Depositphotos
Yersinia pestis – Zdroj: Depositphotos

Dýmějový mor je nejběžnější formou a postihuje lymfatický systém a způsobuje zduření a bolestivost lymfatických uzlin, které mohou přejít v otevřené, hnisem naplněné rány.

Pokud se infekce rozšíří, může později infikovat i plíce. Pacient v Oregonu zřejmě začal v nemocnici kašlat, což je známkou toho, že jeho onemocnění mohlo postoupit do nebezpečného stadia.

Mor byl v USA poprvé zjištěn na počátku 20. století, kdy jej do země zatáhly krysy na lodích. Poslední epidemie moru ve městech v zemi skončila v roce 1925, ale bakterie se uchýlila k venkovským druhům hlodavců a způsobovala periodická ohniska mimo velká města.

V současné době se většina případů v USA vyskytuje ve venkovských oblastech středozápadu a severozápadu, kde je ročně hlášeno v průměru asi sedm případů. V Oregonu byl případ naposledy hlášen v roce 2015, kdy se během lovu nakazila dívka, která skončila na jednotce intenzivní péče. V tomto státě ale nebylo v posledních desetiletích hlášeno žádné úmrtí na mor.

Mimo USA se mor vyskytuje na všech kontinentech kromě Oceánie. Pravidelně se vyskytuje na místech, kde jsou rezidentní rezervoáry zvířat a kde se překrývají s lidskou polulací, jako je Demokratická republika Kongo, Madagaskar a Peru.

Během obzvláště silných epidemií si nemoc může vyžádat stovky obětí. Přesto ve srovnání s černou smrtí, která zasáhla Evropu v 15. století, a epidemií v Číně a Indii v 19. století, která zabila miliony a miliony lidí, není dýmějový mor takovým mezinárodním zabijákem jako kdysi.

Pokračovat
Bude se vám líbit

Šéfredaktor ve Webmint Media House a korektor na CNN Prima News, je osobností, která se v médiích pohybuje s vášní a závazkem vůči kvalitě. Jeho láska k českému jazyku a zájem o aktuální dění ve světě a kultuře jsou klíčové pro jeho práci a postavení v mediálním průmyslu.

Přidat komentář

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další články ze sekce Zahraničí

Co je trendy?

Připojte se k nám

Kurzy měn dle aktuálního kurzu ČNB.
Zdroj dat: Kurzyakcie.cz
Nahoru